marc1207 14.10.05, 22:44 Słupy i belki podtrzymujące konstukcję dachu popękały. Szczeliny są dość duże i długie. Pytanie do fachowców, czy to normalne, że pękają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jak Re: Pękające belki i słupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 08:18 Wygląda na to, że drewno w końcu zaczęło... wysychać. Prawdopodobnie mowa jest o nowym, najwyżej dwu-, trzyletnim dachu. Drewno nie było dobrze wysuszone i po zamontowaniu w miejscu gdzie zmieniły się warunki (niska wilgotność, brak kontaktu z wodą) zaczęło systematycznie wysychać i co z tym zwiazane - pękać. Inna mozliwość (przy starym dachu) to zmiana w ogrzewaniu - mozliwe, ze poprzednio, przez lata budynek nie był dogrzewany tak jak obecnie. Powodów do strachu raczej nie ma, drewno pracuje zawsze a zakres tej pracy uzalezniony jest od warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc1207 Re: Pękające belki i słupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 20:06 Dzięki za info.Zgadza sie dach jest nowy. Dom jeszcze nie zamieszkały. Rozumiem, że taka sytuacja (pękanie drewna) to sprawa naturalna i związana jest z wysychaniem i pracą drewna. Dach stawiali cieśle z PŁD Polski tak jak to się robi na Podhalu. Też mi mówili, ze pękanie drewna to sprawa naturalna. Niezależna informacja uspokoiła mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bb43 Re: Pękające belki i słupy 16.10.05, 18:55 Jeżeli szczeliny w pękającym drewnie będą się poszerzać i wydłużać to radzę, te elementy wzmocnić śrubami - w sprzedaży są tak zwane szpile z gotowuym gwintem, które przycina się na odpowiednią długość i obustronnie skręca nakrętkami z podkładką. Odpowiedz Link Zgłoś
broonek Re: Pękające belki i słupy 18.10.05, 09:26 chyba, ze na slupy obciazenie nie jest przenoszone osiowo i nastepuje skrecanie. popatrz czy belki i slupy maja rownolegle scianki, jezeli tak to napewno jak pisano wczesniej drewno schnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ivo Re: Pękające belki i słupy 18.10.05, 10:54 na balkonie moja balustrada(2 lata) na bardzo duze szczeliny i boje sie ze woda mroz to jeszcze powiekszy, czym mozna to wypelnic zeby kiedys to sie nierozlecialo? bede bardzo wdzieczna za rade, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murowany Re: Pękające belki i słupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 13:28 Mozesz uzyc szpachlowki do drewna i pozniej fajnie przeszlifowac no i pomalowac jakas tam bejca. Odpowiedz Link Zgłoś