Gość: bolekilolek IP: *.chello.pl 20.01.06, 21:34 Dlaczego drewniane okna (Sokółka) skrapalają sie na dole od wewnętrznej strony (krople na szybie nie na ramie). Tylko zimą, latem nie. Czy to normalne? Ma ktoś takie okna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: garncarz Re: okna drewniane IP: *.acn.waw.pl 21.01.06, 02:37 zimą sie skrapla bo jest zima, a latem jest lato i jest cieplo a skarapla sie zawsze na styku cieplego z zimnym, jesli juz cos ma sie skroplic. popatrz, moze masz "dziurę" w zestawie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: okna drewniane 22.01.06, 21:36 Jeżeli od strony pomieszczenia,to chyba prosta sprawa,okna są szczelne i za słaba wentylacja,para wodna skrapla sie na chłodnych szybach,a powinna uciec kominem.Za mało powietrza z zewnątrz,trzeba wietrzyć,rozszczelniać okna ,a wogóle to zamontować nawiewniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okna-okna Re: okna drewniane IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.01.06, 22:12 Witam, ja mam dokładnie ten sam problem. Mam drewniane okna (nie wiem jakiej firmy) i wieczny problem zimą ze skroplonymi oknami. Wycieram je nawet i trzy cztery razy dziennie. Poniewaz trwa to juz ponad 4 lata doszlo do tego, ze chyba mam juz grzyba na uszczelkach na oknach. W związku z tym mam pytanie czy da się tego grzyba czyms ubić i co zrobić, żeby para wodna dalej się nie skraplała. Dodam, że wietrzę mieszkanie reguralnie. Może rzeczywiście powinnam zamonotować wywietrzniki, ale gdzie je kupić, czy to się montuje samodzielnie i najważniejsze, czy te wywierzniki nie spowodują utraty ciepła w domu (mieszkam na ostatnim piętrze, w szczytowym mieszkaniu i płace za rzeczywiście zużyte ciepło). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: okna drewniane 24.01.06, 03:32 Są poradniki,ale reguła jest taka,że trzeba wymieniać powietrze w mieszkaniu i z powodu zapachów i wilgoci.Oczywiście traci się ciepło,ale wentylować trzeba.Stare okna były nieszczelne i przez szpary następowała wentylacja.Obecne okna są technicznie lepsze i szczelne. Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_lusia Re: pytanie 24.01.06, 10:16 Nowe mieszkanie, drewniane okna i nawiewniki. Wczoraj zauważyłam, że od strony mieszkania nawiewniki są całe obrośnięte lodem, aż porobiły się małe sople. Czy to normalne? Szczególnie, że tylko w jednym pokoju. Wydaje mi się również że na połączeniu okna z parapetem (ale to już we wszystkich pokojach) zbyt mocno wieje. Reklamować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula na grzyba.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 20:13 sa takie preparaty chlorowe ze spryskiwaczem, Niebywala skutecznosc jak i smród. u Odpowiedz Link Zgłoś
akm1971 Re: okna drewniane 24.01.06, 20:58 Witam, Nie ma znaczenia czy to okna drewniane czy PCV.W swoim domu mam okna drewniane i też przy takiej pogodzie ( -22) skrapla się od wewnetrznej strony.Przy takiej pogodzie mniej otwieramy okna i wietrzymy dlatego to powstaje. Wystarczy na kilka minut otworzyc okno i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kol75 Re: okna drewniane 26.01.06, 00:13 Nie tylko na drewnianych oknach ten problem występuje. Ma to związek z wentylacją a właściwie jej brakiem. Żyjemy na Ziemi, grawitacja powoduje,że wykroplona para wodna zbiera się na dole okna a ponadto w górnej strefie przyokiennej jest cieplej - praw fizyki nie zmienimy. Zjawisko to występuje od jesieni do wiosny z tym, że w zimie jest najbardziej intensywne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś