Dodaj do ulubionych

Nowe c. o.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 21:33
Planuję modernizację c.o. Zdecydowałam sie na gaz ziemny. Mam kilka pytań:
Czy warto inwestować w kocioł kondensacyjny?
Jaki kocioł będzie lepszy jedno- czy dwufunkcyjny?
Jaką moc powinien mieć kocioł, który ma ogrzać ok. 180 m kw.?
Jaki może być koszt całej instalacji (kocioł, 16 grzejników, rurki itp.)?
Dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Wiola Re: Nowe c. o. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:02
      proponuje www.e-instalacje.pl to strona serwisu o instalacjach
      t.jest tam dzial porad i o ile pamietam jest wlasnie poruszony ten tema.
    • Gość: rurka Re: Nowe c. o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 09:08
      Idz do hydraulika. Zaprojektuje ci gość całą instalację, dobierze piec i
      grzejniki. Nie daj się jednak zrobić w trąbę. Instalotorzy nader chętnie lubią
      wyręczać sklepy hydrauliczne (kuszą niższym bo 7 proc. vatem). Ale uważaj gdyż
      z reguły polejuą na leszczy. W rzeczywistości zapłacisz ceny katalogowe (sami
      mają 50 proc. upusty!), i zapłacisz za grzejniki i piec znacznie drożej.
      Oceniam, ze sksują cie na jakiej 20 tys.
      • Gość: bartek9630 Re: Nowe c. o. IP: 81.219.20.* 20.09.05, 14:06
        Jeżeli z 7% Vatem to i tak taniej niz w sklepie bo tam 22%Vat na materiał, ja
        słyszałem o rabatach dla instalatorówok. 25-30 %, jeżeli taki maja to tylko za
        fakt brania towaru całymi latami i systematycznemu płaceniu, więc co w tym
        dziwnego że maja taniej niż zwykły przechodzień, Ciebie i tak to wyniesie
        taniej, ale dla pewności wybierz zestaw i porównaj cenę sklepu i instalatora.
        • Gość: rurka Re: Nowe c. o. IP: *.polityka.com.pl 20.09.05, 15:17
          Ten mój instalator liczył inaczej: do katalogowej ceny brutto ( a więc z 22
          proc. Vatem) doliczał jeszcze 7 proc. Z tego co wiem, rabaty instalatorów
          sięgają 50 proc. ( tyle mój znajomy budwlaniec ma u buderusa). Sęk w ty, że nie
          chcą sie z nimi dzielić. Są sklepy hydruliczne, którym zależy na dużych
          obrotach i przy dużym kompleksowym zamówieniu dają rabaty rzędu 20-35 proc. Ja
          np. wytrgowałem 35 proc. upustu przy zakupie 10 grzejników purmo.....
      • Gość: iza Re: Nowe c. o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 14:58
        Własnie facet powiedział mi, ze zrobi c.o. za 20500zł. Ona ma sklep i usługi
        • Gość: rurka Re: Nowe c. o. IP: *.polityka.com.pl 20.09.05, 15:24
          To niech teraz przedstawi bestia kosztorys. Ile za grzejniki ile za robociznę.
          Dam głowę, że będzie się wykręcał. Albo poproś o samą wycenę grzejników.
          Przynjmniej przekonasz sie co ci chce sprzedać. W specyfikacji napisze V22 606
          etc. Znając typy i rozmairy grzejników udaj się do sklepu
          hydraulicznego.....Pokaz Panu wykaz uśmiechnij się i poroś o rabat, taki jaki
          dostają instalatorzy....

ps. mi udało się tak zaoszczędzić na samych grzejnikach kilkaset złotych.
          • Gość: rurka Re: Nowe c. o. IP: *.polityka.com.pl 20.09.05, 15:33
            I jeszcze jedno. Poniewaz panowie hydraulicy zarabiają n a upustach zawsze będą
            cię namawiać do drożyszych większych urządzeńniż na prawdę potrzebujesz. Mi np.
            zapropnował grzejniki o połowę za duże. W eksploatacji "przemiarowanie"
            grzejników w niczym nie przeszakda ( ba według niektórych ponoć nawet pomaga)
            ale z drugiej strony na grzyba ci w salonie np. grzejnik - grzmot o dł. 2 m,
            skoro spokojne wystarczyłby 1,5 m.
          • Gość: m Re: Nowe c. o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 18:39
    • Gość: mif Re: Nowe c. o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 14:30
      pl.vaillant.com/folder.php?folder_default_tree=10002-10326-10486&folder_default_netfolderID=10489
      Ściągnij Program doboru urządzeń wer. 9.0 (1,45 MB, zip) i przeglądaj. Potem
      ściągnij instalatora. Niech zaprojektuje instalację, wyceni robociznę i materiały.
      Popytaj go o referencje i sprawdź je. Powodzenia
    • Gość: iza Re: Nowe c. o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 16:29
      Dzieki za odpowiedzi nt. kosztów.
      Prosze jeszcze o pomoc w podjęciu decyzji:
      - Czy warto inwestować w kocioł kondensacyjny?
      - Jaki kocioł będzie lepszy jedno- czy dwufunkcyjny?
      - Jaką moc powinien mieć kocioł, który ma ogrzać ok. 180 m kw.?
      dzieki
      • murowany Re: Nowe c. o. 20.09.05, 20:12
        > - Jaką moc powinien mieć kocioł, który ma ogrzać ok. 180 m kw.?

Tego nikt ci nie powie bez przeprowadzenia audyty energetycznego danego budynku.
        Kazda inna odpowiedz bedzie podana w sposob przyblizony, instalator wezmie ja z prognozy pogody, sprzedawca grzejnikow z katalogu wycieczek do Egiptu a sasiad, bo tak mu dziadek kiedys mowil.
        Kubatura i powierzchnia pomieszczen ogrzewanych daje pewne informacje ale to nie wszystko, wazny tez jest ksztalt budynku, powierzchnia okien i innych przeszklen. Powinnas zwrocic sie z tym problemem do inz. instalatora lub inz. budowlanego. Ten drugi powinien umiec policzyc zuzycie energii przez dany dom na jego ogrzewanie a ten pierwszy musi umiec dobrac do tego odpowiedni kociol. Sluza do tego odpowiednie programy komputerowe, wprowadza sie caly szereg danych o danym domu - wszystkie sciany, okna, drzwi, metraze tychze przegrod, usytuowanie wg stron swiata, rodzaj wentylacji, liczbe mieszkancow itp. itd.
        Osobiscie jestem w stanie wykonac taki audyt energetyczny. Pozdrawiam.
      • Gość: rurka Re: Nowe c. o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 21:27
        Kondensacyjny? Wiem, że w moim przypadku była to inwestycja nieopłacalna ( mam
        140 m). Ty pewnie jsteś na granicy.

Dwufukcyjny ale pod dwoma warunkami.

a. Kocioł będzie się znajdował góra 4 metry od łazienki ( inaczej będziesz
        czekało na ciepła wodę min. 10 - i marnowała mnóstowo zimnej wody)
        b. nie lubisz prysznica(preferujesz wannę) lub jesli lubisz jak ci ktoś wylewa
        kubeł zimnej wody ( taki jest efekt, gdy np. ktoś użyje kranu w kuchni lub
        łazience

Reasumując, jesli masz 3-4 osobową rodzinę - co najmniej dwie łazienki na 100
        procent lepszy będzie kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem (120-150 litrów) plus
        pompka i cykulacja ciepłej wody

Jaką moc? Instalatorzy przekonują, że wyznacznikiem jest zpotrzebowanie na
        ciepła wodę do mycia. Chodzi o to by woda się szybko nagrzewała. A to
        zapewniają kotły o mocy min. 20 kw. Taka moc z powodzeniem wystarczy do
        ogrzania chyba, że dom jest niecieplony, ma stare okna etc. Resumująz- w domach
        nowczesnych trzeba liczyć 50-70 watów na każdy metr kwadratowy pow., w starych,
        socjalistycznych -130-150 watów. Njlepiej kup piec o modulwanym palniku. np.
        kocioł Vitopend 100 pracuje bodajże w zakresie 10 - 24 kW

• Gość: iza Re: Nowe c. o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 21:01
          Dlaczego uwazasz, ze byla to inwestycja nieopłacalna?
          • Gość: rurka Re: Nowe c. o. IP: *.polityka.com.pl 22.09.05, 11:35
            Zle napisałem. Powinno być - byłaby nieopłacalna. Rzecz w tym, że taki kocioł
            jest dużo droższy a przy tak małyum domu i to dogrzewanym kominkiem,
            zaoszczędziłbym na rachunakch 20 - 30 zł miesięcznie. Pamętaj, że w przypadku
            kondensata musisz kupić wieksze grzejniki, a to też kosztuje.

ps. u ciebie przy 180 metrach kondensat moze się opłacić.....
            • Gość: iza Re: Nowe c. o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 13:18
              Nie napisałam o kominku... Jotul 20 kW! Grzejemy nim całą zimę. Pokój, w którym
              stoi zawsze był najzimniejszy (oszklony), teraz jest w nim najcieplej. Nie
              będziemy rezygnować z ogrzewania kominkiem - "lubimy go".
    • zencol Re: Nowe c. o. 20.09.05, 21:46
      Droga Izo, skontaktuj się poprzez info lub net z firmą Bosch na ul. Poleczki
      (mniemam, że piszesz z Warszawy), tam raz w miesiącu jest dzień otwarty w sali
      szkoleń. Przemiły szkoleniowiec udzieli Ci wszechstronnych wyjaśnień -
      przykładowo - o technice kondensacyjnej. O innych również. A tak nawiasem,
      wszystkie współczesne kotły wiszące modulują w pewnych zakresach swoją moc na
      potrzeby c.o. Warto podeprzeć się obliczeniami. Kocioł jest ich wypadkową.
      Pozdrawiam
    • Gość: ??? Re: Nowe c. o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 22:10
      ???
    • Gość: TIS POLSKA Re: Nowe c. o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 20:49
      Dobrym i ekonomicznym rozwiązaniem jest wymiana ogrzewania wodnego na
      ogrzewanie nadmuchowe Kocioł gazowy kondensacyjny RHEEM lub CARRIER.
      40 % tańszy system w eksploatacji ogrzewania.
      Kontakt 0609 105 427 biuro@tis-polska.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka