Dodaj do ulubionych

Parkiet lakierowanie - problem

19.12.04, 18:47
Witam,

mam następujący problem. Kładziono mi ostatnio parkiet. Po lakierowaniu
okazało się że w jednym miejscu, przy drzwiach w salonie widoczna jest pewna
anomalia. Patrząc pod światło widać plamę o większej połyskliwości, jakby
była tam grubsza warstwa lakieru. Podejrzewam że podczas schnięcia
występowały jakieś przeciągi a ponieważ drzwi do salonu były wtedy zamknięte
powodowało to spływanie lakieru i jego kumulowanie się przy progu. Lakier to
półmat UNO. Jak można temu zaradzić. Fachowiec który mi to robił nie wchodzi
w grę, gdyż jesteśmy w stanie wojny.

z góry dzięki za pomoc,
Łukasz
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: Parkiet lakierowanie - problem 19.12.04, 21:10
      Jestem przekonany, że to kolejny błąd lakiernika.
      Nie znam niestety lakieru UNO (czy to włoski lakier?).
      Jednak technikę lakierowania mam co nieco opanowaną.
      Jeśli rzeczywiście coś "spływało", to by znaczyło, ze lakiernik kładł zbyt grube warstwy lakieru.

Aby wydac jakąś decyzję, co do przyczyny tej anomalii, trzeba by wiedziec nieco wiecej, jak lakiernik to robił. Może na to miejsce brakło mu lakieru i otworzył nową puszkę, którą źle wymieszał. Może lakierował to jedno miejsce grubiej, bo mu coś upadło w trakcie.
      Nie wiesz, czy lakierowane było wałkiem, czy pędzlem?

Jak temu zaradzić?
      Jeśli jest to tylko widoczne pod światło, to ja na twoim miejscu dałbym se z tym spokój. Lakier z czasem sam z siebie zmatowieje w trakcie użytkowania.
      Jeśli jednak chcesz coś z tym zrobić to trzebaby połozyć jeszcze jedną warstwę lakieru.
      Trzebaby wpierw zmatowić całą podłogę papierem ściernym 200 (oczywiście ręcznie), odpylić to odkurzaczem, wytrzeć na mokro, i polakierowac cieniutko tym samym lakierem uzywając tym razem wałka.
      • Gość: Jarek Re: Parkiet lakierowanie - problem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.05, 23:22
        Ja mam troszkę inny problem. Otóż włśnie dosycha mi parkiet dębowy pomalowany 3
        warstwami Hartzlakiem (śmierdziuch). Problem w tym, że w wielu miejscach widać
        ślady po spienieniu.
        Lakier na pewno stał kilka dni w domu, więc nie był zimny. Był malowany
        wałkiem, który sprzedawca polecał jako idalny do poliuretanów. Może za szybko
        parkieciarz to robił?
        Każda warstwa była przecierana i czyszczona.
        Podejrzenia kieruję też w stronę samego lakieru. Kupowany był w pawilonach na
        Jana Pawła, gdzie pan sprzedawca zarzekał się, że spokojnie można kupić ten
        lakier w odmianie mat i połysk i je zmieszać. Podobno kiedyś na puszkach to
        było napisane, ale teraz już nie jest. A problem w tym, że nie robią go w
        półmacie. Tylko, że dziwne, bo po pierwszych 2 warstwach te spienienia były
        bardzo sporadyczne, a po ostatniej są nagminne.
        Parkieciarz generalnie jest wyszkolony w tym lakierze, ale nie robił nigdy
        mieszanek.
        Co robić? Czy zeszlifowanie i położenie, może tym razem bez mieszania, coś tu
        poprawi? Może zamiast wałka pociągnąć to pędzlem?

• Gość: Jarek Re: Parkiet lakierowanie - problem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.05, 23:41
          Chyba już sobie sam znalezłem odpowiedź na stronie dystrybutora Hartzlaka
          www.venga.pl, bo piszą:
          "Czy można mieszać połysk z matem dla uzyskania półmatu?"
          - nie polecamy, jedynie na własną odpowiedzialność. Należy bardzo dokładnie i
          delikatnie wymieszać w proporcji 1:1 dodając mat do połysku.

Kurde i skąd ja mogłem wiedzieć, a tym bardziej parkieciarz, żeby np. mat do
          połysku i delikatnie mieszać??? Chyba nakopię gościowi w sklepie!!!

Ale swoją drogą, to teraz przetrzeć go i pomalować na mat, czy na połysk?
          • Gość: jap Re: Parkiet lakierowanie - problem IP: 195.136.36.* 05.01.05, 09:23
            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Chyba już sobie sam znalezłem odpowiedź na stronie dystrybutora Hartzlaka
            > www.venga.pl, bo piszą:
            > "Czy można mieszać połysk z matem dla uzyskania półmatu?"
            > - nie polecamy, jedynie na własną odpowiedzialność. Należy bardzo dokładnie i
            > delikatnie wymieszać w proporcji 1:1 dodając mat do połysku.
            >
            > Kurde i skąd ja mogłem wiedzieć, a tym bardziej parkieciarz, żeby np. mat do
            > połysku i delikatnie mieszać??? Chyba nakopię gościowi w sklepie!!!

"Delikatnie" chyba dlatego, że może się spienić (???)
          • vampi_r Re: Parkiet lakierowanie - problem 06.01.05, 02:09
            Gość portalu: Jarek napisał(a):

>
            > Ale swoją drogą, to teraz przetrzeć go i pomalować na mat, czy na połysk?

Mat. Tylko mat.
            Drewno jest na tyle ładne naturalne, po co je wybłyszcz..?

Przetrzyj dobrze papierem ściernym 200 całą podłoge (zwłaszca w miejscach spienienia - nawet papierem 150) i polakieruj jedną warstwą matu.
            Pamietaj też, ze lakier schnie szybko, ale utwardza się 7 dni.
            Dopiero po 7 dniach możesz podłogę normalnie użytkowac (wnosić meble, czy chodzić w buciorach).

Hej.
    • Gość: el Re: Parkiet lakierowanie - problem IP: *.crowley.pl 07.01.05, 15:52
      ja też mam położony UNO jest drogi bardzo dobry ale bardzo ciężko się go
      kładzie (opinia kilku parkieciarzy) mi wyszły pęcherzyki w jednym pokoju więcej
      w drugim mniej... tam gdzie więcej poprawiał mi wodnym tej samej firmy tzn.
      Berger 2KP-U i już jest spoko... ale prawie 100 zł. za litr lakieru to trochę
      przegięcie.. ale nic nie było czuć w porównaniu z dwuskładnikowym
      poliuretanowym UNO...
      U znajomej położono UNO i wygląda ślicznie... ale potrzeba do tego nie lada
      fachowca....
      • Gość: adanio Re: Parkiet lakierowanie - problem IP: *.mofnet.gov.pl 11.01.05, 14:41
        Niedługo bede miala problem z ułozeniem parkietu (nowe mieszkanie). Niestety
        mam bardzo niedobre doswiadczenia z fachowcami w poprzednich mieszkaniach.
        Dlatego szukam teraz "nielada fachowca". Czy moge dostac namiar na takiego?
        Dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka