Dodaj do ulubionych

Kolektory słoneczne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 09:26
Zastanawiam się nad zastosowaniem kolektorów słonecznych do ogrzewania
ciepłej wody w domku jednorodzinnym. Chciałbym poznać opinię użytkowników
tego typu rozwiązania (wady i zalety). Przeraża mnie też cena. A może ktoś
robił to we własnym zakresie i mógłby mi doradzić? Dziękuję.

Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Kolektory słoneczne IP: 217.153.88.* 14.01.05, 11:02
      Prosta sprawa: w naszym klimacie jest to kompletnie bez sensu. Nawet przy
      słonecznej pogodzie nie jest to ciepło za darmo, ponieważ musisz doliczyć koszt
      energii pochłoniętej przez pompy i amortyzację sprzętu. Widizałem kiedyś w
      necie wyliczenie, z którego wynikało, że nawet przy założeniu, że lata mamy
      upalne i słoneczne a sprzęt bezawaryjny, instalacja ma szansę się zwrócić po...
      kilkudziesięciu latach.

J.
    • 27kasia Re: Kolektory słoneczne 14.01.05, 17:26
      Skontaktuj sie z biurem projektowym www.es-pro.pl robią projekty domów z takimi
      kolektorami (wejdż na realizacje i popatrz na rezydencje w Dabrowie - 600
      m2 !). Z tego co wiem od właściciela tej rezydencji, kolektory sie sprawdzaja
      przez ok 9 miesięcy w roku.
    • Gość: Bernaard Re: Kolektory słoneczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 07:12
      Dziękuję za powyższe informację. Jeszcze czekam na informacę od użytkowników.
      • Gość: Tomek Re: Kolektory słoneczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 10:40
        Kolego jeżeli chodzi o kolektory to naprawde super sprawa. Tylko jest pytanie,
        czy sia to opłaca i jak szybko to sie zwróci. Wcześniej czytałem opinie kolegi
        Jarka króry napisał że jest to zupełnie nie opłacalne. Myśle, że gość na i nie
        ma racji. Wyobraźmy sobie sytuację, że w domku jednorodzinnym mieszkają
        powiedzmy 2 osoby, które ciężko pracują i mało przebywają w domu. Wiec
        zapotrzebowanie ciepłej wody dla tych osób bedzie bardzo małe wiec okres zwrotu
        kosztów bedzie bardzo długi. Ale wyobraźmy sobie sytuację taką, że te dwie
        osoby powiedzmy są stomatologami i w domku mają prywatne gabinety
        stomatologiczne. Wiec w tym przypadku zapotrzebowanie na ciepłą wodę będzie
        dużo większe, wiec zwrot kosztów ogrzewania c.w.u. nastąpi dużo szybciej niż w
        pierwszym przypadku. Dodam tylko, że koszt kolektorów słomecznych w przypadku
        stomatologów zwrócił sie po 3 latach. I dodam, że ci państwo stomatologowie
        zrobili mi niesamowitą reklamę kolektorów. A uważam, że opinia przekazywana
        pomiędzy ludzmi jest najlepszę reklamą i najtańszą. Wiec pozostaje pytanie?
        - jakie jest zapotrzebowanie dzienne c.w.u. dla twojej rodziny.
        - ile osób mieszka i korzysta z ciepłej wody
        - jak dużo jest punktów poboru cieplej wody
        - i jak daleko znajduje sie najdalszy ( od podgrzewacza) punkt poboru ciepłej
        wody.
        • Gość: Bernaard Re: Kolektory słoneczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 14:50
          Dzięki, nareszcie jakiś odzew! A więc mieszkańców będzie 4 dorosłe osoby (w tym
          żona-kaczka). Dom jest w budowie (końcówka) i rozprowadzenie mediów mam przed
          sobą. A domek mały z odpowiednim dachem. Napisz coś bliżej - z jakiej firmy te
          kolektory? Dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka