Dodaj do ulubionych

Remont domu w Konstancinie - dom, świadek historii

17.11.13, 16:39
Dom z zewnątrz - piękny. Wewnątrz TRAGEDIA !!! Dawno nie widziałem tak strasznie zagraconych pomieszczeń ! właściwym byłoby użyć słowa PRZEGRACONYM. Zbiorowisko jakichś strasznych tureckich dywanów, zbieranina krzeseł, komódek, szafek , stołów od parafii do parafii, ogólnie taki totalny zwisający bajzel. Jak można było tak zagracić wnętrza tak pięknego domu. Aż mną zatrzęsło przy oglądaniu kolejnych zdjęć. Nie ma ani jednego pomieszczenia o którym można by powiedzieć, że jest urządzone dobrze, SPÓJNIE, z jakimś elementarnym wyczuciem. Nie ma. Uff potworność ...
Obserwuj wątek
    • ewapaw5 Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his 17.11.13, 17:08
      Zalezy Co sie komus podoba czy te wnetrza maja byc dla krytykujacych czy dla Gospodarzy czy dla innych na pokaz ,kazdy ma prawo mieszkac ja mu odpowiada i nie musi urzadzac wnetrza pod czyjsc gust czy jakis obecnie panujacy trend .Moze te rzeczy i meble maja dla wlasciceli jakas wartosc ,do kazdego domu mozna wejsc powiedzic ale wiocha a najlepiej pilnowac idealnych wlasnych katow i nikomu nie urzadzac domu po swojemu.
      • zaprojektujemy Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his 17.11.13, 18:34
        Trafiłeś w sedno, dom urządzamy i projektujemy dla siebie, ale ... ale jest to ale właśnie. Miło jak nasi goście moga się też przyjemnie w naszym mieszkaniu,czy domu poczuć.
        • Gość: perform Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.ip.netia.com.pl 19.11.13, 11:00
          zaprojektujemy napisał:

> Trafiłeś w sedno, dom urządzamy i projektujemy dla siebie, ale ... ale jest to
          > ale właśnie. Miło jak nasi goście moga się też przyjemnie w naszym mieszkaniu,c
          > zy domu poczuć.

Jeśli projektujecie tak jak składacie zdania to dziękuję bardzo.
    • wies-baden Remont domu w Konstancinie - dom, świadek historii 17.11.13, 19:01
      Tylko chory na głowę zaprojektowałby jadalnię na piętrze, podczas gdy kuchnia na dole...
      jak może wyglądać podawanie do stołu? We francuskich zamkach nad Loarą były windy.
      Nie pokazywałabym wnętrza, bo nie ma się czym chwalić i nie chodzi o pieniądze a o gust.
      • Gość: aga Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.jjs.pl 17.11.13, 19:52
        w Polskich kamienicach też były
        w tym domu też pewnie są, albo służba wnosi na górę
        kiedyś zupełnie inaczej się żyło, dziecinko
        • Gość: ja Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.dynamic.mm.pl 18.11.13, 01:34
          Jadalnia jest na dole. Ślepi jesteście???
    • Gość: aga Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.jjs.pl 17.11.13, 19:49
      nieee nooo, wstawmy tam wykrój z jakiegoś żurnala i będzie gites
      pani krytyk się spodoba

każdy mieszka jak chce a nie jak panience sprzed komputera się wydaje
    • edytkus Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his 17.11.13, 23:28
      Sam dom bardzo fajny, niestety z niewykorzystanym potencjalem. Ogrod wyglada na zaniedbany a wnetrze zagracone "jak u babci na wsi" - brakuje jedynie slomianki na scianie i krzyzyka nad drzwiami. A szkoda, bo wiele z tak pieczolowicie utrzymanych mebli i bibelotow odpowiednio zaaranzowanych mogloby sie naprawde pieknie prezentowac, poki co to jakis balaganiarski misz-masz rodem z targu ze starociami.
    • Gość: Gosc Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.superkabel.de 17.11.13, 23:40
      Tragedia to Twój komentarz. Nie mam specjalnych zastrzezen poza salonem i ostatnim zdjeciem poddasza. Jesteś kompletnym ignorantem nazywając tureckie dywany strasznymi, może nie podoba Ci się kontekst, więc poszukaj Szwedzkich przykładów z takimi dywanami. Po drugie - jesteś kompletnym ignorantem jeżeli uważasz,że meble powinny być do kompletu. Ogólnie wnetrze domu jest zupełnie nie w moim stylu, nieszczególnie podobają mi się poszczególne meble, ale jest zrobione z luzem, bez silenia się. I to jest SPÓJNE, jest w jednym stylu. Po prostu nie odpowiada Ci styl, bo nie jesteś w stanie określić na pewno czy "zbieranina krzeseł" w domu np. duńskim akurat by Ci się nie spodobała.
      • Gość: end Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.idzik.pl 18.11.13, 00:06
        Odróżniam bajzel i składowisko paskudnych staroci od rzeczy wysmakowanych z duszą. W tych wnętrzach straszy. Opinię napisałem dlatego, że sami właściciele decydując się na publikację zdjęć wnętrz, zaprosili do dyskusji i ja od siebie napisałem co mi się podoba a co jest w bardzo złym guście. Nikomu w żaden sposób nie usiłowałem ustawiać mebli czy doradzać jakiekolwiek zmiany. To jest moja subiektywna opinia i tylko opinia. Posługiwanie się przykładami ze Szwecji czy Danii jest w tym konkretnym przypadku PIĘKNEGO POLSKIEGO DOMU kompletnie pozbawione sensu i w kontekście dyskusji nieuprawnione.
        • Gość: pola Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.hsd1.il.comcast.net 19.11.13, 16:37
          Zgadzam sie z "end" w 100 procentach. Te wnetrza strasza brakiem smaku. Chwala wlascicielom za renowacje elewacji zewnetrznych.
          • Gość: HH Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.ssh.gliwice.pl 19.11.13, 17:48
            A ja się nie zgadzam z krytycznymi opiniami. Nie każdy jest zwolennikiem prostych i minimalistycznych wnętrz rodem z IKEI czy BoConceptu (choć ja osobiście jestem). Tu widać, że właściciele chcieli we wnętrzach zachować przedwojenny klimat sielskiego domu poza miastem, dlatego też zdecydowali się przywrócić wnętrzom wystrój typowy dla tamtej epoki.

Stąd stare meble z litego drewna, każde z innej parafii (wtedy jeszcze nie produkowano całych serii pasujących do siebie mebli), wszystko dość gęsto ustawione obok siebie, z dużą ilością bibelotów - tak właśnie mieszkano w czasach, gdy nie było jeszcze kolorowych żurnali uczących maluczkich najnowszych "trendów wnętrzarskich". Wtedy dom miał być po prostu przytulny i mieć duszę. I to się obecnym właścicielom udało - odtworzyli klimat tamtych lat.

Sam nie kupiłbym starego domu i nie urządził go w ten sposób (wolę nowoczesność), ale dostrzegam w powyższej realizacji pewien spójny koncept.
    • sselrats Inteligencja a garazu nie ma 18.11.13, 04:53
      ...
      • nie-kruszynka Re: Inteligencja a garazu nie ma 18.01.14, 16:55
        Analfabeta, i to nawet obrazkowy. Garaz jest, i to dwa, w osobnym budynku.
    • roonie42 Koszty remontu 19.11.13, 14:21
      Koszty remontu lub wykończenia domu mogą być niestety bardzo wysokie. Polecam zobaczyć ten kosztorys. 80 000 zł za samo wykończenie gotowego, nowego budynku. W przypadku remontu bardzo starego domu zwykle takie koszty są jeszcze wyższe (jakieś osuszanie, odgrzybianie itd.)
    • radio79 Remont domu w Konstancinie - dom, świadek historii 19.11.13, 19:25
      Doceniam że właściciele chcieli utrzymać charakter inteligenckiego wnętrza z czasu gdy dom został zbudowany. Tylko że wtedy inteligencja czytała książki... Tu nawet śladu nie ma.
      To jedna sprawa. Druga że chyba jednak przedobrzyli i to szaleństwo bibelotów, przypadkowych mebli w każdym kącie, obrazków dywanów itp sprawia że nie ma tam powietrza. Efektem natłoku rzeczy jest pianino w przejściu. Tak jak w muzeum gdzie chce pokazać się jak najwięcej przy czym rozmieszczenie obiektów nie ma znaczenia. Bezmyślne.
      Gdyby pod telewizorem była szydełkowana serweta nikogo nie powinno to zdziwić.

Ogólnie to mieszkanie starej ciotki a nie przedwojennej inteligencji
      • Gość: czytelnik Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.13, 19:43
        Nie wiem o co chodzi z tymi książkami, pod każdym postem o mieszkaniu "nie ma książek". W moim domu rodzinnym było może nawet tysiące książek, kto to wie. Ale to były dawne czasy. Dziś, w dobie internetu i czytników ebooków naprawdę nie ma potrzeby gromadzić w domu książek na metry.

Wiedza dezaktualizuje się szybko i jest dostępna na klinięcie, co eliminuje tabuny słowników, grubych ksiąg typu "historia grecji w latach x - y", a i rozrywki się zmieniły i czytanie powieści nie jest jedyną formą spędzania zimowego wieczoru.
        • km1957 Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his 20.11.13, 11:21
          > Nie wiem o co chodzi z tymi książkami, pod każdym postem o mieszkaniu "nie ma k
          > siążek". W moim domu rodzinnym było może nawet tysiące książek, kto to wie. Ale
          > to były dawne czasy. Dziś, w dobie internetu i czytników ebooków naprawdę nie
          > ma potrzeby gromadzić w domu książek na metry.
          >
          > Wiedza dezaktualizuje się szybko i jest dostępna na klinięcie, co eliminuje tab
          > uny słowników, grubych ksiąg typu "historia grecji w latach x - y", a i rozrywk
          > i się zmieniły i czytanie powieści nie jest jedyną formą spędzania zimowego wie
          > czoru.

Też jestem tego zdania.
          W dzisiejszych czasach ludzie komunikują się ze sobą za pośrednictwem SMSów, czy Whatsappow i zrezygnowali z bezpośrednich rozmów ze sobą. Dzięki temu umiejętność MÓWIENIA stała się właściwie zbędna i można zrezygnować z jej nauki.
          I struny głosowe się nie męczą.

[Sarkazm off]
        • kloakier Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his 20.11.13, 14:24
          Tzw. nowoczesność poza niewątpliwą funkcjonalnością wnosi też z sobą pewne zagrożenia, które
          już są zauważalne.Zasoby internetowe są pod stałą kontrolą i w pewnych sytuacjach "niewidzialna ręka" ingeruje w ich treści.Dotyczy to także haseł słowników i encyklopedii:
          na przestrzeni 10 ostatnich ze zgrozą stwierdziłem /mam też na półce wydania książkowe /,
          że "świat się zmienia".
      • Gość: g Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.itime.pl 20.11.13, 13:27
        Kiedyś mieszkała przedwojenna inteligencja, dziś mieszkają warszawscy nowobogaccy.
        • Gość: wd Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.13, 17:37
          albo potomkowie PRLowskiej nomenklatury
      • Gość: Elka Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: 195.85.196.* 20.11.13, 20:19
        W 100% zgadzam się z radio79. Miałam nawet identyczne skojarzenie z muzeum, w którym postanowiono pokazać "wszystko na raz". I piszę to z pozycji osoby, która nie gustuje w meblościankach ani w "kompletach mebli" ;-)
      • phugoid Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his 02.12.13, 23:02
        bez przesady z oburzeniem na "pianino w przejsciu", to nie jest nasze zwykle "przejscie" do korego przywyklismy w mieszkankach z wielkiej plytki czy domkach "za miastem". poza tym moze tak wlasnie wygladaly mieszkania przed wojna? skad wiesz? studiowales historie architektury wnetrz? :P a swoja dorga to zagracenie wnetrza tez mi sie nie podoba. jedyna rzecz ktorej zazdroszcze to ta oszklona wernada, super rzecz
    • leda16 Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his 19.11.13, 22:28
      Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości - pchli targ. Niegustownie chaotycznie urządzone, zagracone ponad przeciętną miarę wnętrza, ciężkie meble ustawione bez ładu i składu, art deco zestawione z biedermeierem,do tego obrazki o tematyce młodopolskiej, każde siedzisko obite nie dość że innym materiałem, ale grubą rypsową tandetą z lat 60-tych w ordynarne paso-kwiatuszki, brrrr :(
    • talking_head piękny dom, jak symbol Konstancina 20.11.13, 00:27
      Piękna, prosta i szlachetna w formie architektura, dom cudownie wpisany w konstancińskie otoczenie. Kameralne, ludzkie wnętrza w których aż chce się opaść na fotel patrząc na ogień w kominku.
      Jaka szkoda, że dzisiejsi młodzi architekci prześcigają się w kopiowaniu banalnych wzorów z zachodu, produkują tysiąc-którąś kolejną wersję przenikających się prostopadłościanów a tu, pod Warszawą mają żywe jeszcze wzorce naszego rodzimego i unikatowego w skali Europy nurtu.
      W Konstancinie powstało ostatnio parę, nawet całkiem zgrabnych warsztatowo domów, sa jednak jakoś odczłowieczone, bez żadnego związku z tym miejscem.
    • hanniad Remont domu w Konstancinie - dom, świadek historii 20.11.13, 08:37
      Nareszcie widzę normalność. Podziwiam właścicieli.
    • dybko2 Remont domu w Konstancinie - dom, świadek historii 20.11.13, 10:53
      Ja przepraszam ,dla mnie to jest be!
      • dybko2 Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his 20.11.13, 10:56
        Oczywiście myślałem o wnętrzu !!!
    • molica Remont domu w Konstancinie - dom, świadek historii 20.11.13, 11:00
      Bardzo przyjemne wnętrza! Widać, że właściciele nie są "zewnątrzsterowni", żyją jak im się podoba, a nie jak dyktuje moda.
      Sposób życia inteligencji nigdy nie był rozumiany przez inne warstwy społeczne i jak widać po komentarzach nadal nie jest ;-)
      Szczytem marzeń jest zamieszkanie we wnętrzu wyposażonym w meble z IKEA/Bo Concept, najlepiej w dobrze strzeżonym, czyściutkim osiedlu ze strażnikiem, gdzie nie zagląda żadna menda społeczna. I niech winda wjeżdża prosto z miejsca parkingowego do mieszkania, żeby nie trzeba było głupich sąsiadów oglądać :-)
      Przeczytajcie mili Państwo "Psychologię miejsca" Lewickiej.

• Gość: dybko2 Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.13, 11:35
        Jeśli lubisz zapach starych mebli i szmat ,proszę bardzo ale robienie zarzutu ze ktoś lubi inaczej bo nie rozumie Ciebie, to troszkę na wyrost !
        • Gość: molica Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.13, 11:48
          Nie było w moim wpisie zarzutu "że ktoś lubi inaczej, bo mnie nie rozumie".
          Byłby to zaiste dziwny ciąg przyczynowo-skutkowy ;-))
          • Gość: dybko2 Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.13, 15:06
            Bywa że inteligencja jest złudna .Mam nadzieję że to nie jest ten przypadek.
      • leda16 Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his 20.11.13, 21:45
        molica napisała:
        > Sposób życia inteligencji nigdy nie był rozumiany przez inne warstwy społeczne
        > i jak widać po komentarzach nadal nie jest ;-)

A skąd Ty wiesz, że to inteligencja, skoro biblioteki nie pokazano?

> Szczytem marzeń jest zamieszkanie we wnętrzu wyposażonym w meble z IKEA/Bo Conc
        > ept,

Cóż, Ikea to prostota, która zwyrodniała w prostactwo i mało kogo już podnieca

najlepiej w dobrze strzeżonym, czyściutkim osiedlu ze strażnikiem, gdzie n
        > ie zagląda żadna menda społeczna.

A co złego w ochronie domu przed menelami i złodziejami? Co złego w czyściutkim otoczeniu?

I niech winda wjeżdża prosto z miejsca parkin
        > gowego do mieszkania,

Tak jest w USA. Z parkingu wjeżdżasz windą prosto na klatkę w której mieści się apartament. Jakoś nikt sobie nie krzywduje.
    • Gość: vcx Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.13, 17:34
      domek z otoczeniem moje marzenie ale te bibeloty to wszystkie do wywiezienia na śmietnisko
    • okularnicagrudniowa Remont domu w Konstancinie - dom, świadek historii 20.11.13, 19:44
      taki dom, moje marzenie ,
      choć parę rzeczy bym zmieniła to i tak jest cudnie!
    • szympansjera A co się stało z tymi "rodzinami" 20.11.13, 23:25
      mieszkającymi po jednej w każdym pokoju? Bo jakoś dziwnie nie rozwinięto tego wątku właścicielsko-lokatorskiego, a szkoda.
      Czyżby również zostali wysłani przez nowych właścicieli do Paryża? na WFM-kach? Do Lasku Bulońskiego, czy Kabackiego?
    • kloakier Remont domu w Konstancinie - dom, świadek historii 21.11.13, 00:43
      Jest dobrze: Żydzi wracają do Polski...Tylko niech się nie wstydzą tego, że są Żydami.
      To żaden wstyd ani grzech.A tak jak się czają, to potem są problemy i oskarżenia o antysemityzm.Tu jest Polska i jako mniejszość powinni honorować wszystkie związane z tym niuanse.Polak w Izraelu też musi się przystosować do istniejących realiów.
    • reakcjanatychmiastowa Re: Remont domu w Konstancinie - dom, świadek his 21.11.13, 10:12
      Bardzo modny eklektyzm i boho style... Sorry, ale to wasze gusta są z koziej wolki. BTW jestem architektem wnetrz obecnie działam w Anglii...
    • phugoid Remont domu w Konstancinie - dom, świadek historii 02.12.13, 22:50
      zaraz, zaraz, czy ja dobrze zrozumialem? ze polska przedwojenna inteligencja nie miala kanalizacji tylko kibel miala na dworze? z gory przepraszam za ewentualna obraze majestatu, wlasna ignorancje, arogancje i braki w przedwojennym wyksztalceniu klasycznym (za to wiem co to jest dna, rna i transpozon)
    • totapis213 Remont domu w Konstancinie - dom, świadek historii 03.12.13, 09:26

Czy tej chałupki nie należało by przekazać rodzinie Kaczyńskich,tatuś Jarka dostał willę za kapowanie,a Jarek powinien dostać,za ośmieszanie.
    • akwen_wodny tak przed wojną mieszkała polska inteligencja 04.12.13, 14:21
      dodajmy nieliczna, bo po wojnie obrzydła komuna upowszechniła szkolnictwo i już dla inteligencji willi nie wystarczyło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka