Dodaj do ulubionych

podłoga z paneli drewnianych

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 10:54
Czy wśród forumowiczów są użytkownicy drewnianych paneli podłogowych, np.
deski barlineckiej? Jeśli tak, to byłabym wdzięczna za informację jak tego
typu podłogi sprawdzają się w praktyce.
Pozdrawiam,
Czarna
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.datastar.pl 16.09.02, 21:37
      Bardzo dobrze, polecam.
      Temat byl tu walkowany z milion razy i pojawia sie po pare razy na miesiac od
      nowa. Poszukaj we wczesniejszych tematach.

J.
    • Gość: Cyd Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 23:34
      olej panele, nawet ( niezłe) barlineckie, kup parkiet, może być z egzotyka.
      • Gość: czarna Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 09:17
        Gość portalu: Cyd napisał(a):

> olej panele, nawet ( niezłe) barlineckie, kup parkiet, może być z egzotyka.

Chętnie kupiłabym parkiet, ale jego położenie jest zbyt czasochłonne a mnie
        zależy na szybkim opuszczeniu wynajmowanego mieszkania.
        Sprawdziłam inne wątki o desce, ale nic nie znalazłam na temat stabilności
        podłogi. Czy ugina sie tak samo jak podłoga z paneli laminowanych? Co byłoby
        gdybym chciała np. codziennie przez dajmy na to godzinę poskakać na skakance?
        • Gość: Cyd Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 10:32
          jest głośniejsza od parkietu, ale nie ugina się tak jak laminaty. Jeśli zależy
          Ci na czsie, to barlinecka jest OK.
        • Gość: Jarek Re: podłoga z paneli drewnianych IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 17.09.02, 13:28
          DB jest grubsza i sztywniejsza od laminatow, wiec z natury bedzie
          mniej "pracowac". To jaki efekt jednak uzyskasz zalezy glownie od tego, jaki
          dasz podklad. Jesli popularna gabke, albo tekture falista - bedzie do d...,
          panele beda pracowaly i halasowaly przy chodzeniu. Jesli dasz pod nie cos
          porzadnego (np. zielona plyta) - bedzie OK.
          • Gość: Inga Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.acn.waw.pl 17.09.02, 22:06
            Mam deskę barlinecką w salonie, a w sypialniach panele laminowane i po roku
            użytkowania stwierdzam że na laminatach nie ma żadnych uszkodzeń, chociaż mam
            małe dzieci i one te podłogi wciąż poddają próbom, a w salonie niestety są już
            trochę uszkodzone, głównie od narożnika który jest rozkładany gdy nocują u nas
            goście. Podłoga wygląda bardzo ładnie, ale jak już pisałam dopiero rok jest
            użytkowana, a jest już trochę uszkodzona, dodam że narożnik wysuwa się na
            rolkach pod które daliśmy podkładki(po zauważeniu wgłębień w podłodze). Jestem
            rozczarowana twardością deski barlineckiej, choć kolor mam bardzo ładny- buk
            carat.
            • Gość: Czarna Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 23:34
              Również mam kanapę wysuwaną na rolkach, ciężkie fotele, sprzęty na kólkach,
              energicznego syna. Sama też jestem energiczna i stąd moje pytanie o
              wytrzymałość deski... Z drugiej strony mieszkam obecnie w 2- letnim bloku, w
              mieszkaniu gdzie na podłodze jest dębowy parkiet - ogólnie wygląda ładnie, ale
              miejscami jest porysowany jakby ktoś najpierw przejechał po nim cyrklem a potem
              polakierował, a gdzie indziej klepki się rozeszły. Nie wiem dlaczego ten
              parkiet tak wygląda (to nie moje mieszkanie), ale w każdym razie rolki mojej
              kanapy nie wyrządziły mu żadnej krzywdy. Jednak co zrobić w opisywanym przez
              Ciebie przypadku - czekać aż podłoga jeszcze bardziej się zniszczy i
              cyklinować, czy mozna te zarysowania jakoś naprawić?
              • Gość: Inga Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.acn.waw.pl 18.09.02, 11:08
                Nie są to zarysowania, a wgłębienia i trudno byłoby je usunąć, a cyklinowanie
                nie ma chyba sensu bo wierzchnia warstwa takiej deski jest bardzo cienka, co
                ciekawe wgłębenia są tylko po tych rolkach, a też mam jeszcze fotel, stół z
                krzesłami( pod nogi stoła i krzeseł daliśmy filcowe podkładki) witryny.
                • Gość: Jarek Re: podłoga z paneli drewnianych IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 18.09.02, 15:42
                  DB to jednak podloga drewniana. Ona bedzie na pewno mniej trwala od laminatu,
                  ale po pierwsze: jej trwalosc bedzie dokladnie taka, jakie drewno bedzie na
                  wierzchniej warstwie. Jesli kupimy sobie DB z brzozy to po podlodze takiej
                  bedzie mozna chodzic tylko boso ;-) Jesli bedzie z twardego gatunku drewna -
                  bedzie OK. Po drugie: "OK" nie znaczy ze podloga bedzie niezniszczalna. To
                  tylko drewno, nie lastryko. Od szurania po niej meblami, chodzenia
                  zapiaszczonymi butami itp. po prostu sie zniszczy. Zreszta nie tylko ona -
                  laminaty tez sie scieraja. Wolniej od DB bo to wynika z ich konstrukcji, ale
                  jednak sie scieraja. Tylko ze jak w laminacie zetrze sie wierzchnia warstwa
                  ze "zdjeciem" drewna, wyjda ochydnie wygladajace placki podkladu, natomiast
                  rysa w drewnie nawet bardzo gleboka pozostanie rysą w drewnie.
                  A co z nią (rysą) zrobić? Jak podloga będzie już mocno zniszczona po prostu
                  cylinować. Nieprawdą jest, że ta wierzchnia warstwa drewna jest "bardzo
                  cienka". Ona ma 4mm grubości - wystarczająco, żeby to móc cyklinowac jakieś dwa-
                  trzy razy.
                  • Gość: Inga Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.acn.waw.pl 18.09.02, 16:13
                    Czy chcesz powiedzieć że 4mm to gruga warstwa i załóżmy że ją teraz
                    wycyklinuję jak sugerujesz, to będę miała w najlepszym razie podłogę na 3lata
                    i to przy takiej samej cenie jak za parkiet. Moja podłoga to buk, więc
                    zgodzisz się chyba że jest to twarde drewno.
                    • Gość: Jarek Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.waw.cdp.pl 19.09.02, 18:34
                      > Czy chcesz powiedzieć że 4mm to gruga warstwa

"Gruba" to okreslenie wzgledne. Jesli mowimy o cyklinowaniu, to 4mm napewno nie
                      mozna okreslic jako "cieniutenka warstewke".

> i załóżmy że ją teraz
                      > wycyklinuję jak sugerujesz, to będę miała w najlepszym razie podłogę na
                      3lata

A skad te 3 lata ci wyskoczyly? Chcesz podloge cyklinowac co roku? No coz, w
                      takim razie moze faktycznie parkiet bedzie lepszy, bo przy swojej grubosci
                      starczy choc na jakies 10 lat corocznego cyklinowania ;-)
                      Moze jednak warto sie zastanowic nad lastrykiem?....

> i to przy takiej samej cenie jak za parkiet.

Nikt nie twierdz, ze parkiet jest gorszym roziwazaniem od DB. Jedno i drugie ma
                      swoej wady i zalety. Zaleta parkietu jest wieksza trwalosc, a zaleta DB duzo
                      wiekszy komfort i szybkosc ukladania i duuuuzo mniejsze ryzyko kupienia i
                      polozenia podlogi, ktora za pol roku sie rozeschnie i rozejdzie.

> Moja podłoga to buk, więc
                      > zgodzisz się chyba że jest to twarde drewno.

Oczywiscie.

J.
                      • Gość: Inga Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.acn.waw.pl 20.09.02, 14:22
                        Drogi Jarku gdybyś się wczytał w to co pisałam wcześniej wiedziałbyś skąd te 3
                        lata, otóż ja tą podłogę czyli DB mam od roku i jeśli cyklinowałabym ją już
                        teraz bo się trochę zniszczyła to można założyć że po następnym roku też się
                        zniszcy, a jak ktoś wcześniej słusznie zauważył i tak jej nie można
                        cyklinować, tylko delikatnie zeszlifować papierem ściernym.
                        • Gość: Jarek Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 22:17
                          > Drogi Jarku gdybyś się wczytał w to co pisałam wcześniej wiedziałbyś skąd te
                          3 lata, otóż ja tą podłogę czyli DB mam od roku i jeśli cyklinowałabym ją już
                          > teraz bo się trochę zniszczyła to można założyć że po następnym roku też się
                          > zniszcy

Jak najbardziej. Zniszczy sie dokladnie tak samo jak parkiet z tego samego
                          gatunku drewna. Obawiam sie nawet, ze parkiet zniszczy sie bardziej, bo bedzie
                          mial slabsza powloke lakiernicza (DB ma lakier utwardzany UV).
                          Pozostaje jednak pytanie, czy twoje zniszczenia po roku uzytkowania faktycznie
                          sa tak straszne, ze podloga wymaga juz cyklinowania. Wielu moich znajomych ma
                          drewniane podlogi (zarowno parkiety jak i panele drewniane), niektorzy z nich
                          maja w domu psy, male dzieci i jakos nie maja tak straszliwie poniszczonych
                          podlog. Nie widzialem twojej podlogi, ciebie tez nie znam i po prostu nie wiem,
                          czy przesadzasz, czy tez moze twojemu psu trzeba po prostu przyciac pazury, czy
                          tez moze jeszcze o cos innego chodzi (np niepelnowartosciowa podloge, choc nie
                          wyobrazam sobie, co by tu moglo dac taki efekt, ze twoja podloga stalaby sie
                          bardziej podatna na uszkodzenia).

> a jak ktoś wcześniej słusznie zauważył i tak jej nie można
                          > cyklinować, tylko delikatnie zeszlifować papierem ściernym.

A ja chcialbym zauwazyc, ze obecnie z "cyklinowania" zostala juz w zasadzie
                          tylko nazwa. Obecnie podlog sie nie cyklinuje tylko na ogol wlasnie szlifuje. I
                          mozna to zrobic zarowno brutalnie jak i delikatnie, wedle zyczenia. I zapewniam
                          cie, ze 4mm warstwa szlachetnego drewna pozwoli wykonac ta operacje
                          kilkakrotnie.
    • Gość: adoba Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.prokom.pl 19.09.02, 08:47
      Ja też mam podobny problem, parkiet czy drewniane panele na przykład firmy Berg
      & Berg. Koszt identyczny. Paneli drewnianych nie można cyklinować tylko co
      najwyżej szlifować. Parkiet też nie może być cyklinowany zbyt dużo razy.
      Najczęściej mówi się o parkiecie, który ma grubość 22 mm, a przecież od pióra-
      wpust do góry to jedynie jakieś 6 mm. A odliczając pierwsze szlifowanie zostaje
      jakieś 4-5, czyli tyle samo co przy panelach drewnianych..;)
      • Gość: czarna Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 11:11
        Wydaje mi się (ale się nie upieram), że na ulotce reklamowej DB przeczytałam,
        że można ją cyklinować kilkanaście razy. Zdziwiłam się , ale niezbyt, bo nie
        wiem jakakiej grubości warstwę ściera się podczas cyklinowania.
        • Gość: czarna Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 11:13
          Przepraszam, to jednak była ulotka przy mozaice z Barlinka.
          • Gość: czarna Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 21:08
            A co myślicie o ułożeniu deski w przedpokoju?
            • Gość: Inga Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.acn.waw.pl 20.09.02, 15:01
              Gość portalu: czarna napisał(a):

> A co myślicie o ułożeniu deski w przedpokoju?
              Lepiej tego nie rób, bo wchodząc do mieszkania wnosi się jednak dużo piachu, a
              od tego bardzo szybko podłoga ci się zniszczy, chyba że położysz jakiś
              chodnik, ale pewnie nie myślisz o takiej możliwości.
              • Gość: czarna Re: podłoga z paneli drewnianych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 13:55
                Witam po długiej przerwie.
                Przedpokuj mam połączony z salonem otwartym, dużym przejściem i dlatego
                chciałabym nadać mu bardziej przytulny charakter m.in. poprzez drewnianą
                podłogę. Myślałam o ułożeniu terakoty tylko przed samymi dzrzwiami wejściowymi.
                Z utrzymaniem dobrego stanu podłogi w takim pomieszczeniu będzie faktycznie
                kłopotliwe, ale z drugiej strony, niektórzy decydują się na drewno nawet w
                łazience i kuchni.
                • Gość: czarna Re: podłoga z paneli drewnianych IP: 10.10.41.* 25.09.02, 13:00
                  po co ci panele, to badziewie
                  lepsza klepka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka