Dodaj do ulubionych

remont tarasu- jak?

08.03.14, 16:12
taras jest nad nieogrzewanym garazem, ma ok 25m2. Jak prawidlowo wykonac pokrycie tarasu (ma byc pokryty drewnem) bym za kilka lat nie miala wody w garazu? Strop nad garazem jest w dobrym stanie, chodzi glownie o izolacje. Wiem ze to nie jest proste i pewnie nie tanie, potrzebuje pomyslow do dyskusji z wykonawcami.
ps zabudowac terasu nie moge zrobic (to pewnie by bylo nawet prostsze niz dobra izolacja), dom jest zabytkowy i bryla musi byc zachowana.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: remont tarasu- jak? 08.03.14, 19:36
      Rozwiązań jest wiele, co firma, atlas, Ceresit czy inne to mają rozwiązania systemowe i odpowiednie produkty. Wystarczy wybrać. Ja bym zrobił pewnie tak, że zerwał bym wszystko, do płyty stropowej, co i tak pewnie przyjdzie zrobić, na tym wykonałbym ciężką izolację przeciw wodną czyli zalepikowałbym płytę, na to dał papę termozgrzewalną lub izolację termozgrzewalną samo wulkanizującą się, na tym warstawa betonu, dociskowa, i na tym pokrycie tarasu z drewna. Jeszcze jakaś izolacja płynna płyty.
      • 71tosia Re: remont tarasu- jak? 14.03.14, 22:30
        mam jeszcze pytanie, obecnie na tarasie mam 2 warstwy papy a pod nia drewniana solidna konstrukcje z ociepleniem, konstrukcja ma dobrze wyrobionym spadek wiec nie mam problemu wody na tarasie, prowizorka ale calkiem dobrze sie sprawdza. Im dluzej sie zastanawiam tym bardziej sie boje zrywac wszystko, bo moze sie skoczyc na wymianie stropu (strop teriva i przez lata cieklo przez ten strop jak przez sito) a na to mnie nie stac. A gdybym dolozyla jeszcze jedna warstwe papy a no to dala deski tarasowe na malych legarach? Boje sie tylko ze w czasie upalnego lata te legary zaczna sie wtapiac w pape, ale moze moze istnieja papy (albo inna izloacja) ktora jest mniej termoelastyczna?
        • jarecki_2 Re: remont tarasu- jak? 14.03.14, 23:31
          Nie rozumiem, o co chodzi z tymi legarami? Ma Pani strop/taras i na nim legary, ocieplenie między legarami i na tym papa? To znaczy jak zaczęło ciec to w ten sposób został zabezpieczony taras? i jest nie użytkowy? czy chodzi się po tej papie?
          Jeśli dobrze rozumiem, jak napisałem wyżej, to trzeba sobie odpowiedzieć, czy chce Pani nadal mieć tę prowizorkę która jest tylko w nowszym wydaniu, czy chce Pani przywrócić funkcjonalność tarasu bez prowizorek? Gdyby była Pani z Warszawy lub okolic to mogę podjechać (z ciekawości, bezpłatnie, nie aspiruję również do wykonania) i to zobaczyć o co chodzi, ciężko jest coś powiedzieć jak się nie widzi obiektu rozważań.
    • robertkucharski Re: remont tarasu- jak? 08.03.14, 20:05
      Tak jak słusznie zauważył jarecki_2 systemów i idących za tym możliwości jest wiele, jeżeli zdecydujesz się na konkretny system to konsekwentnie trzeba go zrealizować w 100 %

Taras nad pomieszczeniem ogrzewanym wymaga sporego doświadczenia tak więc przed realizacją poproś wykonawcę o referencje.

Więcej o remoncie tarasu nad pomieszczeniem ogrzewanym znajdziesz tutaj.

• Gość: Rob Re: remont tarasu- jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 11:14
        Rzecz w tym, że 71tosia ma taras nad NIEogrzewanym tarasem :)

Miałem kiedyś podobny dylemat. Nieogrzewany garaż na 2 samochody, a na nim taras (ok 40 m2). Zrobiłem to tak jak opisał jarecki_2
        Teraz taras ma za sobą 3 zimy i wszystko świetnie się trzyma, nic nie przecieka.
      • Gość: Anula Re: remont tarasu- jak? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.04.14, 12:35
        Tak, zgadza sie, patrz tez na zapewnienie hydroizolacji - przynajmniej tak radził pan , ltory zajmowal sie remontem naszego tarasu. referencje były a to ważne. najważniejsze, zeby nie iść na łatwiznę i samemu tego nie próbowac robioc. jak chcesz, podaje namiary, moze się przydadza. powodzenia www.zuw-walawski.pl/aktualnosci.php?wid=1&news=3
        • rgmaria Re: remont tarasu- jak? 03.04.14, 14:25
          Kiedy firma jak wyżej robiła Ci taras i jak oceniasz wykonanie?
          Też jestem z Gliwic i potrzebuję kontakt na dobrą firmę (taras nad piwnica). Bedę wdzieczna za pomoc.
          Pozdrawiam.
          • Gość: zielona Re: remont tarasu- jak? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.05.14, 12:06
            ja znam tu sprawdzona firmę - ogrody-zimowe.org/galeria.html maja zdjęcia na stronie, można sobie zobaczyć jak robią
    • 1klassa Re: remont tarasu- jak? 13.05.14, 12:09
      Izolacja, spadki, dobry materiały wykończeniowe i ekipa, to wszystko musi być spełnione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka