Gość: maja IP: *.lodz.msk.pl 29.09.05, 23:00 zastanawiam sie nad rekuperacją z wymiennikiem gruntowym. czy może ktoś się podzielić ze mna doświadczeniem. czy montaż instalacji jest bardzo skomplikowany? dzieki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rewaless Re: rekuperacja 03.08.15, 09:18 Ja np na Twoim miejscu nie brałbym się samemu za to. Wybrałem firmę WASO KLIM - rekuperacja gliwice i jestem zadowolony, wydaje mi się, że samemu nigdy bym tego nie zrobił . Odpowiedz Link Zgłoś
makronim Re: rekuperacja 12.10.15, 12:48 Jakie modele moglibyście mi polecić? Czy już któreś testowaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
hub_son Re: rekuperacja 13.10.15, 11:12 ja testowałem dwa modele firmy Alnor i firmy pro-vet, czy rekuperator będziesz montował w domu prywatnym? Odpowiedz Link Zgłoś
hub_son Re: rekuperacja 15.10.15, 11:47 Skoro tak, to polecam HRU-MinistAir-W-450, ma bardzo wysokie parametry, dużo ciekawych funkcji, dodatkowo jeśli ekipa montażowa sprowadza ich modele na wysoką skalę, to dostaniesz także dobrej cenie rekuperator. :) Odpowiedz Link Zgłoś
makronim Re: rekuperacja 16.10.15, 10:43 Super, chciałem też jeden siostrze do Anglii sprowadzić, muszę się dowiedzieć, czy jest szansa bezpośrednio z Alnora wysyłki pojedynczego rekuperatora za granicę, a jeśli nie to, czy ten model znajdę na tamtejszym rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
budbud Re: rekuperacja 19.10.15, 15:52 Planując nasz dom, którego budowę właśnie rozpoczynamy, rozważaliśmy rekuperację i po analizie zagadnienia doszliśmy do wniosku, że w domku nigdy się ona nie zwróci. Analizę można przeczytać tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
pacman35 Re: rekuperacja 26.10.15, 03:20 Zalezy jak na to patrzeć. Ja np budując swoje mieszkanie nie patrzyłem do końca na koszty, tylko na jakość naszego przyszłego mieszkania i życia. Oczywiście koszty były ważne, ale nie priorytetowe i dlatego zdecydowałem się na rekuperacje. Odpowiedz Link Zgłoś
bear66 Re: rekuperacja 27.10.15, 02:57 i na jaki model się pacman zdecydowałeś? też myslę nad rekuperacją. Podobno zdrowsza niz klima i oplacalniejsza niz piec. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_412 Re: rekuperacja 27.10.15, 14:33 Rekuperacja jest rewelacyjna ja zdałem się na tą firmę www.ekointegrator.pl/ i jestem bardzo zadowolony po jednym sezonie zauważyłem różnice w wydatkach na ogrzewanie. Natomiast jeśli chodzi o zdrowotność pomiędzy klimą a rekuperatorem to oczywiście wygrywa rekuperator, słyszałem że niby wysusza powietrze ale jakoś tego nie zauważyłem natomiast klima to na pewno wielkim minusem jest jej zagrzybienie po pewnym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
pacman35 Re: rekuperacja 28.10.15, 04:09 Ja akurat mam model HRU-MinistAir-W-450 to od Alnora, ale nie wie, czego Ty dokładnie potrzebujesz? Do czego tzn. jakiego budynku? Jakie parmametry Cię interesują? Odpowiedz Link Zgłoś
bear66 Re: rekuperacja 28.10.15, 23:38 Mam dom jednorodzinny 200m2. Przede wszytskim chciałbym aby centrala wentylacyjna była bezawaryjna i miała wysoką sprawność. Odpowiedz Link Zgłoś
emanuel.blogger Re: rekuperacja 30.10.15, 23:06 A kto powiedział, że rekuperacja ma się zwrócić :-) Zdrowie chyba raczej jest bezcenne? Dom musi działać jak jeden organizm (w którym nawiasem mówiąc Ty jesteś gościem). Nie zastosujesz rekuperacji, to jak zamierzasz inaczej rozwiązać problem wentylacji i ogrzewania jednocześnie? Rozszczelnione okna i dziury do komina, bo bez tego pleśń na ścianach wyjdzie aż miło? Żadnej przy tym kontroli - większy wiatr i wywieje Ci całe ciepło. Latem znów problem jest odwrotny, a przeciągi - to pozorna ochłoda. Przy rekuperacji przynajmniej jest jakaś możliwość panowania nad powietrzem, które się w domu wdycha i tym jakie jest wyrzucane. A co do oszczędności... Powiem ciekawostkę z własnego "podwórka". Na zewnątrz przykładowo tak jak teraz - 10 stopni. Zapraszasz kilkunastu gości i robicie imprezkę. Okna i drzwi szczelnie zamknięte, ogrzewanie wyłączone - tylko rekuperacja pracuje. W całym domu masz świeże powietrze i w niedługim czasie temperaturę ok. 23 stopnie. Nic się nie zmarnuje. Dom grzeją Ci goście i gorące kuchenne potrawy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
erzecznikknauftherm Re: rekuperacja 31.10.15, 02:38 W nowoczesnych budynkach ok. 50% energii tracone jest przez wentylację, a 50% przez przegrody budowlane. Odzysk ciepła daje oszczędności energii dla strat wentylacyjnych , a pozostałe 50% można również bardzo znacznie ograniczyć stosując wysokiej jakości materiały izolacyjne - np. styropian Knauf Therm Expert. Ale sam materiał nie wystarcza, należy równiez prawidłowo zaizolować wszelkie elementy budynku, dlatego na stronie www.knauf-industries.pl , został przygotowany zestaw prawidłowych izolacji dla wielu "trudnych" elementów budowlanych. Odpowiedz Link Zgłoś