Dodaj do ulubionych

Jednorurowy system CO

08.10.16, 15:01
Czy ktoś z was ma tzw. jednorurowy system centralnego ogrzewania w domu? Czy majac w miare szybka pompe obiegowa udaje sie utrzymywac mniej wiecej tak samo cieple grzejniki w calym domu?

Mowa o systemie w ktorym wyjscie z jednego grzejnika jest polaczone z wejsciem innego grzejnika z tym ze kazdy grzejnik ma obejscie wody.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Jednorurowy system CO 09.10.16, 19:18
      Istota ogrzewania jednorurowego polega na szeregowym łączeniu grzejników. Grzejniki łączy się kolejno jedną rurą w taki sposób, by woda powrotna wypływająca z grzejni­ka pierwszego w szeregu była jednocze­śnie wodą zasilającą dla następnego – aż dotrze do ostatniego grzejnika. Oznacza to, że temperatura wody zasilającej ko­lejne grzejniki jest coraz niższa. Dlatego, aby uzyskać wymaganą wydajność ciepl­ną, powierzchnia kolejnych grzejników musi być coraz większa. Inaczej jest w ogrzewaniu dwururowym, w którym wszystkie grzejniki przyłącza się do sieci przewodów równolegle. W tym systemie temperatura zasilania każdego grzejnika jest w przybliżeniu taka sama.

to oczywiście cytata w praktyce mam w domu taki sposób poprowadzenia grzejników i działa. Takie poprowadzenie grzejników, nie zależnie od mody i systemów ktoś właśnie tak zrobił i mnie wiele lat temu, nie będę tego rozwijał, tak czy inaczej działa a kolejność rozgrzewających się grzejników nie stanowi dla mnie kłopotu, czy zrobił bym tak teraz gdybym miał wpływ na wybór systemu? Nie, nie zrobiłbym tak samo, zrobiłbym już system z rozdzielaczami i na dwie rury, zasilanie i odpływ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka