Forum   brownie

brownie

(17 wyników)
  • Corka szukala wczoraj na internecie oslow do sprzedazy/nie pytajcie, prosze, dlaczego...../i natknela sie przy jednej z farm na ich domowe przepisy. Niektore brzmialy dosc interesujaco, a szczegolnie ten na brownie pudding. Upieklam go wczoraj wieczorem i wyszlo ciasto a pod spodem cos w rodzaju budyniu. Zreszta sami sprobujcie, ja w kazdym razie nigdy sie z czyms takim nie spotkalam. Jest przepyszne! Zjedlismy 3/4 brytfanki jak bylo jeszcze cieple i zadnych boli brzucha z tego po...
  • uwielbiam polaczenie czekolady z chili, zarowno jezeli chodzi o czekolade do jedzenia i do picia. Zastanawiam sie, czy mozliwe jest zrobienie browniego z pikantna czekolada? ktos probowal? Jakies wrazenia?
  • Witam Może trochę głupie pytanie, ale ile Waszym zdaniem powinno przypadać łyżek/łyżeczek cukru na ubicie jednego żółtka do ciasta ? Wiem, że to zależy od ciasta, jak bardzo ma być słodkie itp, ale tak średnio ? Cały czas to za mną chodzi, bo niedawno podjęłam dwie kompletnie nieudane próby popełnienia Brownies (z Galerii a przepis bodajże Kręglickiej) kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,19786536,P_KOBIETA_PRZEPISY.html W przepisie na 6 jaj jest 300 g cukru ! To moim zdaniem stras...
  • Brownie(10)

    Brownie a maslo... Po pobycie w Polnocnej Karolinie musze sie podzielic pewna uwaga na temat Brownie (mojego ulubionego teraz ciasta). Owoz wiekszosc moich amerykanskich przyjaciol uzywala do jego wyrobu oleju a nie masla. Ma to swoje konsekwencje: ciasto wychodzi sprezyste a nie kruche (sa tacy co powiedza pewnie gliniaste) i ta sprezystosc jest wspaniala, doskonale pasuje do czekoladowej polewy. Druga uwaga dotyczy tego co w srodku. Mozna oczywiscie klasycznie: orzechy, rodzynki...
  • brownie(16)

    Witam, planuję zrobić brownie i potrzebuję pomocy:) Po pierwsze, nie mogę się zdecydować, które zrobić: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,48869923,48869923,0,2.html?v=2 czy te fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81426137,81426137.html czy ktoś mógłby mi doradzić? Czym one będą się różnić (widzę, że jedno ma dużo więcej mąki niż drugie, to znaczy że będzie lepsze czy nie? a może ktoś robił obydwa i określi które lepsze?:) drugi problem: mam prostokątną blachę 10 cm/24cm. Czy wtedy mam robić z ...
  • Wlasnie zrobilam to ciasto i nie jestem zadowolona. Wyszlo za malo slodkie i zamiast byc takie zakalcowate wyszlo zbyt puszyste. Co zle moglam zrobic? Czy to kwestia proporcji, czy cos innego schrzanilam? A moze dalam za malo bakalii?
  • bardzo fajny i "dobry" przepis
  • najlepsze czekoladowe ciasto na świecie!! zawsze się uda! pycha ciepłe i z mlekiem (choć to nie zdrowe;-))
  • dzis po raz pierwszy zrobilam brownie pudding z przepisu z FK, wyszedł rewelacyjny, dobrze ze zrobiłam z podwójnej porcji. troszeczke za długo go trzymałam w piekarniku i masy budyniowej jest troche mało ale jest bardzo pyyyyyyyyyyyyyyyszny :))) polecam i pozdrawiam
  • Robiłam ostatnio brownies wg przepisu Nigelli, podanego m.in. przez Dorotus na jej blogu mojewypieki.blox.pl/2007/09/Brownies.html Zmniejszyłam ilość cukru do 375g, piekłam trochę dłużej, bo płynęło, reszta bez zmian. Produkt, który otrzymałam jest pyszny ale przypomina raczej blok czekoladowy, czy zbity krem czekoladowy niż brownies jakie jadłam w życiu (owszem były wilgotne, ciężkie, rozpływało się w ustach, ale miały w sobie choć trochę struktury ciasta a nie kremu). To co wyszło...
  • Na marginesie emocjonalnej OT dyskusji na GP o kajmaku i karmelu i sosie karmelowym i zeby nie nazywac jednego drugim, a drugiego trzecim - czy ktos zna jakis rozsadna polska nazwe [i]beurre noisette [/i]czyli [i]brown butter[/i]? To nie jest maslo klarowane, bo nie jest klarowane wlasnie - skarmelizowane farfocle z bialek sa w nim z definicji.
  • Nie wiem, czy dobrze napislam nazwe ale chodzi o golonke po wlosku ( tak chyba/) Kto zna dobry przepis? Nie wszystko musi byc po polsku z piwem!!
  • Zrobilo sie zimniej i naszla mnie ochota na dynie faszerowana. Niby wszystko gra - dynie mam, przepis tez ...tyle, ze nie na pizmowa :/ No i mam maly problem - dynia pizmowa ma bardzo malo miejsca w srodku. Dodam, ze to moj pierwszy raz z faszerowaniem tego warzywka:/ Jak myslicie - podpiec ja troche i wydlubac czesc miazszu? Przepis dla znajacych angielski tutaj : www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/stuffed-squash-recipe/index.html
  • może ktoś rozjaśni mi mroki mojej niewiedzy w tej materii. Tyle wiem, ale prosze o korektę, jeśli się mylę: - shortcake i shortbrad to ciasto kruche tylko z mąki, cukru i tłuszczu z dodatkami smakowymi -cheescake to sernik, może być pieczony i niepieczony -marble cake to taka nasza "zebra",ciasto dwu (czasem więcej) kolorowe - pie to spód z kruchego ciasta z wypełnieniem kremowym/owocowym- pieczonym lub nie - german cake to ciasto czekoladowe z kokosowym kremem, a black forest to...
  • zrobilam po raz pierwszy brownies i niestety nie sa takie jak chcialabym, zbyt suche i kruche :( co zrobilam zle? to przepis z jakiego korzystalam Donna Hay nut brownies 200g dark chocolate 250g butter 1 3/4 cups brown sugar 4 eggs 1 cup flour 1/4 teaspoon baking powder 1/3 cocoa powder 200g nuts ( macadamia, hazelnuts, walnuts) bake in 180 C (350F) rozpuscic czekolade z maslem dodac suche skladniki i jajka wymiechac dodac orzechy piec w 180 C 30-35 min pieklam nieco krocej, re...
  • kruche ciastko migdałowe z budyniem i bitą śmietaną z kuchni greckiej.
  • Czy ktos moze podac przepis na drinka z rumem Havana Club zwlaszcza tym 3 letnim(z zoltawa etykietka).Mojito juz znam takze prosilbym o inne. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się