Dodaj do ulubionych

projekt optymalny

IP: *.hsd1.co.comcast.net 02.09.05, 22:10
na forum architektow padlo haslo, ze takim prjektem optymalnym (idealnym)
jest Akacja z Horyzontu. Czy zgadzacie sie z tym? Dodam, ze chodzilo, nie
tyle o wyglad co o funkcjonalnosc wnetrz. Macie jakies zastrzezenia do tego
projektu?
pozdrawiam

www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=1&id_autora=1&spacer=2&proj=AKACJA
Obserwuj wątek
    • czlonek_sojuszu Re: projekt optymalny 02.09.05, 23:28
      Hall na piętrze ma 18 metrów (!), a łazienki są odsunięte od kotłowni. Ludzie
      lubią mieć też oddzielną łazienkę przy głównej sypialni. Wykluczone jest użycie
      kotła węglowego - bo kotłownia to jednocześnie pralnia. Nie ma pomieszczenia na
      różne użytkowe graty - bo kotłownia to jednocześnie pralnia. Konstrukcja dachu
      na słupach. Budowa raczej droga.

Starczy ?
      • Gość: Jerzy Re: projekt optymalny IP: *.hsd1.co.comcast.net 03.09.05, 17:12
        Starczyi zgadzam sie.Gora bez sensu pomyslana. O wiele praktyczniejszy jest
        projekt Kalina,www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?
        page=projekty&id_projektu=19&id_autora=1&spacer=2&proj=KALINA
        dol prawie taki sam, ale gora lepsza. Dzieki za opinie.
        • Gość: Jerzy Re: projekt optymalny IP: *.hsd1.co.comcast.net 03.09.05, 17:14
          www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=19&id_autora=1&spacer=2&proj=KALINA
    • Gość: mif Re: projekt optymalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 18:30
      Oba projekty są bez sensu, a Kalina ma gorszy rozkład pomieszczeń na parterze.
      Schody w obu przypadkach "do zabicia się". Po co podcień w Kalinie po prawej
      stronie? Itd.
      • floton Re: projekt optymalny 03.09.05, 18:48
        Ciekawi mnie czym się kierowali owi architekci uznając Akację II za projekt
        optymalny? Optymalne - to coś co posiada ekonomiczne, wygodne rozwiązanie przy
        równocześnie przystępnych kosztach. Ja ostatnio podziwiam dachy. A ten w Akacji
        jest "optymalny" dla bankiera albo posła z dobrą dietą.....
        • Gość: Jerzy Re: projekt optymalny IP: *.hsd1.co.comcast.net 03.09.05, 21:36
          Mowiac optymalny mieli na mysli jedynie funkcjonalnosc wnetrz, o kosztach nie
          bylo mowy, zreszta watpie czy koszty podawane przez architektow sa
          odzwierciedleniem realnych kosztow budowy.
      • Gość: Jerzy Re: projekt optymalny IP: *.hsd1.co.comcast.net 03.09.05, 21:44
        A moze cos wiecej oprocz "bez sensu"? W Kalinie mozna latwo poszerzyc kuchnie,
        robiac miejsce np na spizarnie,na gorze, mozna zmniejszyc lazienke i zrobic 3
        pokoje. Pusta wneka nad salonem wyglada calkiem fajnie, widzialem na zywo, ale
        w innym projekcie. Salon troche moze sie wydawac maly, ale wiekszego nie
        potrzebuje.
        Dzieki za opinie
        • Gość: mif Re: projekt optymalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 00:53
          Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> A moze cos wiecej oprocz "bez sensu"?

Myślałem, że schody zabiegowe, których w obu projektach nie da się wydłużyć na
          spocznik, oraz oddalenie kotłowni od łazienki zdyskredytują projekt. Dlatego nie
          pisałem dalej, ale skoro uważasz, że to mało...
          Kalina, bo o Akacji trochę obly na FA naopowiadał.
          Kuchnia + salon z jadalnią mają powierzchnię, blisko 50 m2. Przy wysokości
          pomieszczenia 2,7 m, sufit będzie się walił na głowę. Mam salon z holem o
          powierzchni 38 m2 i wysokości 2,9 m. Od biedy, jakoś to wygląda, ale po kilku
          latach wydaje się pomieszczenie niskie. Dlatego autor projektu przewidział
          pustkę nad salonem. Ale... Kto umyje, doświetlające hol na poddaszu, okno
          (wysokość ok. 5 m). Wiatrołap jest malutki, z konfliktem drzwiowym. Wiatrołap ma
          długość ok. 1,6 m, z różnym ustawieniem drzwi zewnętrznych i wewnętrznych. Łóżko
          do sypialni będziesz wnosił przez taras i dalej, na poddasze, przed
          zamontowaniem schodów (zabiegowe, o szerokości biegu 0,8 m).
          Prysznic, na dole, od kotła oddalony jest ok. 5 m, a więc rura powinna mieć
          długość ok. 8 m. 8 pomnożone przez powierzchnię przekroju rury (1/2 ''= 12,5 mm)
          powinna pokazać Ci stratę wody, zanim napłynie ciepła i stratę jej ogrzania, bo
          tle samo wody pozostanie w rurze do wystygnięcia. Do łazienki na poddaszu doga
          jest jeszcze dalsza (więcej straconych złotówek).
          Komin, od kominka, zaznaczony w jest, na parterze w biegu schodów, a na poddaszu
          w pokoju 5. Obyś nie obchodził komina idąc spać.
          Kuchnia jest mała. Zlewozmywak pod oknem jest zaletą. Przy zmywaniu, można
          resztki wyrzucać przez okno, wprost do kubła na śmieci. Tylko jak myć to okno,
          stojąc na blacie kuchennym i gdzie zawiesić grzejnik w kuchni?
          Garaż w bryle domu opisałem w
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=26249450&a=26828133
          Na poddaszu też nie ma dużo manewrów z pomieszczeniami. Ścianki działowe na osi
          pokój 2 i 5 maskują konstrukcję pionową dachu. W Akacji są zaznaczone, prawie w
          każdym pokoju, a w Kalinie nie ma zaznaczenia. Krawędziaki, albo są w ścianach,
          jak opisałem wyżej, albo występują gdzieś, w środku pomieszczeń.

"...W Kalinie mozna latwo poszerzyc kuchnie,
          > robiac miejsce np na spizarnie..."

Nie tak łatwo. Kolumna przy podcieniu, od strony kuchni, zapewne nie jest
          związana z fundamentem domu. Taka zmiana wymaga poprawek w projekcie, z
          przeliczeniem konstrukcyjnym.

Projekt kosztuje 1700 zł + 22% Vat = 2074 zł (nie wiele więcej dałem za sam
          projekt indywidualny). Poprawki w projekcie kosztują
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=28524953&a=28524953
          Nie napisałeś, z jakiego kierunku jest wejście do domu, ale przyjmując, że
          południowy, to spiżarka i kuchnia w tym miejscu ma położenie fatalne (latem gorąco).

Nie szukaj projektów!!. Szukaj architekta - będzie taniej.
          Pozdrawiam mif
          • Gość: lex1 Re: projekt optymalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 02:02
            > Kuchnia + salon z jadalnią mają powierzchnię, blisko 50 m2. Przy wysokości
            > pomieszczenia 2,7 m, sufit będzie się walił na głowę.

Nie pieprz chłopski filozofie. mam podobną powierzchnię i wys. 2,60. Nic się
            nie wali. A garaż w bryle domu to same zalety.
            • Gość: mif Re: projekt optymalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 10:37
              Dla wychowanych w suterynie, wysokość 2,4 m może wydać się nadmierna. O gustach
              i odczuciach trudno dyskutować.
          • Gość: Jerzy do mif IP: *.hsd1.co.comcast.net 04.09.05, 05:26
            Oporcz tego, ze tego okna na wys 5m, nie zamierzalem wogole wstawiac, to wiecej
            nie mam nic do powiedzenia, bo masz duzo racji w tym co napisales. Chyba
            rzeczywiscie poszukam dobrego architekta. Dzieki wielkie.
            pozdrawiam
            • Gość: Jerzy Re: do mif IP: *.hsd1.co.comcast.net 04.09.05, 06:24
              czym sie rozni adaptacja projektu od projektu indywidualnego? Mozna wziac ten
              projekt Kalina (ten co jest w necie, nie dokladny) do architekta i powiedziec,
              ze chce taki ale z moimi poprawkami? Czy projekt indywidualny musi byc od
              podstaw stworzony? WIecie o co mi chodzi?
              • ewa8a Re: do mif 04.09.05, 07:26
                W przypadku adaptacji można w projekcie dokonać kosmetycznych zmian. Często
                autor z góry informuje co można zmienić. Na ogół jest to przesunięcie ścianek
                działowych, okna, inny kąt załamania dachu. Gdybyś zlecił wykonanie nowego
                projektu na podstawie już istniejącego, byłby to plagiat, projektant ma prawa
                autorskie. Projekt indywidualny musi być stworzony od podstaw, nie mniej
                jednak nie sposób uniknąć powielania pewnych rozwiązań.
                Co do zlecania wykonania projektu – moim zdaniem jest taka masa projektów
                gotowych, że każdy wybierze coś, co powinno go zadowolić. Nie licz na to, że
                projekt indywidualny będzie wykonany staranniej, on będzie jedynie droższy.
                Rzuciłam okiem na projekt, którym jesteś zainteresowany i stwierdziłam, że
                domek ma bardzo ciekawą bryłę, świetnie dobrane proporcje. Rozmieszczenie
                pomieszczeń to już kwestia gustu, mnie nie bardzo pasuje, bo lubię przestrzeń.

• Gość: mif Re: do mif IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 09:50
                  Najważniejszy jest rozkład pomieszczeń, a ciekawe opakowanie stworzy architekt,
                  posadzi na działce i na tym jego rola polega. Projekt indywidualny może być
                  droższy o 2-3% inwestycji. Więcej się traci przy nie trafionych decyzjach i
                  nadmiarze niepotrzebnych materiałów i robót.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25607124mif
                  • Gość: Jerzy Re: do mif IP: *.hsd1.co.comcast.net 04.09.05, 16:20
                    W tym projekcie Kalina jest zrobiona wizualizacja wnetrz. W kuchni zlew jest
                    nie pod oknem, pod oknem mozna postawic grzejnik, nie musze w koncu ze
                    wszystkich stron otoczyc sie szafkami. Chcialbym wyrzucic to okno miedzy
                    kuchnia a jadalnia. Napisalem do architekta, czy da sie latwo przesunac ta
                    kuchnie, powiekszyc, bo jak slusznie zauwazyl mif to moze byc problem. No ale
                    najwiekszym problemem sa niestety te schody, mam male dzieciaki i nie chce zeby
                    mi spadaly. Musze pomyslec. Dzieki za opinie
                    pozdrawiam
                    jezeli ktos chce zobaczyc wizualizacje wnetrz:
                    www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=19&id_autora=1&spacer=2&proj=KALINA

po lewej stronie mozna wybrac wizualizacje.
    • Gość: budujący Re: projekt optymalny IP: 80.51.236.* 14.09.05, 16:18
      dla mnie projekt Magnolia 2 jest optymalny
      www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f26722c82356&intra=8c0dac6ccdd78054082f3e4d5e2b3d64&crc=fbc3e474aca
      958213803762c539910d6&lang=pl
      • Gość: mif Re: projekt optymalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 21:27
        Gość portalu: budujący napisał(a):

> dla mnie projekt Magnolia 2 jest optymalny

Wg mnie, daleko mu do Twojej oceny.
    • beton44 Re: projekt optymalny 14.09.05, 23:41
      Te Gargamele to są projekty optymalne???????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka