Dodaj do ulubionych

pytanko do Once

15.11.04, 12:09
Nowe mieszkanie, zagruntowałam ściany i pomalowałam 1 raz farbą dullux super
matt biała (bez rozcieńczania). Ściany są w miarę białe ale prześwitują te
wszystkie przecierki i zacierki z tynkowania. (tynk wapienny). Sąsiedzi
malowali 3 razy na biało a dopiero potem na kolor nie wiem tylko jakimi
farbami. Przyznam że mam juz dośc malowania (machania wałkiem) i chciałabym
pomalować już na kolor farbą Once1 magia mango, kremowe mango i lot trzmiela.
Moje pytanko, czy w razie gdyby jeszcze coś było nie tak (prześwity)mogę tą
farbą pomalowac 2 razy? Czy farba nie zacznie odpadać bo bedzie za dużo
wartstw?

Pozdrawiam Asia

Obserwuj wątek
    • once1 Re: pytanko do Once 15.11.04, 12:34
      Mysle że po pomlowaniu farbą kolorową bedzie wszystko ok . ale oczywiscie
      możesz położyć drugą warstwę w miare potrzeby. Natomiast z tego co piszesz
      wynika ,że jest to tynk tradycyjny nie gipsowy i tu moze być pewien problem
      gdyż farba Once jest farba półmatową co powoduje , że na niezbyt gładkiej
      powierzchni bardziej widać nierównośći i chropowatości . Lepiej było by
      rozwazyć pomalowanie farbą "kolory Świata" ktora jest matowa i te
      niedogodności ukryje. Jesli jednak zdecydujesz się na ONCE stosuj się do
      instrukcji malowania na wieczku opakowania i koniecznie maluj od Okna w głąb
      pomieszcenia nigdy odwrotnie
      pozdrawiam
      • smaja Re: pytanko do Once 15.11.04, 13:37
        Dzięki za informację. tak tynki sa chyba tradycyjne w każdym razie nie gipsowe.
        Nie równości starałam się zaszpachlowywać gotową szpachlą a potem przecierać
        papierem ściernym ale oczywiście nie robiłam tego na całych ścianach tylko
        w "newralgicznych" punktach.
        Dobrze ze wspomniałes że farba Once jest półmatowa (w katalogu napisano, że
        aksamitna myślałam, żę to bez połysku)) zmienię w takim razie na Kolory świata
        a gdybym chciała brac z mieszalnika to jakiej farby używac jako bazy czy może
        być ta biała matowa, którą już mam pomalowane ściany. chcę miec farbę matową.
        Malowałam od okna w głąb pokoju ale pewnie żle jechałam walkiem, bo widac
        slady na suficie.
        Tzn robiłam tak malowałam pasek o szerokości ok 70 -80 cm od okna do
        przeciwległej ściny, potem znowu malowałam kolejny pasek od okna i następny i
        niestety widac trochę slady połączen tych pasków. Czy jest na to jakis sposób?

I jeszcze jedno małe pytanko jak i czym malować wewnętrzne narożniki w tych
        miejscach wychodzi mi jakoś ciemniej? Czy malować jedną ścianę a prostopadłą
        zakleić taśmą i potem na odwrót po wyschęciu tej wcześniej malowanej? trochę
        tych naroźników jest ( mieszkanie 3 pokojowe i jeszcze ma trochę wnęk na
        przedpokoju na szafy).

Dzięki za wszelkie rady,
        • once1 Re: pytanko do Once 15.11.04, 14:25
          Jezeli chcesz farbę matową z mieszalnika to baza do takiej farby nazywa
          się "EXPERT MATT" , farb z mieszalnika nie robi sie z białej farby , poniewaz
          nie wszystkie kolory dają się zrobic wlasnie z białej czasmi trzeba bazy
          sredniej lub bezbarwnej.Malując powierzcnie straj się nie robić tego pasmi ale
          raczej tak jak byś chciała namalować literę "V" i staraj sie umiarkowanie
          naciskać wałek wtedy bedzie lepszy efekt w naroznikach uzyj pędzelka ale straj
          sie farbę rozsmarowac na boki żeby nie było gwałtownego odciecia miedzy
          powierzchnią malowna wałkiem , a pędzlem

pozdr.
      • Gość: Kiełek Re: pytanko do Once IP: *.cbr.tp.pl 15.11.04, 15:50
        A ja malowałem do okna od przeciwległej i dobrze wyszło... sufit zresztą też. W
        suficie ważne, żeby malowac zgodnie z kiernkiem wpadania światła, czylil nie
        równolegle do okna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka