Dodaj do ulubionych

za szczelne okna??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 10:46
Co rano na oknach w całym mieszkaniu pojawiaja sie krople wody.Niewiem co
może byc przyczyną.Słyszałam ze to z powodu szczelnych okien??jak sobie z tym
poradzic??dodam ze to nowe mieszkanie.Niewiem czy zostawic uchylone okna na
noc? teraz zaczyna sie okres grzewczy to przecież nigdy nie nagrzeje sie w
mieszkniu.co moge z tym zrobić??
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: za szczelne okna?? IP: *.avt.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 11:07
      Kiki masz w swoich oknach taką funkcję jak rozszczelnianie, mi pomaga, tobie
      też powinno pomóc.
      • Gość: kiki Re: za szczelne okna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 11:15
        co to jest bo niestety niewiem.??!!
        • magdajeden Re: za szczelne okna?? 15.11.05, 12:25
          Gość portalu: kiki napisał(a):

> co to jest bo niestety niewiem.??!!

rozszczelnienie >> klamka w pozycji "na skos" >>> powinno być w instrukcji.
    • brickk Re: za szczelne okna?? 15.11.05, 11:24
      w nowych mieszkaniach i domach to standard, ze ścian wychodzi wilgoć, ponieważ
      na zew. ściany jest steropian, to wszystko wchodzi do mieszkania. Przez
      następnych kilka miesiący musisz na okrągło wietrzyć najlepiej przez cały
      dzień,jak wychodzisz z domu, jeżeli chcesz, żeby ściany się dobrze osuszyły.
      Wilgoć najlepiej wychodzi, co trochę dziwne, właśnie w zimie przy temp. poniżej
      zera. Ogrzewanie bęzdie Ciebie w tym roku trochę wiecej kosztowało, ale
      następnym roku już będzie spokój.
      • Gość: gryl Re: za szczelne okna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 15:37
        brickk napisał:

> w nowych mieszkaniach i domach to standard, ze ścian wychodzi wilgoć,
        ponieważ
        > na zew. ściany jest steropian, to wszystko wchodzi do mieszkania. Przez
        > następnych kilka miesiący musisz na okrągło wietrzyć najlepiej przez cały
        > dzień,jak wychodzisz z domu, jeżeli chcesz, żeby ściany się dobrze osuszyły.
        > Wilgoć najlepiej wychodzi, co trochę dziwne, właśnie w zimie przy temp.
        poniżej
        >
        > zera. Ogrzewanie bęzdie Ciebie w tym roku trochę wiecej kosztowało, ale
        > następnym roku już będzie spokój.

...stek bzdur. StYropian zatrzymuje wilgoć - to prawda ale powodem roszenia
        szyb jest brak wentylacji. Rozszczelnienie okien (opisana "funkcja") lub
        udrożnienie istniejącej wentylacji- sprawdż czy okna nie mają otworów
        mikrowentylacycjnych (mogą być zaślepione) Ta wilgoć, którą obserwujesz
        to "efekt" oddychania - tak w uproszczeniu. Nie wierz w idiotyzmy typu - bo w
        nowych domach tak jest i po roku przejdzie.
      • Gość: Marek Re: za szczelne okna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 00:22
        Przy szczelnych oknach jakie produkuje sie ostatnio faktycznie tak jest, i
        bedzie poki nie doprowadzi sie swiezego powietrza do pomieszczen. Wymieniajac
        stolarke na szczelna oraz docieplajac budynki robimy sobie w domach termosy , i
        wszystko sie kisi . Jedyne rozwiazanie to montaz nawiewnika. Osobiscie polecam
        higrosterowane , nie sa najtansze al w pelni automatyczne . W necie jest kilka
        sklepow ktore maja takie nawiewniki w swojej ofercie , ja znalalzem je na simgo.pl
    • Gość: kiki Re: za szczelne okna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 13:08
      dziekuje za odpowiedzi!!!!
      pozdrowionka
      • Gość: Ela Re: za szczelne okna?? IP: *.avt.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 10:03
        Rozszczelnianie okien pomaga, mikrowentylacja też, można jeszcze nawiewniki
        okienne zamontować. Ale jak dla mnie wystarcza rozszczelnienie, co jakiś czas
        uchylenie na chwilę okna. Problem zniknął.A mój przedmówca ma rację, co ma
        styropan do powietrza, kótóre nie ma jak cyrkulować bo wszystkie otwory są za
        szczelne.
        • Gość: piotr Nawiewniki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.05, 16:09
          Jedynym sensownym rozwiązaniem są nawiewniki montowane w oknach lub w ścianch!
          Wiem bo sam miałem problemy z nadmiarem wilgoci w mieszkaniu.
          • blazej.fiedorowicz Re: Nawiewniki 30.03.14, 22:42
            Dokładnie, u mnie nawiewnik rozwiązał sprawę wilgoci.
    • sobiepan Re: za szczelne okna?? 16.11.05, 20:58
      Mam podobny problem od kiedy ocieplili mi blok.Okna rano(szczególnie) są prawie
      do połowy zaparowane-rozszczelnianie niewiele pomaga...jedynie wietrzenie i to
      kilkugodzinne...ale jak wietrzyć przy zerowej temp. kiedy niespelna roczny
      junior odkrywa właśnie wszystkie zakamarki.Okna od południa osusza w miarę
      szybko slońce(jeżeli wygląda zza chmur),ale z tymi po przeciwnej stronie trochę
      gorzej.
      • Gość: Marek Re: za szczelne okna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 00:26
        Polecam montaz nawiewnikow higrosterowanych EHT sciennych badz okiennych EMM
        707 - powinno zalatwic sprawe , dostepne sa na simgo.pl
    • Gość: Seb Re: za szczelne okna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 00:17
      Proponuje montaz nawienikow higrostarowanych - polecam emm 707 w internecie
      mozna je dostac min na stronie www.simgo.pl

Ja sam stosuje i jestem zadowolony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka