Dodaj do ulubionych

okna drewniane

IP: *.chello.pl 20.01.06, 21:34
Dlaczego drewniane okna (Sokółka) skrapalają sie na dole od wewnętrznej
strony (krople na szybie nie na ramie). Tylko zimą, latem nie. Czy to
normalne? Ma ktoś takie okna?
Obserwuj wątek
    • Gość: garncarz Re: okna drewniane IP: *.acn.waw.pl 21.01.06, 02:37
      zimą sie skrapla bo jest zima, a latem jest lato i jest cieplo a skarapla sie
      zawsze na styku cieplego z zimnym, jesli juz cos ma sie skroplic. popatrz, moze
      masz "dziurę" w zestawie.
      • andrzej.sawa Re: okna drewniane 22.01.06, 21:36
        Jeżeli od strony pomieszczenia,to chyba prosta sprawa,okna są szczelne i za
        słaba wentylacja,para wodna skrapla sie na chłodnych szybach,a powinna uciec
        kominem.Za mało powietrza z zewnątrz,trzeba wietrzyć,rozszczelniać okna ,a
        wogóle to zamontować nawiewniki
    • Gość: okna-okna Re: okna drewniane IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.01.06, 22:12
      Witam,
      ja mam dokładnie ten sam problem. Mam drewniane okna (nie wiem jakiej firmy) i
      wieczny problem zimą ze skroplonymi oknami. Wycieram je nawet i trzy cztery
      razy dziennie. Poniewaz trwa to juz ponad 4 lata doszlo do tego, ze chyba mam
      juz grzyba na uszczelkach na oknach.
      W związku z tym mam pytanie czy da się tego grzyba czyms ubić i co zrobić, żeby
      para wodna dalej się nie skraplała. Dodam, że wietrzę mieszkanie reguralnie.
      Może rzeczywiście powinnam zamonotować wywietrzniki, ale gdzie je kupić, czy to
      się montuje samodzielnie i najważniejsze, czy te wywierzniki nie spowodują
      utraty ciepła w domu (mieszkam na ostatnim piętrze, w szczytowym mieszkaniu i
      płace za rzeczywiście zużyte ciepło).
      Pozdrawiam.
      • andrzej.sawa Re: okna drewniane 24.01.06, 03:32
        Są poradniki,ale reguła jest taka,że trzeba wymieniać powietrze w mieszkaniu i z
        powodu zapachów i wilgoci.Oczywiście traci się ciepło,ale wentylować
        trzeba.Stare okna były nieszczelne i przez szpary następowała wentylacja.Obecne
        okna są technicznie lepsze i szczelne.
        • ciocia_lusia Re: pytanie 24.01.06, 10:16
          Nowe mieszkanie, drewniane okna i nawiewniki. Wczoraj zauważyłam, że od strony
          mieszkania nawiewniki są całe obrośnięte lodem, aż porobiły się małe sople. Czy
          to normalne? Szczególnie, że tylko w jednym pokoju. Wydaje mi się również że na
          połączeniu okna z parapetem (ale to już we wszystkich pokojach) zbyt mocno
          wieje. Reklamować?
      • Gość: ula na grzyba.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 20:13
        sa takie preparaty chlorowe ze spryskiwaczem, Niebywala skutecznosc jak i smród.
        u
    • akm1971 Re: okna drewniane 24.01.06, 20:58
      Witam,
      Nie ma znaczenia czy to okna drewniane czy PCV.W swoim domu mam okna drewniane
      i też przy takiej pogodzie ( -22) skrapla się od wewnetrznej strony.Przy takiej
      pogodzie mniej otwieramy okna i wietrzymy dlatego to powstaje.
      Wystarczy na kilka minut otworzyc okno i po sprawie.
    • kol75 Re: okna drewniane 26.01.06, 00:13
      Nie tylko na drewnianych oknach ten problem występuje. Ma to związek z
      wentylacją a właściwie jej brakiem. Żyjemy na Ziemi, grawitacja powoduje,że
      wykroplona para wodna zbiera się na dole okna a ponadto w górnej strefie
      przyokiennej jest cieplej - praw fizyki nie zmienimy. Zjawisko to występuje od
      jesieni do wiosny z tym, że w zimie jest najbardziej intensywne.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka