08.12.05, 14:51
Witam
Mam pytanie.
Połozyłem płytki na podłogę (samodzielnie), fugowałem szczeliny pomiędzy
płytkami, lecz nie tak jak radzą fachowcy (wtedy jeszcze nic nie czytałem na
ten temat). Nadmiar fugi wybierałem palcem ("jadąc" paluchem wdłuż fugi) i
fugi niestety wyszły zbyt głębokie. Planuję poprawić zbyt głębokie fugi,
nakładając nowe. Moje pytanie: czy nowa warstwa fugi zwiąże z poprzednią??
czy lepiej usunąć pierwotną fugę czy lepiej wogóle tego nie ruszać??
pzdr
domel
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Fugowanie 08.12.05, 18:00
      Jak fuga leży już jakiś czas i myłeś już podłogi wodą ze środkami myjącymi, to
      musisz teraz kupić takie urządzenie do zrywania fug, koszt jakieś 10 zł. w
      najgorszym razie, i przeskrobać fugi, trochę zerwać. Po takiej operacji możesz
      kłaść nową warstwę fugi. Jeśli natomiast położyłeś fugę wczoraj wieczorem to
      możesz zrobić poprawkę. Ważne jest, żeby nie zanieczyścić fygi już położonej,
      bo straci przyczepność kolejna warstwa.
      • domeldoom Re: Fugowanie 09.12.05, 07:12
        fugowałem juz jakiś czas temu, ale nie były one myte środkami myjącymi - tylko
        woda, co najwyżej to są przykurzone pyłem, ale nie jakoś bardzo mocno. dzięki
        za odpoiwiedź
        pozdrawiam
    • Gość: sid Re: Fugowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:05
      koniecznie, jeśli kładłeś je nawet niedawno, przeciągnij te stare fugi chciaż
      jakimś ostrym narzędziem, porysuj trochę i nakładaj świerzą. poczekaj aż dobrze
      zacznie twardnąć i delikatnie zmywaj lekko wilgotną gąbką, chwyci na pewno.
      • jarecki_2 Re: Fugowanie 10.12.05, 13:10
        Dokładnie tak. Jeśli już myłeś podłogę po fugowaniu, musisz naruszyć trochę
        starą fugę. Wszystko co dostało się między dwie warstwy fugi spowoduje ich
        rozwarstwienie.
        • Gość: dudi44 Re: Fugowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 14:54
          Witaj Jarecki_2. Mam do Ciebie pytanie. Czym wypełnić ? zamiast brzydkich
          białych fug czy gumowania? wanne id ściany, żeby nie leciała woda. Może
          silokonem bezbarwnym. Majster mi położył jakąś ordynarnie białą coś tam...coś
          tam. Wygląda okropnie. Wanna jest poolspa. Proszę doradż bo on mówi ,że nic
          innego jeszcze nie wymyślono. A mnie to draźni.pozdr.
          • jarecki_2 Re: Fugowanie 10.12.05, 15:21
            Niestety na połączeniu wanny ze ścianą, zwłaszcza jeśli to wanna plastikowa lub
            akrylowa, żadna fuga nie ma zastosowania. Tylko silikon sanitarny spełni
            oczekiwania. Spowodowane jest to inną pracą wanny i ściany. Fuga na takim
            połączeniu będzie się wykruszać. Dodatkowo silikon bardzo ułatwia utrzymanie
            czystości w tych miejscach, a jak pewnie wiesz, ciągle zbiera się tam woda i
            inne mydlinki...Oczywiście jeśli kolor silikonu, biały, nie odpowiada, można
            dobrać w kolorze ścian, płytek. Paleta kolorystyczna jest niezbyt rozbudowana,
            ale jest.
            Alternatywą mogą być listwy, podobne do tych, stosowanych przy blatach
            kuchennych. To przyklejane "uszczelki" i również mogą się sprawdzić w łazience.
            Moim zdaniem jednak, silkon jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Oczywiście
            może być bezbarwny, trzeba tylko wiedzieć że bezbarwny, tak na prawdę, nie jest
            bezbarwny i po jakimś czasie zmieni kolor na brudno matowy a nawet paskudnie
            zżułknie. Pozdrawiam
            • Gość: dudi44 Re: Fugowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 20:49
              Dzięki za odpowiedź. Jutro kupię silokon sanitarny. Każę wyciąć listwę . Pozdr.
              • jarecki_2 Re: Fugowanie 10.12.05, 22:06
                Ale przedtem upewnij się, że wanna nie jest zamontowana np. 1cm od ściany. Przy
                takiej odległości silikon nie będzie wyglądał atrakcyjnie, a jeśli masz listwę,
                to istnieje pewna nikła szansa, że wykonawca źle zainstalował wanne, zbyt
                daleko od ściany, lub nie mógł zainstalować jej inaczej, i taka listwa to
                jedyne, co estetycznie przykryje szparę. Nie ma za co. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka