Dodaj do ulubionych

Grzejniki stalowe czy aluminiowe

20.10.05, 12:36
Zastanawiam się nad wymianą starych żeliwnych grzejników w moim mieszkaniu w
bloku. I podstawowym problemem jest wybór między stalą i aluminium. Wszyscy
doradzają mi aluminium, bo:
1. szybkiej się nagrzewa (na tym wcale mi nie zależy)
2. stal rdzewieje (ale przecież to podobno stal nierdzewna, jak więc może
rdzewieć)
3. są lżejsze (I co z tego? Może dla montera ma to jakieś znaczenie, ale dla
użytkownika?)
4. można zdjąć bądź dołożyć żeberka (duży plus).

Tylko ja sama widzę w nich pewne wady:
1. aluminium nie kojarzy mi się ze zbyd zdrowym materiałem, stal jest
bardziej "szlachetna"
2. nie podobają mi się!!! Zwłaszcza te wykończenia na górze, jakieś daszki
itp. Stalowe płyty są bardziej eleganckie.

I co mam teraz zrobić? Słuchać się ekspertów czy iść za wewnętrznym głosem
esttyki?
Czy rzeczywiście stalowe grzejniki są gorsze?

Z góry dziękuję za porady,
Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: Marian Re: Grzejniki stalowe czy aluminiowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 13:46
      zobacz serwis o instalacjach www.e-instalacje.pl lub www.forumbudowlane.pl
      • ewa.lukawska Re: Grzejniki stalowe czy aluminiowe 20.10.05, 13:59
        Już tam zaglądałam i jakoś wciąż nie mogę się zdecydować. A najśmieszniejsze
        jest to, że moi spece z administracji chyba się specjalnie na jakiś tam mocach
        grzewczych, ciśnieniach itd. bo administracja co roku zmienia ekipę, która się
        tym zajmuje. Powiedzieli mi, że aluminiowe są lepsze ale nie potrafili wyjaśnić
        z jakiego powodu, jedynym argumentem było to, że są lżejsze.
    • loooper Ale masz dylemat ;-) 21.10.05, 10:43
      Hmmm... uświadom sobie w pierwszej kolejności że kupujesz grzejniki, a nie
      biżuterię czy inne błyskotki.

W takich przypadkach patrzysz na parametry cieplne i użytkowe.

Przede wszystkim grzejnik (obojętnie jaki kupisz) musi mieć odpowiednią moc
      (powierzchnia / liczba żeberek, etc.) - zbliżoną do poprzedniego grzejnika.
      Mądrzy ludzie, którzy projektowali kiedyś instalację w Twoim bloku dobierali
      grzejniki na podstawie obliczeń, które wykonywali.

Bezwładność cieplna/ zdolność akumulacyjna ciepła.
      Ten parametr przy Twoich obecnych grzejnikach jest najwyższy. Żeliwo wolno się
      nagrzewa, ale też wolno stygnie.
      Ma to swoje duże plusy, ale też minusy. Taki grzejnik ma słabe właściwości
      regulacyjne (trudno w krótkim czasie ustawić sobie inną temperaturę w pokoju),
      przez co kiepsko współpracuje z głowicami termostatycznymi.
      Śmiać mi się chce z tej całej mody bezmyślnego wpinania we wszystko Danfossów,
      czy innych termostatów - w takim żeliwnym grzejniku wystarczy dobry zawór (np
      kulowy).

Natomiast grzejnik aluminiowy (jeśli szybko się nagrzewa i jednocześnie szybko
      stygnie) będzie z głowicą współpracował najlepiej ze wszystkich.

Jeśli masz rury miedziane, a grzejniki chcesz mieć aluminiowe przypilnuj
      koniecznie fachmanów, żeby Ci przypadkiem nie łączyli bezpośrednio grzejnika z
      rurą - miedź wchodzi w reakcję chemiczną z aluminium.
      Są specjalne przejściówki do montażu alusów w instalacjach miedzianych. Zwróć na
      to uwagę.

Tak naprawdę obojętnie jaki grzejnik kupisz (alu, czy stal.) będzie działał
      poprawnie, jeśli jest dostosowany do warunków pracy instalacji i ma właściwe
      parametry o których pisałem.

Wszystko zależy praktycznie wyłącznie od Twoich kaprysów i zachcianek i wiedzy
      osoby, która Ci te grzejniki dobierze.
      • Gość: hahahahaha Re: Ale masz dylemat ;-) IP: 213.77.89.* 25.10.05, 14:40
        Brawo temu Panu , brawo......
        A co do grzejników to najpierw sprawdz z czego masz instalacje w budynku, i czy
        jest przypadkiem ochrona antykorozyjna instalacji c.o.
    • ela.tu-i-tam Re: Grzejniki stalowe czy aluminiowe 25.10.05, 16:21
      > Zastanawiam się nad wymianą starych żeliwnych grzejników w moim
      > mieszkaniu w bloku.

Nie zastanawiaj sie. Nie ma lepszych grzejnikow niz zeliwne - zobacz ile
      kosztuja NOWE zeliwne w porownaniu ze stalowymi czy aluminiowymi (jesli nie ma
      w Polsce, to poszukaj w innych krajach Europy).

Poltora roku temu byla odnowa CO w bloku mojej Mamy. Administracja w budynku
      jest bardzo porzadna, stare zeliwne byly plukane specjalna chemia, i
      przyczepiane spowrotem.
    • drogimex Re: Grzejniki stalowe czy aluminiowe 30.04.15, 22:00
      Witam,
      co do twoich uwag to powiem tak:
      ad. 1. dobre nowoczesne grzejniki stalowe również bardzo szybko się nagrzewają, a jednocześnie dłużej się schładzają, co jest plusem
      ad. 2. tutaj wszystko zależy od jakości grzejników i producenta, ale fakt, że wiele dobrych produktów nie rdzewieje, oczywiście nie mówimy tutaj o okresach 40 czy 50 lat, gdyż wcześniej i tak pewnie będziemy chcieli wymienić grzejniki na nowe
      ad. 3 to że są lżejsze wielu fachowców podkreśla jako zaletę nie tyle ze względu na łatwość montażu (nie oszukujmy się, fachowcy z budowlanki najczęściej mają dość siły aby bez problemu unieść grzejnik:) lecz z powodu mniejszego obciążenia na ścianie. W praktyce jednak tak grzejniki stalowe jak i aluminiowe bez problemu można stabilnie zamontować do ściany.
      ad. 4 fakt, można dodawać i zdejmować żeberka... ale w praktyce tylko poejdyncze osoby się na to decydują. Lepiej zainwestować nieco grosza w dobrą analizę i projekt rozmieszczenia i doboru grzejników, aby od razu optymalnie dobrać i zakupić ilość żeberek lub wielkość grzejników stalowych.
      Polecam artykuł omawiający dość dokładnie kwestię wyboru grzejników: zbudujmydom.pl/index.php?page=grzejniki-aluminiowe-czy-stalowe
      Powiem jeszcze, że pewną zaletą grzejników aluminiowych jest brak konieczności ich odpowietrzania. Jednakże do grzejników stalowych można zakupić dobre odpowietrzniki półautomatyczne lub z pokrętłem które na prawdę bardzo łatwo się odpowietrza.
      Co do wyglądu to się nie wypowiadam, gdyż jest to kwestia gustu każdego z nas :)
      Pozdrawiam
    • antoni436 Re: Grzejniki stalowe czy aluminiowe 19.10.17, 18:03
      Wysokiej jakości stal nierdzewna jest zdecydowanie lepsza od aluminium u mnie nic sie nie dzieje z grzejnikami stalowymi,
      zamawiałem w Bth Import Stal
      • sambolejro Re: Grzejniki stalowe czy aluminiowe 21.11.17, 11:12
        Firm, które zajmują się produkcją grzejników jest całkiem sporo i jest w czym wybierać. A decydujecie się może ozdobne kaloryfery? Takie grzejniki dekoracyjne można obejrzeć na homebook.pl . Najbardziej pasują one do nowoczesnych, designerskich wnętrz.
    • damian_stokrotka Re: Grzejniki stalowe czy aluminiowe 28.11.17, 18:42
      Wszystko zależy od parametrów technicznych takich grzejników. Moim zdaniem warto posłuchać ekspertów, ale ostateczną decyzję warto podjąć samemu. Ja bym poszedł w stal. Jako użytkownik patrzę tylko na stronę estetyczną i stosunek jakości do ceny.
    • machwiej Re: Grzejniki stalowe czy aluminiowe 01.12.17, 12:50
      Zgadzam się jeśli chodzi o rury to stalowe warto bo dłużej trzymają ciepło i może są mniej stosowane, ale w ogólnym rozrachunku wychodzi oszczędniej. Rury aluminiowe czy miedziane może szybciej się nagrzewają ale też szybko też wychładzają się. Ludzie w domach mają takie instalacje już ponad 20 lat i nic się z nią nie dzieje. Nie warto oszczędzać przy zakupie,bo usługa montażu całej instalacji tyle samo kosztuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka