Dodaj do ulubionych

błagam o kolor!

05.01.06, 20:03
to taki temat dygresyjny:
budujecie dom? remontujecie elewacje? błagam! nie stosujcie różyków
pistacyjek, łososików, brzoskwinek... są naprawdą znacznie ładniejsze kolory!
a dlaczego nasze ulice mają wyglądać jak szuflady z bielizną? odwagi!
dziękuję za uwagę
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: błagam o kolor! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 20:08
      Kolory majtkowe wzbudzają zachwyt większości, a Ty wsadzasz kij w mrowisko :)
      • brunoniusz Re: błagam o kolor! 05.01.06, 20:12
        no niestety... ale moja walka nie jest przeciw tylko o człowieka:)
        • mif4 Re: błagam o kolor! 05.01.06, 20:25
          Brzydsze jest toto na czym kładą te kolory :(
          • Gość: brunoniusz Re: błagam o kolor! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 20:45
            od czegoś trzeba zacząć...
            • mif4 Re: błagam o kolor! 05.01.06, 20:47
              Od kultury (nie Ujazdowskiego) i w żadnym przypadku od najnowszego dziedzictwa
              narodowego.
    • magdajeden Re: błagam o kolor! 05.01.06, 21:35
      popieram w 100 albo i więcej procentach.
      i kolumienki na balkonikach sobie darujcie przy okazji.
    • jarecki_2 Re: błagam o kolor! 05.01.06, 22:14
      O gustach raczej się nie dyskutuje.
      • Gość: mif Re: błagam o kolor! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 22:15
        Bo, i nie ma o czym :(
        • Gość: brunoniusz Re: błagam o kolor! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 22:17
          o gustach oczywiście nie, ale o poglądach estetycznych to już jak najbardziej:)
          • jarecki_2 Re: błagam o kolor! 05.01.06, 22:23
            Rozmawiając o tym jaki ktoś ma kolor elewacji, wypowiadasz opinię na temat jego
            gustu, nie żebym kogoś chciał skrytykować a pro po postu, mnie również nie
            podoba się wiele rozwiązań, tak kolorystycznych jak architektonicznych, ale
            przecież ja w nich nie mieszkam, nie ja je wybierałem i nie muszą mi się
            podobać. Nie mamy wpływu na czyjeś gusta.
            • magdajeden Re: błagam o kolor! 05.01.06, 23:09
              nie muszą ci sie podobać....a powinny, bo w końcu ty też je musisz oglądać. co
              kto ma w domu to jego prywatna sprawa, ale jak ktos sobie gargamela stawia i
              sąsiadów co rano straszy, nie wspomnę o zaniżaniu wartości domów w okolicy to
              już nie jest tylko jego sprawa.
          • Gość: mif Re: błagam o kolor! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 22:23
            Temat rzeka, jak rozmowy niedokończone :)
            • brunoniusz Re: błagam o kolor! 05.01.06, 22:32
              i tak i nie. bo wygląd ulicy, razem z elewacjami domeczków, to już nie tylko
              sprawa właścicieli... a o gustach to czasami lepiej nie dyskutować, ale
              wyrabiać. pokazywać wzór, dawać przyklad...
              • jarecki_2 Re: błagam o kolor! 05.01.06, 22:36
                Wszyscy mamy rację, a co do kolorów i wyglądu budynków od strony ulicy, to
                niestety sprawa naszych kochanych urzędasów, braku planów zagospodarowania
                przestrzennego, braku koncepcji architektonicznych w rejonach, i tak dalej, i
                tak dalej, i tak............ bez końca. Jeszcze 30 lat i dorośniemy, tylko czy
                nie będzie za późno.
                • brunoniusz Re: błagam o kolor! 05.01.06, 22:42
                  zrobię wszystko, żeby szybciej:)
                • Gość: mif Re: błagam o kolor! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 22:47
                  Stary Marks powiadał:
                  Byt określa świadomość.
                  Zapomniał dodać, że garnitur zaczyna dobrze leżeć w 4 pokoleniu. Czyli jeszcze
                  troszeczkę musimy poczekać.
                  Zapotrzebowanie rynku jest na kolumienki, wieżyczki, garaże w bryle domu
                  (najlepiej 2-stanowiskowe), balustradki, balkoniki, łuki, wykusze itp.
                  pierdołki. Architekci dwoją się i troją, aby zmieścić najwięcej tych elementów
                  w domu 100 m2. Umieszczają to w katalogu, a ktoś to ogląda i marzy, że jest na
                  topie nowoczesności i zbytku. Spróbuj przetłumaczyć, że to szmira. Zagryzie i
                  jeszcze się obrazi.
                  • brunoniusz Re: błagam o kolor! 05.01.06, 23:07
                    spróbuje. od czegoś, powtarzam, trzeba zacząć, żeby tan garnitur zaczął dobrze
                    leżeć:)
                    • Gość: mif Re: błagam o kolor! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 23:58
                      Masz rację. Powodzenia

PS.
                      Walczę z gotowcami prawie rok i czasem ręce opadają.
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=31795556&a=31795556
                      • horpyna4 Re: błagam o kolor! 06.01.06, 08:01
                        Kochani, nie narzekajcie. Każda epoka ma swoje mody i "tryndy", trzeba to po
                        prostu przejść jak odrę, czy koklusz. Jasne, że jest pewien dyskomfort, ale po
                        pewnym czasie te koszmarki znikną i zostaną zastąpione przez inne. Pamiętacie,
                        jak wyglądało budownictwo jednorodzinne za głębokiego PRL-u? Przeważnie jeden
                        fason, "optymalny" sześcian, na piętrze balkon. Dach płaski. I to wszystko od
                        Trzebiatowa po Ustrzyki Górne. A w ludziach przecież istnieje potrzeba jakiejś
                        indywidualności (choćby po to, żeby po pijaku trafić do własnego domu). I co
                        robili? Przy tynkowaniu starali się ozdabiać elewacje. Najpopularniejsze było
                        zdobienie kawałkami luster. I to dopiero był koszmarek.
                        A co do kolorystyki, należy po prostu propagować sadzenie drzew, które częściowo
                        zasłonią. I wtedy te pastelowe, landrynkowe kolorki okażą się całkiem znośne.
                        Zwłaszcza w porównaniu z domem, koło którego miałam nieszczęście codziennie
                        przechodzić podczas ubiegłorocznego urlopu blisko wschodniej granicy. Willa
                        była w intensywnym kolorze fenoloftaleiny w środowisku zasadowym.
                        • brunoniusz Re: błagam o kolor! 07.01.06, 11:31
                          a ja (w porówaniu z pastelami) jestem wielkim fanem wtapianych luster, kamyków,
                          szkiełek, a hitem absolutnym są talerze:) uwielbiam i kolekcjonuje;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka