Dodaj do ulubionych

Szafa- drzwi suwane

IP: *.csioz.gov.pl 17.09.01, 12:30
W tym roku robiliśmy remont w pokoju synów. Kupiliśmy gotową szafę (650 zł) z
otwieranymi drzwiami. Po kupieniu foteli do spania okazało się, że w
pokoju "zrobiło się" za mało miejsca aby całkowicie otwierać drzwi od
szafy.Musimy teraz je przerobić na suwane. Fachowiec "zaśpiewał" 500-600 zł.
Bardzo proszę o poradę jak się do tego zabrać samemu i gdzie ewentualnie szukać
informacji jak to zrobić.
Serdecznie pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: sam_o Re: Szafa- drzwi suwane IP: *.tpnet.pl 18.09.01, 18:23
      Uprzedzam że są to luźne rozważania "jak bym to zrobił" bez własnych
      doświadczeń.
      Do "suwania" potrzebne są albo typowe ślizgacze (trzeba frezować w podłodze
      i "suficie" szafy wyżłobienia do osadzenia prowadnic - zajmują mało miejsca ale
      dzwi przesuwają się ciężko) abo elementy systemu do przesuwnych drzwi ("wózek"
      na dole lub na górze i ślizgacz po drugiej). Akcesoria można dostać w sklepach
      z "galanterią" meblową lub tam gdzie sprzedają przesuwane drzwi. Największy
      problem będzie ze znalezieniem miejsca na przesuwanie drzwi żeby jedne
      wchodziły za drugie. Drzwi zamykane dochodzą do półek i trzeba jakoś
      półki "cofnąć". Najprościej byłoby, jeśli to możliwe, zdemontować zawartość
      szafy, obciąć "z tyłu" i wmontować na głębokość umozliwiającą zmieszczenie
      drzwi, następnie osadzić prowadnice i drzwi. Cięcie z przodu bez demontażu jest
      możliwe jeśli to drewno lub trzeba będzie oklejać (płyta wiórowa). Przebudowa
      zapowiada się na kłopotliwą i wymagającą dużej staranności, zwłaszcza jeśli ma
      to jakoś wyglądać więc nie dziwię się że fachowiec "zaśpiewał". Może spróbować
      innego rozwiązania (np zdemontować drzwi i zastąpić je np. roletami) radzę
      powerować poradniki typu "Mój Dom" itp można podejrzeć ciekawe rozwiązania
      podobnych problemów.
    • Gość: Artur Re: Szafa- drzwi suwane IP: *.sasknet.sk.ca 19.09.01, 07:12
      Wg mnie to tyle wlasnie powinno kosztowac. Sorki! Zrobisz tanio, bedzie
      tandetnie.
    • Gość: zulu Re: Szafa- drzwi suwane IP: 10.254.0.* / 213.25.143.* 20.09.01, 08:01
      U siebie w domu staram sie wszystko robic sam."Fachowcy" sa rozni-na dobrego
      trudno trafic. Polecam czasopisma dostepne w marketach budowlanych
      (Castorama,OBI).Nie duzo kosztuja (3-5zl), a sa super.
      • Gość: Piotr7 Re: Szafa- drzwi suwane IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 20.09.01, 12:14
        W sklepach z galanterią meblową można kupić systemy do dzrwi suwanych.
        Gdy chciałem zrobić takie dzrwi, fachowiec też zaspiewał mi 500-600zł. Kupiłem więc dwie
        aluminiowe szyny, kółka (też para) i suwaki do górnej szyny. Za elementy te zapłaciłem 50 zł. Po
        doliczeniu drzwi lamelowych Classen wyszło razem 150 zł. Do montażu potrzebowałem wiertarki i
        pilarki ręcznej do wykonania frezu na szyny (można poprosić o to stolarza). Tak wykonanych dzrwi
        przesuwnych używam już od 4 lat i jestem bardzo zadowolony.
        Pozdrawiam
        • Gość: Maria Re: Szafa- drzwi suwane IP: *.csioz.gov.pl 21.09.01, 09:15
          Wszystkim serdecznie dziękuję za podpowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka