Dodaj do ulubionych

Stukający gres , odklejona płytka

21.10.14, 11:43
Prośba jak mozna uratować płytke bez jej zrywania gres polerowany ok 60x60 w jednym z rogów puścił klej i stąpając na płytce słychać denerwujący stuk .
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: Stukający gres , odklejona płytka 21.10.14, 12:02
      Nie ma na co czekać. Trzeba zdjąć płytkę i przykleić. Poczekasz to się uszkodzi i jeszcze trzeba będzie dokupić nową, Samo nic się nie naprawi. Trzeba zakasać rękawy i zabrać się do roboty. B.Klimkiewicz.
      • andrzej_kucinski15 Re: Stukający gres , odklejona płytka 21.10.14, 15:08
        Tak masz racje ale myślałem ze moze jest jakaś metoda bez zrywania bo Twoja odpowiedź nic nie wniosła .

Moze pozbyć się fugi i wprowadzić jakiś srodek w szczeliny na koncu docisnąć . i zafugować po wyschnięciu ?

• jarecki_2 Re: Stukający gres , odklejona płytka 21.10.14, 17:40
          Taką próbę można zrobić zawsze, usunąć fugę i wstrzyknąć klej, na przykład montażowy, musi być rzadki. W teorii może się udać, chociaż ja się nie spotkałem z przypadkiem żeby się udało. Na pewno trzeba kupić 1-2 płytki, żeby się nie okazało za jakiś czas, że już są nie do dostania, ja kupił bym 4 sztuki. Raczej przygotowałbym się na wyjęcie tej płytki a szanse na wyjęcie jej w całości nie tyle, że są marne co nawet bym nie próbował, ponieważ taka operacja spowoduje uszkodzenie płytki sąsiedniej, zwłaszcza jak fugi są małe. Tak więc raczej zacząłbym od usunięcia fugi dookoła płytki a potem ją rozbił na drobne i usunął. Jeśli się uda to potrzebujemy 1 płytki, ale jak uszkodzimy płytkę obok to potrzebujemy więcej płytek. Może się okazać, że odspojony róg obecnej płytki nie wziął się znikąd i podczas odbijania płytki inne odlecą same od wstrząsów. Jeśli na przykład płytki leżą na posadzce samopoziomującej, np Atlas, to prawdopodobieństwo, że poleci coś jeszcze, jest spore.
          • andrzej_kucinski15 Re: Stukający gres , odklejona płytka 22.10.14, 08:41
            Jarecki , dzieki .

Powiem Ci ze mam 2 płytki które mi zostały ( miało być ich wiecej ale cokoliki pochłonęły zapas ) Własnie .. o jakim kleju montażowym mówisz ? jak go wtrzyknąć ?

Odspojony róg jest centralnie na środku a sąsiadujące sie trzymają , posadzka jest stara nie była robiona nowa wylewka tylko oczyszczenie i uni-grunt .
            Generalnie w 2 innych miejscach delikatnie pojawiło sie też to zjawisko ale w innym pomieszczeniu . Ta jedna wadliwa to centealne miejsce gdzie notorycznie staje noga .

PS Fuga ma ok 3 mm wiec jest dość mała spróbować wyciągnąć mozna delikatnie jak piszesz albo rozbić ale chciałem tego uniknąć bo jak wykorzystam te 2 płytki to w przyszłości jestem w ciemnej doopie bo pewnie juz ich nie dostane
            • cyklina-klimkiewicz Re: Stukający gres , odklejona płytka 22.10.14, 09:20
              Ja bym na cud nie liczył tylko zastosował normalną technolgiczną metodę. B.Klimkiewicz.
            • jarecki_2 Re: Stukający gres , odklejona płytka 22.10.14, 17:58
              niestety nie powiem Ci jaki masz kupić klej (kiedyś kupiłem montażowy, który był tak rzadki, że aż miło, ale nie pamiętam producenta), tani czasem oznacza kiepski czyli np. rzadki. Jak wstrzyknąć, normalnie, klej w tubie, pistolet, rurka, wybrana fuga w odspojonym rogu, odkurzone dokładnie i za pomocą rurki strzelasz ile możesz, w kilku miejscach aż uznasz, że zrobiłeś. Zostawiasz to na 24h bez dotykania, jak klej wylazł z fugi to musisz go usunąć, żeby nie zasechł. Jak się uda to super, ale jak się nie uda to kujesz. Sprawdzić można a nóż wyjdzie.
              • andrzej_kucinski15 Re: Stukający gres , odklejona płytka 24.10.14, 08:46
                Jarecki dziękuje Ci za doradztwo .
                • jarecki_2 Re: Stukający gres , odklejona płytka 24.10.14, 15:24
                  nie ma za co...
                  • andrzej_kucinski15 Re: Stukający gres , odklejona płytka 03.11.14, 09:17
                    Po wyskrobaniu fugi kafla sama odeszła bez wysiłku, bez skuwania kleju naniosłem klej montażowy pattex fix extreme power ( cieńką wartwe pistoletem do silikonu i rozsmarowałem szpachelką ) , położyłem spowrotem kafelke na 24 h do wyschniecia .

po problemie .
                    • jarecki_2 Re: Stukający gres , odklejona płytka 03.11.14, 17:12
                      no i gra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka