Dodaj do ulubionych

ulgi budowlane w 2005 roku

IP: *.nowy-tomysl.sdi.tpnet.pl 17.12.04, 12:39
Witam,
Czy wiecie może coś na temat kontynuacji ulg budowlanych w 2005 roku? Ja
rozpoczęłam budowę domu w 1999 r. i usłyszałam w moim US, że nie będę mogła
już nic odliczyć. Czy to jest zgodne z prawem? Gdy decydowałam się na budowę
(i ulgę), to nie było mowy o limicie czasowym.

Pozdrawiam

Pantalonia
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: ulgi budowlane w 2005 roku 17.12.04, 18:36
      Nie wiem, czy to zgodne z prawem.
      Grunt, że od najmniej 3 lat wiadomo, że duża ulga budowlana kończy się
      definitywnie z dniem 31.12.2004 dla mających prawa nabyte.
      Ten okres 3 lat był wystarczająco długi, by zakończyć budowe domu, a okres 5
      lat, to aż nadto.

Masz rację, że w 1999 roku nikt nie wiedział, ze duża ulga budowlana skończy
      się w biezącym roku. Ba - nawet nikt nie wiedział, że skończy nsię w 2001 roku.
      Tym niemniej jak likwidowali tą ulgę z koncem 2001, to mówili, że prawa nabyte
      obowiązują tylko do końca 2004.
      Podatnik nie może tłumaczyć się nieznajomościa prawa podatkowego. Tym bardziej,
      że czasu było sporo, by się wywiedzieć.
      • pantalonia Re: ulgi budowlane w 2005 roku 20.12.04, 09:32
        Dzięki wielkie za pomoc. Ja jednak będę spróbuję powalczyć z tym. Tłumaczenie,
        że miałam dużo czasu na zakończenie budowy mnie nie przekonuje. Ja miałam
        zupełnie inne plany rozpoczynając budowę. I wydaje mi się, że nie mogę utracić
        już nabytych praw. W każdym razie taka będzie moja linia obrony... ;))))
        Zobaczymy...
        Pozdrawiam
        Pantalonia
        • vampi_r Re: ulgi budowlane w 2005 roku 20.12.04, 11:51
          pantalonia napisała:

> Dzięki wielkie za pomoc. Ja jednak będę spróbuję powalczyć z tym.
          Tłumaczenie,
          > że miałam dużo czasu na zakończenie budowy mnie nie przekonuje. Ja miałam
          > zupełnie inne plany rozpoczynając budowę. I wydaje mi się, że nie mogę
          utracić
          > już nabytych praw. W każdym razie taka będzie moja linia obrony... ;))))

Od razu ci powiem, ze szkoda twoich nerwów i czasu.
          Ulga budowlana definitywnie znika z końcem tego roku i jest to wiadome od 3 lat.
          Niestety.
          Ale Państwa zupełnie nie będa obchodzić to, jakie ty miałas plany.
    • Gość: kroli Re: ulgi budowlane w 2005 roku IP: .48.213.* / *.skawina.eu.org 22.12.04, 11:21
      skombinuj kasę (kredycik, skarpa cioci)pokupuj ile mozesz materialu, a ulge
      bedzie mozna odpisywac nawet w kolejnych latach. przekalkuluj czy rzeczywiscie
      oplaci sie korzystanie z ulgi przy kredycie jaki Ci zaoferują.
      • vampi_r Re: ulgi budowlane w 2005 roku 22.12.04, 21:46
        No tak, zwłaszcza, ze na załatwienie kredytu + zakup materiałów zostało ci 9 dni... w zasadzie już 8.
      • Gość: aśka Re: ulgi budowlane w 2005 roku IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.04, 00:03
        Właśnie, czy na pewno będzie można w kolejnych latach odliczać wydatki sprzed
        końca tego roku? Mam na myśli sytuację, gdy nie starczy mi zapłaconego w tym
        roku podatku na zwrot z US za faktury z 2004. Wydaje się to logiczne, ale czy
        na pewno? Byłabym wdzięczna za podstawę prawną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka