Dodaj do ulubionych

Wymiana okien

IP: *.swiebodzin.sdi.tpnet.pl 24.08.01, 13:37
Chcę wymienić stare drewniane okna na plastikowe.Firm jest mnóstwo,ale nie wiem
którą wybrać.Każda twierdzi,że jej profile i technologia są najlepsze.Jeżeli
macie jakieś doświadczenia w tej sprawie będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: pawka Re: Wymiana okien IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.09.01, 01:20
      Stare, drewniane...
      1. Moze nie warto wymieniac. Jesli sa zabytkowe, maja mosiezna klamki, i maja
      unikalne detale (profilowane listwy, kapitelki, gzymsiki) to warto sie pokusic
      o ich renowacje. Sam to zrobilem (w kamienicy 100-letniej). Nikt z "fachowcow"
      nie dawal mi szansy na odnowienie tak bardzo zaniedbanych okien (plesn, dziury
      i szpary, odpadajace warstwy starych farb, opadajace skrzydla okienne). Teraz
      wygladaja jak wzor, maja nowe szyby na silikonie i uszczeliki gumowe. Wymaga to
      troche pracy i niestety musze przyznac, ze trudno o fachowcow w tej dziedzinie.
      Mysle nawet o stronie www z poradami technicznymi na ten temat. W skrocie:
      szyby wybic, farbe usunac najlepiej opalarkami elektrycznymi przy uzyciu
      odpowiednio wyprofilowanych szpachelek, wszystkie okucia wyjac, zelazne
      pomalowac i po skorygowaniu geometrii skrzydel zamocowac wkretami, mosiadze
      odczyscic, zagruntowac drewno, wyszpachlowac ubytki i nierownosci, osadzic
      szyby na silikonie (bez gwozdzi), zalozyc skrzydla na oscieznice i sprawdzic
      wielkosci szpar, tam gdzie brakuje dobic listewki, tam gdzie jest na za duzy
      styk (w przewidywanych miejscach uszczelek musi byc szpara 2-4 mm) przestrugac,
      jeszcze koncowo wyszpachlowac i wygladzic papierem sciernym, gruntowac
      miejscowo i malowac. Tak zrobione okna przetrwaja kolejne 100-lat, sa szczelne,
      ciche i cieple. Zastosowanie silikonu do osadzania szyb eliminuje klopotliwe
      kruszenie sie kitu i zapewnia szczelnosc.

2. Jesli koniecznie wymieniac - to nalezy poszukac firmy ktora jest w stanie
      zrobic okna jak najwierniej odtwarzajace detale i proporcje obecnych okien.
      Widzialem nowoczesne okna swietnie nasladujace zabytkowe detale.

3. Jesli obiekt nie jest zabytkowy i okna jego sa proste to nalezy tylko
      zwrocic uwage na podzialy, proporcje i kolorystyke w calym obiekcie. Firm w
      Polsce jest wiele i wiekszosc proponuje dobra technologie. Troche gorzej z
      monterami - najlepiej zasiegnac opinii.

Mnie najbardziej odpowiednie dla celow mieszkalnych wydaja sie okna drewniane.
      Sa z naturalnego materialu i po wielu latach mozna je konserwowac. Te wykonane
      wspolczesnie technicznie nie ustepuja innym a cena jest przewaznie nieznacznie
      wyzsza.
      • Gość: aaa Re: Wymiana okien IP: *.poczta.poznan.pl 10.09.01, 12:07
        drewniane lepsze? czy olejna na oknach jest mniej szkoldilwa od PCV.
        • Gość: kasix Re: Wymiana okien IP: *.unregistered.formus.pl 03.10.01, 15:58
          Gość portalu: aaa napisał(a):

> drewniane lepsze? czy olejna na oknach jest mniej szkoldilwa od PCV.

A kto tu mówi o malowaniu olejną! Po to są one drewniane aby było widać, że to
          drewno a nie tam jakaś olejna. Też mi pomysł. To chyba tylko za komuny malowało
          się się okna olejną.

• Gość: tata Re: Wymiana okien IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.01, 08:06
      jeśli jeszcze nie wymieniłaś okien to przed ich wymianą zastanów się czy
      będziesz miała jeszcze wentylację po zamontowaniu nowych szczelnych okien...
      kilka lat temu wymieniłem okna na nowe i pierwszej jesieni dziwiłem się, że co
      rano świata nie widzę w sypialni bo jest rosa na szybach od wewnątrz
      mieszkania ... po zamontowaniu nawiewników aereco można nareszcie oddychać :)
      poozdrowienia tata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka