Dodaj do ulubionych

2500 za hydraulike duzo ?

25.08.05, 08:19
Robie remont mieszkania w Wawie i hydraulik chce 2500. Mieszkanie male 28
metrow do zrobienia lazienka: prysznic (nie bedzie brodzika tylko kafelki z
odplywem) umywalka, normalny kompakt, pralka) i zlew w kuchni. Do tego
przeniesienie licznika wody i przeniesienie boilera na wode. Tynka jest skuty
stare rury na wierzchu, nowe trzeba wkuc w sciane. Nie mam jeszcze dokladnego
kosztorysu ale duzo to czy malo ? Nie wiem czy cena obejumuje bilay montaz.
Jak liczyc punkty w takim mieszkaniu wychodzi mi, ze jest 5 punktów czyli
biorac 200 zł za punkt to wychodzi 1000 zł za robocizne. Tak sie to liczy ?
Do tego material 1500 zl troche drogo chyba za kilka metrow palstikowych
rurek ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: madzia76 Re: 2500 za hydraulike duzo ? IP: *.szpital.cskmswia.pl / *.cskmswia.pl 29.08.05, 12:22
      Mieszkam w Warszawie. 2 tygodnie temu ukończyłam generalny remont 38m
      mieszkania. Wiesz, co do tego czy 2500zł to drogo czy tanio to ci nie powiem,
      ale u nas chłopak za punkt elektryczny brał 150zł (a nie tak jak Ty piszesz
      200zł), to na samych punktach oszczędzasz 250zł (to sądzę że to dużo)
    • Gość: konkurewncja ekipa.na.czarno@gazeta.pl IP: *.chello.pl 29.08.05, 15:31
      ekipa.na.czarno@gazeta.pl
      Można taniej za ok. 1700 zł.
      Pozdrawiam ekipa
    • Gość: anka Re: 2500 za hydraulike duzo ? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 29.08.05, 16:06
      wg mnie to dużo. Sama teraz robie remont mieszkania i mam przenoszone punkty
      itd. Genetalnie hydraulik powinien brać 50 pln za punkt. Dopytaj jak on liczy
      sobie punkt, bo jedni liczą np. umywalka - ciepła, zimna woda i odpływ i mają
      3 punkty :), a inni ci bardziej uczciwi policzą ci to jako jeden... szukaj
      wykonawców spoza Warszawy. Aha i koniecznie trzeba pytać, ile liczą sobie za
      biały montaż, bo to też osobno.
      pozdrowienia
      • ekipa.na.czarno Re: 2500 za hydraulike duzo ? 29.08.05, 16:14
        anko Piszesz nieprawdę prawie żadem hydraulik nie jesat w stanie zrobić punkt
        za 50 zł. . No może poza tymi co to im akuratb na flachę zabrakło ale to
        trudno nazwać odpowiedzialną pracą z gwarancją , że nie będzie przeciekać woda.
        • Gość: anka Re: 2500 za hydraulike duzo ? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 29.08.05, 16:25
          :) cóż, jestem na bieżąco i nie będę się sprzeczała. Zakres robót dawałam
          wielu "fachowcom" do wyceny, jeden z najdroższych chciał za punkt 100 pln
          (punkt hydrauliczny),a za kanalizacyjny 60pln
          pozdrawiam
          ps. bardzo nie lubię jak ktoś zarzuca mi kłamstwo... ale skoro tak lubisz
          >>> :))
          • ekipa.na.czarno Re: 2500 za hydraulike duzo ? 29.08.05, 16:42
            ANKO Nie unoś się moze masz jakoweś wyjątkowy dar przekonywania i pracuja dla
            ciebie prawie zadarmo weż pod uwagę np . 5 punktów x 50 zł i co 300 zł za całą
            łazienkę nie wiem czy taka suma wystarczy na materiały Ale może i tu masz
            szczęście i robią z nie daj Boże rur dla elektrycznych instalacji i innych
            nieatestowanych rurek.
            Życzę powodzenia na wszelki wypadek sprawdź Anko jeszcze raz co zrobiono czy
            nie będzie przeciekać zabezpiecz się umową odzieło . A zreszto to chyba wiesz
            skoro tawszystko podejrzanie taniuśko Ci robią ( może to jacyś Chińczycy ) bez
            urazy tylko pytam , a może od niedzieli ceny za materiały hydrauliczne spadły o
            85 % Niesamowite 50 zł za punkt to chyba za ciełą wodę 50 zł za zimną 50 zł i
            za pokrętło w kranie 50 zł razem 150 . Nie urażaj się Anko i my wzbogacamy
            także na forum część wiedzy o rynku usług
          • Gość: arefa anka bzdury wypisujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 08:31
            jeżeli trafiasz na hydraulików którzy chcą z tobą wogóle gadać o "punktach
            hydraulicznych i kanalizacyjnych" to jesteś pechową kobietą z zamkniętymi
            oczami. nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz - a skoro tak, to lepiej się
            nie wymądrzaj publicznie.
      • Gość: arefa anka głupoty opowiadasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 08:29
        słuchaj Anka, sama może sobie zrób remont i sama sobie kible popodłączaj! co za
        kretyński tekst "powinien brać 50 zł za punkt" - to znaczy co? ty mu każesz a
        on ma nie zarobić bo ty chcesz mieć tanio? może jeszcze materiały ma ci gratis
        oddać żebyś była szczęśliwa?
        mam nadzieję że twoi fachowcy skoszą cię na koniec nieprzewidzianymi kosztami
        tak że ci w piety pojdzie. bo pamiętaj CHYTRY DWA RAZY TRACI!
        • Gość: anka Re: anka głupoty opowiadasz IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 02.09.05, 14:43
          "mam nadzieję że twoi fachowcy skoszą cię na koniec nieprzewidzianymi kosztami
          > tak że ci w piety pojdzie" :)))) wydaje mi się, że jesteś jednym z tych
          robotników, którzy właśnie tak robią, czyli po prostu oszukują swoich klientów.
          Wydaje mi się, że nie warto już dyskutowac w tym miejscu. Pozdrawiam wszystkich
          i życze udanych remontów :)
    • rikitikitak1 Re: 2500 za hydraulike duzo ? 29.08.05, 19:59

• Gość: yka Re: 2500 za hydraulike duzo ? IP: *.chello.pl 29.08.05, 22:54
        Przepraszam, ale ja nic z tego nie rozumiem.
        To w końcu co to jest ten "punkt"? Mam np. umywalkę (ciepła, zimna, odpływ) i
        mam to liczyć jako trzy punkty, czy jeden?
        Jak rozumieć pojęcie materiały? Znaczy co, jakiś materiał wlicza się do tego
        punktu? Jaki? Autor wątku pytał o koszt samej robocizny.
        Dziękuję z góry za wyjaśnienie
        • rikitikitak1 Re: 2500 za hydraulike duzo ? 30.08.05, 07:34
          Tak właśnie wygląda punkt ciepła,zimna woda i odpływ koszt koszt wykonania to
          120 zł .Materiały potrzebne to rurki, złaczki,kolanka,trójniki,zawory itp.w
          cene wchodzi połączenie tych elementów tak aby to działało.Koszt kucia ścian i
          zamurowywania tych rur w scianie to dodatkowy koszt.
          • jable Re: 2500 za hydraulike duzo ? 30.08.05, 19:32
            Rikitikitak,

A ile wezmiesz za zdjecie i zamontowanie nowego kaloryfera (+ kucie scian i
            zamurowanie rur w scianie)?
            Pozdrawiam
            • rikitikitak1 Re: 2500 za hydraulike duzo ? 31.08.05, 07:35
              Skoro chcesz zamurowac rury to w grę wchodzi przerobienie ich,prawda? powinno
              zamknąć się to w kwocie 200zł+kucie i zamurowanie . Niestety ja tego nie zrobię
              bo mam napiete terminy. Powodzenia!
        • Gość: arefa Re: 2500 za hydraulike duzo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 08:34
          liczenie za punkt jest wymysłem inwestorów "fachowców" z bożej łaski, którzy
          potrzebują uproszczeń i łopatologii w wycenie. stąd ten nieszczęsny punkt.
          wycena to są materiały + robocizna.
          • Gość: Ekipa na czarno Re: 2500 za hydraulike duzo ? IP: *.chello.pl 02.09.05, 15:00
            Gość portalu: arefa napisał(a):

> liczenie za punkt jest wymysłem inwestorów "fachowców" z bożej łaski, którzy
            > potrzebują uproszczeń i łopatologii w wycenie. stąd ten nieszczęsny punkt.
            > wycena to są materiały + robocizna.

Swięta racja liczenienie li tylko i wyłącznie według katalogów nakładów
            jak zza czasów PRL to idiotyzm . Średnio za łazienkę w mieszkaniu 600 zł
            za wszysko z materiałami i robocizną ( bez białego montażu można się nieco
            targować )
            Ale można także i dodać punkt na pralkę lub brodzik
            Dla hudraulika to już żaden problem jedm punkt więcej . Najdroższe
            będą pojedyńcze punty jak tylko kran lub tylko sedes i koniec roboty.
            Wówczas kosty 150 -200 zł . Wlicza się w to większe statystycznie niż dla kilku
            punktów koszty przygotowania transportu, zakupu i reszta straconego dnia .
            • Gość: inwestor Re: 2500 za hydraulike duzo ? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 02.09.05, 15:40
              Jak by Pan wycenił zrobienie całej łazienki? Przeniesione zostaną w inne
              miejsce wanna, wc, i umywalka.
              • Gość: ziigii Re: 2500 za hydraulike duzo ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 17:26
                Wiecie co widzę jawne sk...wo bo tekst typu 2500 to dużo ja to wykonam za 1700
                czy ty wiesz jaka sytuacja jest w lokalu a może będzie tak że w trakcie
                pracy,,szefowo ta cena była za instalację po wierzchu tu trzeba dopłacić za
                każdy metr kucia kwotę -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka