Dodaj do ulubionych

Wykończenie segmentu

07.07.05, 20:55
Ile Waszym zdaniem wyniesie koszt wykończenia segmentu ok. 115 metrowego od
stanu surowego zamkniętego do stanu "pod klucz"? Segment znajduje się w
okolicach Wawy, a ja chciałbym go wykończyć możliwie najniższym kosztem w
ciągu roku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kornelia Re: Wykończenie segmentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 08:36
      Wydawało mi się, że wykończenie segmentu mieści się w 120 - 150 tysiącach. Bez
      ekstrawagancji, z ekipami, które miały średnie ceny na rynku (W-wa), do momentu
      w którym można było wnosić meble wydałam 230 tysięcy. Całe prace trwały 5
      mieięcy.Życzę miłego wykończania. Kornelia
      • czesiu71 Re: Wykończenie segmentu 08.07.05, 10:20
        Aż tyle???!!! To prawie dwukrotność tego, ile wydałem na segment w stanie
        surowym wraz z działką. Przeraziłaś mnie, no cóż może na początek wykończymy
        garaż, reszta w następnej dekadzie.
        • Gość: Ludek Re: Wykończenie segmentu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.07.05, 11:18
          Myślę, że musisz liczyć dobrze ponad stówę, ale może się mylę?
          • czesiu71 Re: Wykończenie segmentu 08.09.05, 11:03
            Skoro nie wiecie ile to kosztuje, to może (najlepiej z własnego doświadczenia)
            możecie napisać ile może to potrwać?
            • jan-w Re: Wykończenie segmentu 08.09.05, 18:20
              Ja wykończyłem w ok 2 miesiące, ok. 2 razy większy bo musiałem. Ale nikomu tego
              nie życzę. Różne ekipy były rozpisane, dosłownie na godziny. Nie można
              naprzykład szlifować tynków gipsowych, w czasie lakierowania podłogi. Dom był
              podzielony na strefy foliami, ekipy na godziny, praca nocna, ale wszystko się
              udało i działa dobrze ( w tym drewniana pdłoga !). Koszt ... Nigdy nie
              podliczyłem. Po co się denerwować ;-).
    • Gość: cyk Re: Wykończenie segmentu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 00:38
      W ciągu roku spokojnie poorganizujesz i znajdziesz ekipy bez przepłacania. A
      dla spokojnego wysychania różnych rzeczy to tylko dobrze.
      Zbyt szybkie postępy prac nie służą technologiom budowlanym - choćby wiązanie i
      odparowywanie wody. Np. parkiet powinien według dobrych zasad poczekać ze dwa
      tygodnie po klejeniu na cyklinowanie i lakierowanie żeby się ułożył w nowym
      otoczniu.
      Pomalowanie mokrych ścian też nie jest dobrym pomysłem, nie mówiąc już o mokrej
      wylewce pod klepkę.
      A koszt.. Czy ten stan surowy zamknięty ma już:
      1. ogrzewanie
      Jeśli nie ma, to 15-25 kPLN
      2. Wylewki
      Jeśli nie ma, to ok. 40 PLN /m2 (materiał i robocizna)
      3. Tynki
      Jeśli nie ma, to ok. 20-25 PLN /m2 (materiał i robocizna)

4. Drzwi
      Róznie, od 400 do 4000 za sztukę z montażem, opaskami itp

5. Terakoty, glazury , średni standard to 80-100 PLN/m2 (robota 30-35/m2, klej,
      listwy, dekory - 10-15 /m2, płytki do 50 PLN/m2) - trudno dokładnie oszaacować,
      ale zawsze drożej niż się wymyśliło :)

6. Parkiet - 80 PLN/m2 (robota, klej, cyklinowanie, lakier 2 razy w cenie) +
      klepka.

Tak więc 1000 PLN/m2 może być za mało...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka