Dodaj do ulubionych

Plamy na ścianie

15.12.16, 19:19
Witam,
szukam pomocy ponieważ w roku ściany po remoncie zaczynają mi wychodzić jakieś dziwne plamy. Ogólnie sytuacja wygląda tak, że wcześniej dom został cały ocieplony i zostały powymieniane okna. W rogach ścian pojawiły się czarne plamy. Myślałem, że to grzyb jednak ściany były całkiem suche i wyglądało to jakby były ubrudzone sadzą. Zgodnie z czyjąś poradą przed remontem te plamy spryskałem preparatem właśnie na grzyba. Na ściany zostały zamontowane regipsy i pokój został pomalowany. Rok po remoncie w jednym z rogów zaczyna się podobna sytuacja jak wcześniej z tym, że teraz ściana jest ciemno pomalowana i wygląda to tak jakby plama była biała - jak zapruszone mąką. Ściana jest sucha a ta plama wychodzi w rogu w miejscu łączenia regipsów klejem. Wilgotność powietrza jest w normie. W nocy skacze czasem trochę ponad 60% ale z rana osuszacz powietrza normuje wilgotność.
Czy ktoś może mi poradzić co to takiego może być i czemu te plamy wychodzą? No i jak je zwalczyć.
Z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Plamy na ścianie 15.12.16, 20:59
      zdjęcie...
      • nowy88_dwa Re: Plamy na ścianie 19.12.16, 20:32
        fotka:
        iv.pl/images/20784645183923519970.jpg
    • oliwkamarczak Re: Plamy na ścianie 19.12.16, 15:14
      Hmm, wiesz, często z preparatami na grzyby jest tak, że lubią pojawiać się mimo odmalowania. Niestety, kiedyś miałam bardzo "natrętnego" grzyba w rogu dużego pokoju i nawet pomimo ponownego nałożenia kawałka cementu okropne plamiska wychodziły. Dlatego jeśli masz to w miarę w sensownym miejscu, trochę wyżej, kup po prostu jakąś fototapetę. Ostatnio widziałam, że w Expresyo mają całkiem niezły wybór, więc za niewielką cenę na pewno znajdziesz coś pasującego do wystroju Twojego pokoju
      • jarecki_2 Re: Plamy na ścianie 19.12.16, 19:21
        co Ty bredzisz?? proponujesz zakleić grzyba tapetą? Ty masz pojęcie co Ty gadasz?? Mam nadzieję, że Twój pracodawca jest myślący i zwyczajnie wywali Cię z roboty jak trafi na ten wpis....
      • nowy88_dwa Re: Plamy na ścianie 19.12.16, 20:32
        No wlasnie to jest w samym roku i to przy malym skosie i ciezko byloby tam coś wymyślić żeby jakiś wygląd miało. Poza tym raczej ciężko byłoby trafić na jakąkolwiek fototapetę żeby pasowała mi do wystroju pokoju :D Problem jeszcze jest w tym, że to jest na regipsach i na pewno jak znowu spryskałbym czymś przeciwko grzybowi to uszkodziłoby mi to farbę na ścianie a nie wiem nawet jak zareagowałby sam regips gdyby go tym zmoczyć :/ Przed malowaniem zresztą ściany zostały dodatkowo zabezpieczone specjalnym gruntem też właśnie przeciwko grzybowi i wilgoci. Dziwi mnie też to, że ściana jest sucha! Z tego rogu jak przylożę rękę to czuć chłód ale jest sucha. Inna ściana była przed remontem w znacznie gorszym stanie z tym grzybem i tak całe szczęście nic nie wybija teraz.

Jeszcze lepiej widać to pod światło więc na fotce z lampą błyskową widać idealnie:
        iv.pl/images/20784645183923519970.jpg

Widać na zdjęciu i ten białawy nalot i ciemniejszy pionowy pasek na łączeniu :/

• bercikowsky Re: Plamy na ścianie 20.12.16, 15:41
      Absolutnie nie zaklejać! To jeszcze pogorszy sprawę. Dokładnie oczyścić, wysuszyć, nałożyć masę termoizolacyjną z substancja przeciwgrzybiczą (np. bloktherm), odczekać ok. 24h i pomalować normalną farbą.
      • jarecki_2 Re: Plamy na ścianie 28.12.16, 08:20
        ale co wysuszyć, Ty czytasz tekst zanim coś odpiszesz?? Pojawiają się jakieś odbarwienia, ściana jest sucha, na zdjęciach nie wygląda to jak grzyb, raczej odbarwienie solne, którego po opisie nie powinno tam być a Ty chcesz nakładać masę termoizolacyjną....
    • jarecki_2 Re: Plamy na ścianie 03.01.17, 19:23
      następny kozak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka