Dodaj do ulubionych

nietypowe drzwi

06.09.04, 18:24
Mam w mieszkaniu drzwi o szerokości 82,5 cm. Chce je wymienic, bo są ohydne,
a w dodatku tkwia w nich popsute, rowniez nietypowe zamki, jakich juz sie nie
produkuje. Siedza w aluminiowej futrynie. Podobno sa to drzwi hotelowe
(pochodza z poczatku lat 80.). Czy ktos moglby mi poradzic jak sie do tego
zabrac? Pewnie trzeba bedzie zamówic, bo zadnych fabrycznych sie nie
dopasuje. Jak to zrobic, zeby uniknac ruiny finansowej, a jednoczesnie nie
dac sie wpuscic w jakies badziewie? Czy futryny tez musza byc wymienione?
Wolalabym tego uniknac. Czy znacie jakiegos producenta w okolicach Krakowa?
Dzieki za wszelkie sugestie
Obserwuj wątek
    • pyot Re: nietypowe drzwi 06.09.04, 19:05
      Hi!
      Ten wymiar,to samego skrzydła czy też ościeży?A w świetle?
      :)
      Wal jak w dym,pzdr.
      • msf13 Re: nietypowe drzwi 07.09.04, 11:29
        jest to wymiar samego skrzydla. nie bardzo rozumiem co znaczy "w swietle" - to
        chyba to samo, co wymiar skrzydla z jakas tam milimetrową tolerancją?
    • Gość: zielony_listek Re: nietypowe drzwi IP: 212.160.172.* 07.09.04, 12:22
      Jesli jednak zdecydujesz sie na wymiane futryn, to moze taniej bedzie wybrac
      jakies typowe drzwi i zamurowac reszte otworu po bokach. Roznica jest rzedu
      kilku centymetrow, wiec jesli rozlozy sie to na dwie strony, to ta obrobke
      mozna nawet zamaskowac listwami.
      W ogole nie wiem, czy w takim wypadku nie bedzie taniej i ladniej wszystkiego w
      czorty wymienic, niz zamawiac specjalne skrzydlo drzwiowe (chyba ze jakies
      najtansze).

Czy to sa drzwi wejsciowe do mieszkania, czy ktores z wewnetrznych juz w
      mieszkaniu?

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • msf13 Re: nietypowe drzwi 07.09.04, 13:51
        tych drzwi jest w sumie 7 sztuk, 6 wewnetrznych i 1 wejsciowe. Wejsciowe to
        problem oddzielny, poza tym poza strona estetyczną nic im nie dolega, porzadne
        zamki itd. Tez kombinowalam czy by wszystkiego nie wymienic z futrynami, ale
        boje sie myslec ile to bedzie kosztowalo. Nawet chcialam je jakos upiekszac,
        ale pozostaje problem zamkow - nie da sie wstawic nowych w miejsce starych bo
        juz takich nie produkują (chodzi o ktorys wymiar), a dziura jest. Musze
        zaprosic fachowca zeby to wszystko obejrzal i skalkulowal i tu wraca moje
        pytanie o dobrego, solidnego, punktualnego, uczciwego i w miare niedrogiego
        fachowca czy raczej producenta drzwi.
        • Gość: zielony_listek Re: nietypowe drzwi IP: 212.160.172.* 07.09.04, 14:05
          No coz, tanio nie bedzie, ale jesli masz dosyc tych drzwi, to wymiana samych
          skrzydel da Ci tylko polowiczny efekt.
          Ja wyznaje zasade lepiej raz, a dobrze.
          U mnie bylo 5 par takich oblesnych drzwi + wejsciowe, zostawienie futryn w
          ogole nie wchodzilo w gre.
          Do kuchni i duzego pokoju zmienilam futryny, ale nie wstawialam skrzydel - to
          mi obnizylo koszt, a i tak bylyby caly czas otwarte (na dodatek mam wiecej
          miejsca). moze u Ciebie tez tak sie da? Oczywiscie bez strat na funkcjonalnosci.

Pozdrawiam
          zielony_listek
          • msf13 Re: nietypowe drzwi 07.09.04, 14:52
            juz odliczylam co moglam. czy naprawde nikt nie moze nic polecic?
          • pyot Re: nietypowe drzwi 07.09.04, 20:10
            Hi!
            Zielony_listek zaskoczył mnie,i to pozytywnie!
            Mam na myśli całkowitą eliminację drzwi tam,gdzie nie ma potrzeby ich tam znajdowania sie.A ile to daje optycznej przestrzeni!!
            Najlepiej zrobisz wzywając kogoś do porady "fizycznie",bo w taki sposób jak w tej chwili to nie teges...
            Wiesz o tym zapewne ale pozwolę sobie Ci przypomnieć,każda ingerencja mająca na celu w mniejszyn bądz większym stopniu upiększenie Twych drzwi,będzie kosztować.Więc może najpierw jedną,dwie pary a za rok dwa następne:)))
            Wal jak w dym,pzdr.
            • Gość: zielony_listek Re: nietypowe drzwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 23:48
              Smiej sie smiej!
              Jakbys w wieku nastoletnim przesiedzial caly dzien uwieziony w jednym pokoju,
              bo sie klamki dwu drzwi (oczywiscie od drugiej strony i siegnac nijak) to
              pewnie inaczej bys teraz patrzyl na kwestie drzwiowe :-)
              Pozdrawiam
              zielony_listek
              • pyot Re: nietypowe drzwi 09.09.04, 18:53
                Nie śmieje się z Ciebie,bądz pewna,a śmiać sie lubię:)
                W wieku nastu lat najczęściej bywałem poza dpmem.
                Nie przejmuj się pierdołami...
    • Gość: 1marian Re: nietypowe drzwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 19:01
      ostrzegam przed firma drzwi_met z olesnicy. partacze-domokrazcy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka