vinci_78 22.11.05, 01:04 Pytanie do mających kominki. Czy kominek ogrzeje dom i czy warto mysleć o nabyciu kominka bardziej w celach grzewczych niz estetycznych? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agaelgam Re: Kominki IP: 62.29.165.* 22.11.05, 11:24 mam kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepła na poddaszu użytkowym. Jest to w nowym domu (właśnie się przeprowadzamy). Dom ma ok 135m2 pow.użytkowej, jest dobrze ocieplony, ma szczelne okna i sprawną, dobrze działającą wentylację. Kominek stoi w salonie a wyloty na piętrze są tylko w 3 sypialniach. Zauważyłam, że przy temperaturze panującej obecnie na zewnątrz (a w domu ustawionej na 18C) i rozsądnym paleniu w kominku (bez specjalnego buzownia) piec gazowy włącza sie tylko do podgrzania wody. Kominek ma 14 lub 16kw. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Kominki 22.11.05, 11:58 Możesz myśleć, wiele domów (mój też czasami) ogrzewają kominki. Ale nie polecam jako jedynego źródła ciepła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragi Re: Kominki IP: 80.51.214.* 22.11.05, 12:51 No chyba, że chcesz z salonu zrobić sobie kotłownię. Odpowiedz Link Zgłoś
vinci_78 Re: Kominki 22.11.05, 13:29 Kotłowni własnie tez się boję, przy 2 maluchach. Mamy stary dom, który remontujemy. Grzejemy gazem, tylko rachunki są horendalnie wysokie, a w domu zimno (wyżej 18C nie może sie nagrzać, ponieważ dom jest jeszcze nie ocieplony i ma stary dach, który jest do wymiany). Dlatego zastanawiamy się nad zamontowaniem kominka. Tylko właśnie myslę, czy to nie będzie mijać się z celem, takie "urządzanie kotłowni w salonie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: Kominki IP: *.katowice.agora.pl 22.11.05, 13:45 To jest tak, że przy kominku jest więcej roboty: musisz nawieźć drewna, w salonie znaleźć miejsce na jego składowanie (przynajmniej na 1 dzień), wybierać popiół, zamiatac czy ścierać częściej przy kominku i... no, jest tak, że malowanie trzeba przeprowadzać częsciej - bo przy kominku brudzi się ściana dość znacząco (śmiem twierdzić, ze co 3 lata przy ciągłym paleniu malowac musisz). To nie jest tak, że masz kotłownię, jak sie dobrze zorganizujesz to jest OK. Weź tez pod uwagę, że drewno nie jest tanim materiałem (chyba, ze masz wtyki :)), 3 lata temu kupowałam 80zł/m teraz 140zł... Mam 1 dziecko, dziecko w niczym nie przeszkadza ;) W Twoim przypadku postawiłabym bardziej na ocieplenie domu, bo to sumarycznie taniej Ci wyjdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
sowinka123 Re: Kominki 01.12.15, 18:46 ja się własnie zastanawiam nad zainwestowaniem w kominek, ale nie orientuję się w tym kompletnie. jaki kominek najlepiej wybrać? kratki.pl/ póki co szukałam na tej stronie. czy wg was coś taniego i w miarę oszczędnego tutaj znajdę? Odpowiedz Link Zgłoś
gniewosz0 Re: Kominki 04.12.15, 16:26 Na pewno estetycznych - zobacz jak się komponuje w salonie -www.dobrzemieszkaj.pl/pokoj_dzienny/ogrzewanie/101/15_pomyslow_na_kominek_w_salonie,104174.html ale do celów grzewczych też na pewno się sprawdzi Odpowiedz Link Zgłoś