Dodaj do ulubionych

Podgrzewacz wody

IP: 80.51.254.* 03.12.04, 21:25
Potrzebuję małogabarytowy (!!!) podgrzewacz wody który zmiesciłby sie pod
zlewozmywakiem w szafce... Do tej pory miałem DAFIka 7,5 kW oraz Oscara 5c
6,5 kW obydwa wytrzymały 1,5-2 lat i w obydwóch padały grzałki... Potrzebuję
naprawde gorącej wody wiec nie moge miec mniej niz ca 7 kW. Czy mozecie
polecic jakis trwalszy, mocny ale mały sprzęt?
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: czajnik5 Re: Podgrzewacz wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 18:38
      Problem prawdopodobnie tkwi w wodzie. Grzałki w elektrycznych podgrzewaczach
      przepływowych mają dużą moc i dlatego przy twardej wodzie bardzo szybko osadza
      się na nich kamień. W przypadku braku konserwacji grzałka pada, a wymiana
      podgrzewacza na nowy, choćby najlepszy, zakończy się po następnym 1,5 - 2 lat.

Rozwiązanie: Należy wymienić zepsuty podgrzewacz na nowy (lub tylko uszkodzone
      elementy, jeżeli to się opłaca), a następnie regularnie czyścić grzałkę.

Podgrzewacze: SIEMENS, STIEBEL ELTRON, ARISTON, ...
      • Gość: abc Re: Podgrzewacz wody IP: *.katowice.pik-net.pl 07.12.04, 07:10
        Miałem do tej pory Oskara 5c i kilka Dafików. teraz kupiłem najmocniejszego
        Siemensa małogabarytowego (6 kW). Wnioski:
        1. najbardziej wode podgrzewał Dafik (7,5 kW chyba) ale najszybciej "padał"
        2. Oskar 5c (5,5 kW) ma niby mniejszą moc od Siemensa (6kW) ale minimalnie
        lepiej grzeje. Niestety mniejszy przekrój rurek powoduje ze szybciej sie
        zakamienia.
        3. Temperature wody mozna regulowac wielkoscią przepływu ale jes próg minimum -
        ponizej którego podgrzewacz się nie załącza. W Siemku ten próg lezy wyzej niz w
        Oskarze
        Pzdr.
    • Gość: klient Re: Podgrzewacz wody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 08:19
      Witam. Tez to przechodzilem. Miałem dwa albo 3 dafiki w kuchni (na 1,5 do 2 lat)
      Do łazienki kupilem BIAWAR 6 kW i działał przez jakieś 6 czy 7 lat po czym
      padł. Różnica jest taka, że dafik (i te tańsze poidgrzewacze) grzeją wodę
      bezpośrednio grzałką (opór elektr.) Te droższe (chociaż BIAWAR nie jest bardzo
      drogi) to podgrzewacz pojemnościowy, gdzie woda grzana jest w zasobniku (coś
      jak bojler) i wg mnie właśnie takiego powinieneś szukać. Dodam, że mieszkam na
      ostatnim piętrze starej kamienicy (wiec ogrzewacze działaly przy stosunkowo
      niskim ciśnieniu) oraz mam twardą wodę (chociaż to pojęcie względne).
      Pozdrawiam.
      • Gość: abc Re: Podgrzewacz wody IP: *.katowice.pik-net.pl 07.12.04, 08:51
        napisałem ze juz kupiłem tego Siemensa... a co do Biawara to maksymalny to
        model Oskar 5c 5,5 kW - 6 kW nie robią... a przynajmniej nie robili rok temu.
        Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka