Dodaj do ulubionych

schody kute czy drewniane??

19.04.05, 15:05
Jaka różnica w cenie??
Jakie "+" i "-" jednych i drugich??
Schody mają być jednobiegowe, jeśli to istotne....
Obserwuj wątek
    • kika_kika Re: schody kute czy drewniane?? 20.04.05, 14:51
      Kute... hałasują.
      Drewniane... sa ok, ale ważne by były z twardego drewna - zwłaszcza jak w domku
      są zwierzątka. Ja mam schody sosnowe i 2 koty... a to znaczy że schody po 4
      miesiącach są podrapane i widać ślady gonitw domowych. A majstrowie mówili, że
      koty nie dadzą im rady, gorzej z kolorem (kazałam wybarwić na ciemny wiśniowy
      brąz) bo ten zetrze sie po 2 tygodniach.
      No i... kolor nietknięty chociaz dużo sie chodzi po schodach, a drewno,... za
      miękkie i pazurki znac :(
    • kika_kika Re: schody kute czy drewniane?? 20.04.05, 14:55
      aha a co do cen...
      schody mają duży rozrzut i są ogólnie drogie. Od 2tys do .... chyba nawet
      30tys. ale 80% oferty to rząd 7-12tys zł zarówno drewniane jak i kute.
      podobno stadler robi ładne schody metalowo drewniane... ale nie mam namiaru.
      zagooglaj sobie :)
    • Gość: gosia Re: schody kute czy drewniane?? IP: *.veranet.pl 21.04.05, 00:03
      Ja mam schody drewniane. Mozesz je zobaczyc na tej stronce
      www.slone.one.pl/~gosia/dom/dom.html. Polecam schody drewniane sa ladne,
      dodaja ciepla w domu i sprawiaja, ze otoczenie jest przytulne. Jednak tak jak
      wspomniala moja przedmowczyni wazne, zeby bylo odpowiednie drewno. Ja na
      przyklad wybralam schody z jesionu- jest to jedno z tych twardszych drzew,
      jesli sie nie myle to dobre sa rowniez debowe. Natomiast bukowe z tego co
      pamietam sie rozsychaja, ale wracajac do moich schodow, to mam te schody rok
      czasu. Od pol roku pieska (labka) wiec pazurki ma ale nie zostawia zadnych
      sladow na schodach. Sa na prawde super. Kosztowaly okolo 4 tysiecy.
      Mozesz wybrac tez schody betonowe ale oblozone drewnem wtedy koszt ich troche
      mniejszy bo nie potrzebna jest juz tak gruba deska tak jak to ma miejsce w
      schodach wolnostojacych.
      • Gość: agaelgam Re: schody kute czy drewniane?? IP: 62.111.195.* 21.04.05, 11:12
        Gosiu, mam do Ciebie pytanie. Nie mogę otworzyć strony, którą załączyłaś, a
        chętnie obejrzałabym zdjęcia. Napisałaś, że wydałaś 4 tys. Ile stopni mają
        Twoje schody. Ja w tej chwili mam wylane z betonu i zastanawiam się czym je
        obłożyć. Mają 19 stopni. Każdy stopień 90cm szerokości. powiedziano mi, że
        obłozenie będzie kosztowało ok 200zł od stopnia + robocina. Wyjdzie więc drożej
        niż 4tys. Gdzie więc kupowałaś/zamawiałaś swoje schody?? Pozdrawiam
        • s-y-l-l-a Re: schody kute czy drewniane?? 21.04.05, 11:25
          mi również się nie otwiera a z chęcią obejżałabym schodki. wg moich info
          najtańsze i najprostsze schody drewniane jednobiegowe to koszt od 7 tys wzwyż :-
          (
    • szczypior74 Uwag na temat linka i pytanie do Gosi 21.04.05, 11:37
      Link otworzy się, gdy zlikwidujecie w adresie kropkę po html :o)

Gosiu, bardzo podoba mi się Twój domek. Czy to projekt typowy? Z jakiej firmy?
      Czy mogłabyś podać mi nazwę modelu? Czy można obejrzeć go w Internecie?

A schody bardzo ładne.
      Ich niewątpliwą zaletą jest "ażurowość". Są lekkie i optycznie nie zabierają
      przestrzeni.
      Pozdrawiam!
      • s-y-l-l-a :-) 21.04.05, 12:05
        dzięki bardzo. domek fajny. mam wybrany bardzo podobny /przynajmniej z
        zewnątrz :-)/. jaki to projekt? typowy?
        schodki mi siębardzo podobają - planujęcoś podobnego w konstrukcji tylko
        jenobiegowe...

ps. skąd jestes? i jaka firma robiła schodki?
        • ggosiaa Re: :-) 21.04.05, 12:14
          www.slone.one.pl/~gosia/dom/dom.html prosze juz adres bez kropki
          domek typowy, chociaz troche zmieniony projekt.
          www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=181&usid=1
          tak wygladal oryginal a to co my z nim zrobilismy :))
          Przede wszystkim zostal powiekszony. Obecnie jest 11 m na 9 m.
          - Lustrzane odbicie
          - Jak widac na zdjeciu zrobiono ganek.
          - Przed toaletom zrobilismy pomieszczenie gospodarcze z tej wneki, jednoczesnie
          przesuwajac scianke w kuchni aby wyrownala do reszty.
          -nie wybudowalismy sypalni na parterze (uzyskalismy duzy salon)
          Na pietrze.
          -Poniewaz sciany zostaly wydluzone wiec dodalismy po jednym oknie na kazdej
          scianie.
          - Mniejsza sypialnie podzielismy na dwa pokoje.
          -Aby byla mozliwosc zrobienia drzwi do drugiego pokoju z korytarza to
          zmniejszylismy troche lazienke.
          -w drugim pokoju dorownalismy jedna sciane do drugiej, uzyskujac tym samym
          miejsce kolo schodow, przeznaczajac je na garderobe.
          -Powiekszylismy zadaszenie nad tarasem
          -w przyszlosci planujemy zrobic drewniany taras na calej dlugosci sciany ( 33
          m2)

Co do schodow to chyba jeden stopien kosztowal okolo 200zl. Stopni jesli sie
          nie myle jest 15. Wykonawca nie byla firma. Ten facet, ktory zrobil dla nas
          schody (takze drzwi wejsciowe) mieszka w jakiejs wsi kolo Gdowa. Jesli ktos
          jest zainteresowany prosze o kontakt na maila. Pozdrawiam
          • s-y-l-l-a Re: :-) 21.04.05, 13:45
            napisałam na priv :-)
          • szczypior74 Sprawdź pocztę :-) 21.04.05, 15:20
            • Gość: cella do ggosia IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 19:47
              Gosiu mam pytanie czy koszt Twojego domu wyniósl tyle co podaja na stronie
              internetowej pod projektem tego domu? Tam wychodzi okolo 157 tysiecy netto domu
              pod klucz. Pytam bo chce sie zorientowac czy podawane przy projektach ceny sa
              realne i jak sie odnoszą do rzeczywistości. Pozdrawiam Cella
              • ggosiaa Re: do ggosia 21.04.05, 21:56
                nie znacznie mniej! Ich rachunek nie uwzglednia np. budowe domu systemem
                gospodarczym. Cos mozesz kupic taniej a cos innego drozej. Zawsze to co jest
                pod projektem jest lekko zawyzone.
                • Gość: cella Re: do ggosia IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 07:13
                  Dziekuję za odpowiedź. To mi ulatwi podjęcie decyzji o budowie domu. Pozdrawiam
                  Cella
              • Gość: nowy inwestor Zapytanie do gosi ile lat budowanodom IP: *.chello.pl 22.04.05, 08:19
                Gosiu ile lat trwała budowa systemem gospodarczym. Budowałaś z pomocą pracy
                własnej rodziny czy z wynajętą ekipą .
                Czy możesz orientacyjnie
                przybliżyć etapy budowy np: fundamenty , ściany , strop ,dach , tynki instalacje
                W jakiej technologii budowano dom cegła pustak czy kanadyjczyk.
                Jeśli możesz jeszcze jakie ogrzewanie i woda własna czy z wodociągu.
                Ile to mogło Cię to kosztować A tak w ogóle ładny domek. Zastanawiam się
                najbardziej na tym ile może kosztować wykończenie podłogi , glazura etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka