Dodaj do ulubionych

OGRZEWANIE-proszę o pomoc

29.09.04, 12:27
Bardzo proszę o pomoc, a mianowicie zależy mi na wypowiedziach, a w
szczególności tych co mają ogrzewanie na gaz,
mamy kupiony stary dom, remont przeprowadzamy gruntowny (wymiana dachu,
okien, ocieplenie itp.)jakie ogrzewanie? (dom jest z 60r., piwnice pod 1/2
domu, parter ok.80 m2)
chcieliśmy gazowe, nawet bardzo ale co niektórzy nam odradzają, bo mówią że
nas póści z torbami, bardzo proszę abyście się wypowiedzieli i doradzili, co
o tym myślicie, dodam że bardzo lubię czytać wszystkie porady, odpowiedzi
zamieszczane na forum, bardzo dziękuję,hej piętro też ok. 80 m2, myśleliśmy
też jeszcze dodatkowo o kominku ? bardzo
proszę i dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: nike Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 14:31
      zapomniałam dopisać, że dom ma jeszcze piętro też ok 80 m2, czyli pod 1/2 domu
      piwnice, parter ok 80m2, piętro ok 80 m2, dzięki
      • Gość: fragi Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc IP: *.zebyd.com.pl 29.09.04, 18:52
        Ile zarabiacie, tzn. ile możecie przeznaczyć na rachunki za ogrzewanie ?
    • Gość: nike Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 08:32
      ja zarabiam ok.2 000,00, mąż 1 500,00, wczoraj znajoma znajomej powiedziała, że
      w najzimniejszym okresie płaciła za ogrzewanie 500 zł za m-c, a w zimie ale w
      najcieplejszym 250 zł,
    • Gość: nike Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 08:42
      myślę, że nie jest to b.duża suma, jeśli by faktycznie taka miała być za
      ogrzewanie ok. 150 m2 domu w porównaniu z węglem, który trzeba dokładać,
      wynosić popiół itp.
    • Gość: seven Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc IP: *.icpnet.pl 30.09.04, 09:09
      pytanie o piec
      kupilem 80 metrowe mieszkanie w kamienicy, musze tam zinstalowac ogrzewanie
      gazowe, wiem ze musze kupic 2 funkcyjny piec, no wlasnie, jaki najlepszy? czy
      do 5000 zl dostane cos na lata? chodzi mi o jak najbardziej ekonomiczny, i zeby
      nie bylo klopotow np, gdy jedna osoba bierze prysznic, a druga korzysta z
      cieplej wody w kuchni, chcialbym aby obie osoby mialy ciepla wode ;) , bardzo
      prosze o rzezcowa osobe, to co tu sie dowiem, bedzie mialo duzy wplyw na moj
      zakup, wielkie dzieki
      • krztyna Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc 01.10.04, 08:34
        Najpierw sprawdź jakie dokładnie koszty z kotłem związane Cię czekają. Piec to
        jedno, a jego montaż, wizyty kominiarzy, montowanie wkładu kominowego to
        dodatkowe koszty (uzależnione od piętra, na którym mieszkasz). Ja kupiłam
        aristona za 2600, kominiarze za dwie wizyty biorą 100zł, montaż pieca do 500zł
        a wkład kominowy z montażem to 800zł w moim przypadku. Razem więc to 4tys...
        Jeżeli masz 5tys. przeznaczone na sam piec, to maszw ybór na rynku duży -
        możesz przebierać.
    • nelu Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc 01.10.04, 15:32
      Jeśli dom po remoncie będzie docieplony i szczelny, to radziłbym ogrzewanie
      gazowe. Sam mam takie (dom ok. 120 m kw.) i w najzimniejszych miesiącach
      rachunek za gaz to ok. 400 PLN (w lecie niecałe 100 PLN za dwa miesiące). Na
      rynku obecnie jest spory wybór kotłów dwubiegowych różnych firm (mnie piec z
      osprzętem elektronicznym kosztował ok. 3000 PLN w 2002 roku). Możecie pomyśleć
      też o kominku ( w zależności od funduszy można zamontować kominek z tzw.
      wkładem wodnym - ciepło z kominka podgrzewa wodą, która rozprowadzana jest
      zarówno do kranu jak i do kaloryferów - to jednak spory wydatek i zwraca sie
      faktycznie tylko w przypadku jeśli z takiego kominka korzystasz).
      Pozdrawiam i w razie czego pytaj (specjalistą nie jestem, a to co piszę wynika
      z kilkuletniego doświadczenia użytkownika).
    • nike1972 Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc 02.10.04, 08:22
      bardzo dziękuję za odpowiedź, na forum jestem od niedawna, bo chyba ze 2
      tygodnie, ale naprawdę mogę dowiedzieć się tu super rzeczy i naprawdę świetnie
      tu się rozmawia i każdy kto chce to umie coś podpowiedzieć lub doradzić, tobie
      bardzo dziękuję, bo podbudowałeś mnie z tym gazem, ponieważ tak jak pisałam to
      znajomi znajomych mówią że płacą rachunki za gaz kolosalne, dzięki i napewno
      skorzystam jeszcze z twoich rad.
    • Gość: zenek Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:14
      natknąłem się na twój list i myślę że orzewanie gazem to wielki koszt, zastanów
      się bo napewno się nie opłaci niewiem czy w sezonie grzewczym zejdziesz poniżej
      800-1000 zł za taki dom jak masz, zastanów się ??
    • Gość: Lech Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 15:57
      mieszkałem 18 lat w domu z 68 r, o pow łącznej 120m2 w zimie zużywałem w piecu
      gaz. typu Leksztoń 2,5m. wychodziło ok 550-600m3 gazu/mc, pomijam ceny bo sie
      zmieniają, ale upału nie było około 19-21 stC
    • mifsc Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc 29.10.04, 23:14
      Mieszkam w "domku" 220m2 w tym garaż (25m2 nieogrzewany) i strych (18m2
      nieogrzewany) piętrowy niepodpiwniczony, dobrze ocieplony. Czyli porównywalny z
      Twoim, Chyba piwnic nie będziesz ogrzewać? Piec gazowy jednofunkcyjny z
      zasobnikiem ciepłej wody użytkowej przez dzień 29-30 stopni C. Przed kąpielą
      woda dogrzana do 55 stopni C. Po rannym prysznicu skręcam temp. cwu właśnie do
      29-30 stopni i piec przez czły dzień praktycznie się nie włącza. Na noc
      programator wyłącza przygotowanie cwu. Kuchenka gazowa użytkowana czasami i
      kuchenka elektryczna. Rachunek za gaz w lecie 60 - 80 zł miesięcznie.
      Ogrzewanie zimą, Salon i gabinet 22 stopnie C minimum kuchnia, jadalnia,
      łazienka, hol 20 stopni C, wiatrołap 18 stopni C. Piętro 3 sypialnie, łazienka
      i hol całą dobę 18 stopni C. Temperatury ustawione regulacją na kaloryferach.
      Czas grzania ustawiony na programatorze ustawionym na temperaturę 22 stopnie C w
      dzień i 18 - noc. W salonie kominek wieczorami dogrzewa salon i przez klatkę
      schodową piętro. Jak się długo pali, to kaloryfer w salonie jest zimny. Rachunek
      za gaz w miesiącach najzimniejszych XII- II 350- 370 zł miesięcznie w miesiącach
      przejściowych 180 zł miesięcznie. Tej jesieni centralne grzało sporadycznie (8-9
      razy) po kilka godzin.
      Oszczędności gazu należy szukać w obiegu cwu. Kotłownia, kuchnia, łazienka
      powinny sąsiadować ze sobą. Piec dwu-funkcyjny sprawdza się, jeżeli odległość
      kranu od pieca jest 3 - 5 m. Jeżeli jest większa, to lepiej jednofunkcyjny z
      zasobnikiem i pompą cyrkulacyjną (komfort ciepłej wody natychmiast). Tak mi
      doradził hydraulik, który robił u mnie instalację i chyba miał rację.
    • Gość: wojtek Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 10:10
      myślę, że ogrzewanie gazem wcale nie wychodzi tanio jak, co niektórzy tu
      opisują, trzeba by się zastanowić nad tym myślę że węgiel jest o wiele tańszy,
      roboty przy tym więcej ale jak bym miał płacić za gaz 600- 1 000 za mieciąc to
      dzięki, uważam że węgiel na plpewno a przy okazji spalisz również śmieci,
      pozdrowienia
      • sacerdote Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc 09.11.04, 12:52
        Dom ok 330 m2, ocieplony 10cm styropianem, gazobeton 0k 35-40cm, dach 30cm
        wełny. Kocioł dwufunkcyjny Torus, wszystkie odbiory blisko kotła. Moje koszty:
        Rachunek przychodzi na ok 400zł/m-c w zimie i ok 160zł w lecie. Fakt, że jak
        mnie w domu nie ma to się nie grzeje. Sterowanie zegarowo i przez telefon - jak
        mam wracać do domu o innej niż zwykle porze, dzwonię i właczam piec.
        Mój kolega mieszkający w Tychach dostał dofinansowanie od miasta na nowoczesny
        kocioł węglowy ale węgiel musi być drobny, wysokiej jakości (antracyt). Jednakl
        co 2-3 m-ce trzeba go czyścić a jest z tym trochę roboty....
        • jfy Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc 02.12.04, 04:28
          Moze ktoś z braci internetowej słyszał o pompie kawitacyjnej.
          Dziwna nazwa, a nasie bracia za wielką wodą już dawno z takiego ogrzewania
          korzystają i w Europie sie tym nie chwala.
          Jest to "proste" urządzenie napędzane silnikiem elektrycznym ale dające w
          porównaniu z ogrzewaniem elektrycznym jakies 60% oszczędności.
          Niestety tylko dywaguje, wiem że to sprzedają, podobnio działa. Sam mam ochote
          to zbudować i sprawdzić ale to inna bajka...może kiedyś rozpowszechnią się
          energooszczędne źródła
          Pozdrowionka
    • Gość: ewwa Re: OGRZEWANIE-proszę o pomoc IP: *.visp.energis.pl 02.12.04, 19:00
      dom w baardzo wietrznej i znimnej okolicy, dom półpodpiwniczony ok. 250m2, przy
      czym salon z antresolą o wysokosci 5,30 co w praktyce daje ok. 300m2. Garaż
      36m2 ogrzewany. Ocieplenie 12cm styropianem i strop 20cm wełną. piec Vissman z
      zasobnikiem. Rano włączam piec od ok. 5 do 7, grzeję wode na prysznic,
      wieczorem włacza się piec o od 16 do 22. W pozostałych godzinach piec na tzw.
      nocnym biegu. "Dzienna" temperatura to ok. 21,5C. Kuchenkę mam tylko
      elektryczną (ale gotowanie nie zuzywa dużo gazu). W sezonie zimowym, bardzo
      zimnym (czyli w tamtym roku) płaciłam w najgorszym okresie 800zł. za miesiac. W
      sezonie letnim płacę ok. 140zł. za dwa mieiace (codzienne poranne dwa prysznice
      osób dorosłych i wieczorem pełna duża wanna dla dziecka co ok. drugi dzień).
      Uzywam zmywarki co do zasady wiec ciepła woda tylko do kapieli i mycia rąk. Gaz
      jest drogi ale jest jescze jeden aspekt. Jak prąd wyłaczą to piec gazowy
      automatycznie sie wyłaczy i nie ma problemu. Dodatkowo w zimie moge wyjechać
      nawet na dwa tygodnie, ustawiam na piecu specjalny anty zamarzajacy program i
      nie martwię sie o rury. A z piecem weglowym jest problem. Jak jest nowoczesny
      to i tak musisz kupować lepszy zestandaryzowany wegiel (czyli droższy wegiel) a
      na dodatek przy wyłaczeniu pradu (pompa przy takim piecu jest na prąd) to
      natychmiast musisz SAM wygasić piec. No i kogoś musisz poprosić zeby palił w
      piecu w zimie, jak ty bedziesz szalał na nartach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka