Dodaj do ulubionych

Koszt remontu dachu

09.07.13, 20:42
Witam
W tym roku spółdzielnia planuje remont dachu, oszacowali koszt jeszcze przed ogłoszeniem przetargu?! Ponieważ mam spore wątpliwości co do zasadności kosztów (130 tyś. Pln), zastanawiam się w jaki sposób mogę to zweryfikować? Remont obejmuje ok. 300m2 dachu (wymiana blachodachówki, membrany dachowej i rynien).
Jedna z firm zajmujących się remontami dachu oszacowała przygotowanie kosztorysu remontu dachu na kwotę 2000 pln.
Obserwuj wątek
    • puszkakruszka Re: Koszt remontu dachu 11.07.13, 13:35
      Skoro już robicie wymianę pokrycia dachowego to po co chcecie brnąć dalej w tą nienajlepszą technologię? Znacznie lepszą opcją będzie wykonanie pokrycia z dachówki ceramicznej - poprawią się nie tylko warunki cieplne, ale przede wszystkim akustyka. A jak macie użytkowe poddasze to poczujecie mega różnicę na plus!
      • Gość: elza Re: Koszt remontu dachu IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.13, 14:12
        Ale dachówka ceramiczna potrzebuje solidniejszego dachu, zaś blachdachówka jest tańsza, lżejsza i ma same plusy. Ceramika poza tym czasem przecieka, zawilgotnieje. Jest bardziej problematyczna.
        • Gość: tadzik Re: Koszt remontu dachu IP: 176.31.73.* 17.07.13, 09:59
          Sugerujesz, że blachodachówka jest lepsza od dachówek ceramicznych? Dobre sobie. Jedyny plus to trochę łatwiejsze wykonawstwo. Jakości obu materiałów nie da się porównywać. Albo ja porównam to tak: blachodachówka to polonez a dachówka ceramiczna to Volvo :-) Kupując blachodachówkę godzisz się na tragiczną izolacyjność akustyczną - deszcz i wiatr będą naprawdę męczyć. Poza tym blacha jak to blacha - szybko się nagrzewa, więc jak chcesz sobie pod taką dachówką urządzić użytkowe poddasze to również pozdrawiam i życzę szczęścia :-)

Natomiast ceramika dziwnym trafem potrafi przeleżeć bez konserwacji i ze dwa pokolenia. Zresztą producenci dają dłuuugą gwarancję na sam produkt (wiem że Koramic ma 30 lat, reszta pewnie też podobnie). A blachodachówka? 24 miesiące rekojmii? ;-)
    • joanna1279 Re: Koszt remontu dachu 17.07.13, 10:19
      Adam ma rację. Kolega kolegi ma firmę wykonawczą która wygrała "konkurs" na zrobienie dachu. 70% kwoty wpadnie komuś do kieszeni. Gratuluje wnikliwości i podejrzliwości wobec spółdzielni. W koncu to pieniądze pochodzące z czynszów.
    • Gość: konczyk Re: Koszt remontu dachu IP: *.static.korbank.pl 17.07.13, 12:00
      130 tys. to spora kwota. Ale mówimy tutaj o całkowitej wymianie materiału, membrany i rynien. Dodatkowo dalej zostajecie przy marnej blachodachówce. Za taką kasę mogliby tam położyć ceramikę i wtedy byłoby to uzasadnione... Trzeba by bylo przygotować alternatywny kosztorys i sprawdzić - ale jeśli to szło przez przetarg to pewnie byli też inni oferenci? A jakie były kryteria wyboru firmy?
      • Gość: inezco Re: Koszt remontu dachu IP: *.free.aero2.net.pl 08.09.13, 21:23
        Witam
        Nowy kosztorys opiewa na 230 000 Pln! Obejmuje wymianę okien dachowych, pełne deskowanie zamiast membrany. Ta kowta oznacza znaczne podniesienie funduszu remontowego. Nie wiem jak to zweryfikować ale koszt wg mnie jest bardzo wysoki.
        W jaki sposób mogę to zw
        • Gość: Blade Re: Koszt remontu dachu IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.13, 12:09
          300m2 kompleksowy remont....no dobra,ale 230tysięcy? moim zdaniem sporo. ja za pełne deskowanie 320m2 plus papa jedna z droższych zamiast membrany plus łacenie plus 11 okien dachowych fakro z wyższego segmentu plus komin ceramiczny 12metrów plus rynny itp itd przykryłem to dachówką Roben'a i zapłaciłem 90tysięcy. Same okno kosztowało mnie 1450zł/sztuka!!! Masz porównanie. Nie dajcie się tam w tej wspólnocie i wystąp do spółdzielni o kopię kosztorysu-koniecznie!!! Pokusiłbym się nawet o wizytę w Starostwie Powiatowym czy podobnej instytucji. Pozdrawiam
          • Gość: Grapek0987 Re: Koszt remontu dachu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.12.13, 11:24
            Możecie polecić jakąś firmę z okolic Olsztyna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka