19.06.16, 19:32
Witam,

mam pytanie. Mam położone na ścianie płyty techniczne z korka. Nie dość że wyglądają paskudnie to efekt akustyczny nie jest zadowalający. W związku z tym mam pytanie, czy na taki korek można położyć tynk japoński? Czy wtedy dźwięki będą mniej przechodzić na stronę sąsiadów? Proszę o szybką odpowiedź, z góry dziękuję.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Akustyka 19.06.16, 21:59
      Można położyć po uprzednim, odpowiednim, przygotowaniu podłoża (karta techniczna).
      Nie, stopień zmniejszenia przenoszenia się dźwięków będzie nie znaczny.
      W celu wygłuszenia Pańskich pomieszczeń należy się posiłkować wiedzą i technologiami z dziedziny wygłuszenia sal kinowych lub studiów nagrań.
      • blablableblabla Re: Akustyka 20.06.16, 15:22
        A czy gdybym na płyty techniczne położył jeszcze płyty korkowe izofon, czy wtedy izolacja akustyczna byłaby lepsza? Chodzi mi o wychodzące dźwięki.

A co ze szczelinami między płytami z korka, czym mogę je wypełnić? Czy to pomogłoby na akustykę?

Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
        • jarecki_2 Re: Akustyka 20.06.16, 21:11
          Za producentem: Skuteczność płyt Izofon może być bowiem znacząco ograniczona poprzez wadliwą konstrukcję budynku.
          Dodatkowo opis izofonu wskazuje, co moim zdaniem jest mało prawdopodobne, że izolują one od dźwięku a nie blokują dźwięki wychodzące z pomieszczenia, czyli to sąsiad powinien je zastosować jeśli nie chce słyszeć dźwięków z Pańskiego mieszkania. Z drugiej zaś strony każdy materiał, który pochłonie, rozproszy dźwięk będzie skuteczny. Wełna mineralna, gąbka (taka z kolcami), wykładziny dywanowe lub materiały i rozwiązania stosowane w salach kinowych.
          • blablableblabla Re: Akustyka 21.06.16, 13:01
            Dziękuję serdecznie za pomoc.

A w przypadku płyt technicznych korkowych czy dźwięk wychodzący jest mniej słyszalny przez sąsiada? Bo ja jego słyszę normalnie.

I czym mógłbym wypełnić szczeliny między płytami korkowymi, wielkości 1-2mm przez to, że ściany są krzywe, i nie stykają się one dokładnie?
            • jarecki_2 Re: Akustyka 21.06.16, 20:12
              już sporo o tym pisaliśmy, to, że Ty wygłuszysz swoje mieszkanie żeby sąsiad Ciebie nie słyszał nie oznacza, że to zadziała w drugą stronę. Jesteś w stanie skutecznie spowodować żeby sąsiad Ciebie nie słyszał, ale nie jesteś w stanie, działając u siebie, odciąć się od sąsiada. Oczywiście jest wiele rozwiązań, które się reklamują, ale nie słyszałem, żeby któreś załatwiało kłopot skutecznie.
              Co do szczelin nie mam pomysłu, może paskami płyty korkowej jeśli dasz radę dociąć takie wąskie i wkleić, ale wątpię, inne sposoby nie przychodzą mi do głowy. Jeśli na przykład zakrywasz czymś te płyty, na przykład tapetą, to możesz zastosować piankę, gips... cokolwiek właściwie, na stopień hałasu od sąsiada nie będzie to i tak miało wpływu.
              • blablableblabla Re: Akustyka 22.06.16, 12:52
                Dziękuję serdecznie za pomoc, pozdrawiam!
                • jarecki_2 Re: Akustyka 22.06.16, 18:01
                  spoko
    • jazui Re: Akustyka 31.12.18, 22:47
      Plyty z korka można wymienić na coś konkretniejszego akustycznie, np. Tekst linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka