Dodaj do ulubionych

Nieszczelne okna

IP: *.acn.waw.pl 23.01.06, 10:01
Może ktoś z was spotkał się z podobnym problemem i będzie umiał mi doradzić,
co mam zrobić. Mam nowe okna PCV, wymienieone tej jesieni. Przez ostatnie
mroźne dni na styku ramy okna i parapetu pojawił się lód. Odnoszę wrażenie,
że lód powstał w wyniku zamarźnięcia skroplonej wewnątrz mieszkania pary
oziębionej przez powietrze nawiewane z zewnątrz. Prawdopodobnie między ramą
okna a parapetem jest szpara, nie wiem tylko,czy winą jest złe zamocownie
okien, czy może złe ich uszczelnienie. Proszę o radę :( !!!!
Obserwuj wątek
    • ant777 Re: Nieszczelne okna 23.01.06, 10:11
      A nie prościej zadzwonić do firmy, która montowała te okna?
    • andrzej.sawa Re: Nieszczelne okna 23.01.06, 10:15
      A co z wentylacją?Może też być zwykłe przemarzanie,bo na zewnątrz brak izolacji
      termicznej,a w połączeniu ze zła wentylacją może być problem
      • smaja Re: Nieszczelne okna 23.01.06, 12:24
        Witaj, a co znaczy zła wentylacja.
        U mnie w 2 z 3 kratek wentalacyjnych powietrze jest nawiewane do mieszkania a
        nie odwrotnie.
        Nie wiem skąd to się bierze, w łazience jest ok, natomiast w duzym pokoju w
        którym jest aneks kuchenny i w mniejszym pokoju, w którym miała być kuchnia,
        wieje z wywietrznika do mieszkania. Okna sa plastikowe ale przez nie też wieje.
        Co z tym zrobić, mam podobno otworzyć nawiewniki aby odwrócić ciag powietrza
        ale wtedy przez okno będzie wlatywało jeszcze więcej zimnego powietrza.
        Budynek 5 pietrowy moje mieszkanie pośrodku na 3 pietrze.
        W starym mieszkaniu okna miałam plastikowe bez nawiewników i wentylacja była
        ok. Ciepłe powietrze leciało do góry, a tu od góry leci zimne.
        Na klatce schodowej tez z kratki wentylacyjnej nawiewa zimne powietrze.
        Nie wiem ile jest stopni w mieszkaniu ale jest zimno. W tym małym pokoju z
        wadliwą wentylacją kaloryfery nastawione na 2 na termostacie grzeją jak
        zwariowane a 2 to chyba tem. ok 16 stopni. Ten mały pokój to sypialnia i celowo
        tam kaloryfery są przykręcone.
        W innym pokoju na dzisiejsza noc przesłoniłam jedną szybę okienna małą poduszką
        na styku okno parapet bo strasznie wiało i za ta poduszka dzisiaj rano
        zobaczyłam oszronioną szybę i rame okienną.Druga szyba nie zasłonięta nie była
        oszroniona.
        Budynek nowy ok 1,5 roku.
        Poradźcie jak sprawdzić tę wentylację bo moim zdaniem nawiew przez okna jest
        chyba wystarczający albo przynajmniej powinien być gdyby wentylacja była ok.

• Gość: wkurzony Re: Nieszczelne okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 14:02
      Mam dokładnie to samo. Dzień i noc oszronione szyby na dole koło ramy, poza tym
      pomiędzy ramą, a ramą okna szron i lód. Rano jak wstaje na parapetach woda. W
      domu grzejniki ustawione na 2-3.
      Aha na niektórych oknach - dokładnie na uszczelkach szyb jest jakiś dziwny
      czerwony nalot, czy to grzyb?
      • smaja Re: Nieszczelne okna 23.01.06, 14:07
        Ja mam grzejnik ustawiony na 2 tylko w sypialni i tylko na noc, w ciagu dnia w
        tym pokoju odkręcam. W pozostałyxch pokojach na 4,5 łazience na 5.
        Dzisiaj szron byl tylko tam gdzie przysłoniete, a więc pewnie to zimne
        powietrze, które jest nawiewane przez okno nie miało jak się przemieścić do
        wnetrza pomieszczenia i zamarzło na oknie.
        Dla mnie największym problemem jest ta wentylacja, która dmucha do mieszkanie a
        nie odwrotnie. Okna jak widac nie są szczelne więc dlaczego jest zaburzony ruch
        powietrza.
    • Gość: cromwell Re: Nieszczelne okna IP: 217.153.82.* 23.01.06, 14:14
      nie pozostaje nic innego jak przeczekac:))

pzdr.
      • pyot Re: Nieszczelne okna 23.01.06, 14:58
        Hej...
        --
        Zjawisko rosienia na szybach o tej porze roku,przy takiej temperaturze to raczej normalne,zwłąszcza w mieszkaniach z problemami wentylacji grawitacyjnej , brzmi kosmicznie :).
        Zjawisko można najczęściej zaobserwować tam , gdzie szyby zespolone są metalowym elementem a to,jak wiadomo,jest najzwyklejszym przekaźnikiem dla zimna,czyli niepożądanym w tym wypadku - mostkiem termicznym.Albo też,co mało prawdopodobne,szyba wewnętrzna nie jest z powłoką niskoemisyjną.

Zastanawiam się...,jaka szpara ?
        Tu nie powinno być fuszerki przy montażu,mam na myśli to,co jest pod ramą okienną,parapetem,jakie jest wypełnienie ?
        Można trochę poregulować,też fajnie brzmi :),ale jeżeli nie wiesz jak,odradzam !
        Generalnie są dwa rodzaje,możliwości takiech usatawień.
        - na zaczepach znajdujących się w skrzydle
        - na ślizgach zamocowanych w ramie
        Oczywiście,regulacja przy otwartym skrzydle :)
        Jeszcze można by pisać...
        Pozdrawiam.
        P.

• smaja Re: Nieszczelne okna 23.01.06, 15:10
          Pyot,
          Dobrze pamiętasz, mergle o ile ja dobrze pamietam.
          ta rosa nie jest dla mnie az tak ważna bardziej właśnie martwi mnie ta
          wentylacja.
          Pozdrawiam,
          Asia
          Ps. wpadne do sąsiadów i rozpatrzę co i jak, u sasiadów w innym pionie na
          kratce wentylacyjnej pojawiły sie sople lodu.
          • Gość: lewe oko Re:do smaja IP: *.petrus.com.pl 23.01.06, 18:19
            zdaje mi sie , ze potrzeba w tym przypadku zaistalowac tzw wyciag dachowy (
            taka rura z kreciolkiem )w celu odwrocenia cyrkulacji powietrza z dolu do gory
            a nie odwrotnie , no i chyba mieszkasz blisko dachu , jak slyszysz rano kawki
            to tak wlasnie jest.Pozdrawiam.
        • Gość: Zmarźnięta Re: Nieszczelne okna IP: *.acn.waw.pl 23.01.06, 15:20
          No i zdaje się trafiłam na właściwą osobę, DZIĘKI za zainteresowanie i
          troskę:). Mam w takim razie jeszcze jedno pytanko, czy to możliwe, że problem
          tkwi w złym zabezpieczeniu wypełnienia na zewnątrz, tzn. gości, który to robił
          wypełnił dziury pod parapetem od zewnątrz pianką, ale właśnie pod nie
          zajrzałam i zdaje się, że nie chlapnął tam żadnego tynku?(...i kto by pomyślał,
          a nie jestem blondyną). Jeszcze jedno, czy wewnątrz, na styku ramy okna i
          parapetu nie powinno być jakiejś listwy, albo silikonu? Bardzo mnie to nurtuje,
          bo teoretycznie nie ma tam żadnego prześwitu, a praktycznie problem istnieje.
          Jeszcze raz DUŻE DZIĘKI :) POZDRAWIAM!
          • Gość: wkurzony Re: Nieszczelne okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 15:57
            Właśnie odnosnie silikonu.
            U mnie (wewnątrz mieszkania) pomiędzy ramą okna , a parapetem jest silikon,
            tylko co z tego jak po pewnym czasie - wczoraj - odlepił się od ramy i jak go
            naciskam to wychodzi woda :/.
            Silikon stary zerwałem i dałem go sam jeszcze w lecie - starałem się go upychać
            maksymalnie pod ramę okna, ale jak widać i tak to nic nie dało.
            • andrzej.sawa Re: Nieszczelne okna 23.01.06, 16:05
              Niestety,chyba problem jest w żle wykonanym uszczelnieniu z zewnątrz,ale na
              odległość trudno coś więcej powiedzieć
    • Gość: Ewa Re: Nieszczelne okna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 16:03
      polecam bublikacje nowosc na rynku !!
      www.e-izolacje.pl/247_3645.htm
      • pyot Re: Nieszczelne okna 23.01.06, 16:32
        Hej...
        --
        Jedziemy:
        - <<Ps. wpadne do sąsiadów i rozpatrzę co i jak, u sasiadów w innym pionie na
        kratce wentylacyjnej pojawiły sie sople lodu.<<
        Są duże mrozy,ściął śnieg,którego mało przecież nie ma.
        Istnieje pewne prawdopodobieństwo.
        Czasami rury pcv fi +/- 100/150 które służa za wyciągi wentylacji z mieszkań są najzwyczajniej w świecie za nisko wyciągnięte,co może powodować nawet nawiew powietrza.I tu śnieg mógł gdzieś zalegać przy czapie,przy pcv,co przy tej pogodzie...,niewykluczone.
        Przypomnij sobie jeszcze jak to było wcześniej.
        Sąsiedzi ok ?
        bo teoretycznie nie ma tam żadnego prześwitu, a praktycznie problem istnieje.<<
        Wewnątrz tylko wówczas,kiedy jest kombinacja pomiędzy tą ramą a murem.Innymi słowy jeżeli parapet wew jest nieco niżej od okna,przestrzeń ( mur )można przykleić np specjalnym płaskownikiem z pcv na,to ważne,np neutralny silikon.
        Niemniej u Ciebie tego problemu nie ma.
        Jeżeli coś się dzieje,to mogę spekulować.
        1. Obrobienie ramy okiennej jest niewystarczające,zwłaszcza pod samą ramą.Powinno być uczciwie wypełnione pianką,otynkowane od zewnątrz najlebiej z jak najmniejszym dodatkiem wapna.
        2.Coś jest nie tak z parapetem,chociaż posiada specjalne frezy do dopasowania pod ramę okienną co nie powinno stwarzać najmniejszych problemów w montażu,powtarzam,że to czyste spekulacje.
        Aby je rozwiać,musiałbym to zobaczyć...
        Ma prawo się skurczyć zwłaszcza w takiej temperaturze,a co za tym idzie ; kaput.
        Zaczekaj do cieplejszej pogody,znajdz przyczynę,nie skutek.
        Pozdrawiam
        Aaaa,jeszcze jedno.
        Takie mroziki sa doskonałym testerem dla wszelakich materiałów w tym i okien...,
        oj,dzieje sie dzieje.
        P.
        • bb43 Re: Nieszczelne okna 23.01.06, 18:49
          Dlaczego tylko pianka i silikon oraz obrobienie jakąś marną zaprawą a często i
          gipsem szpachlowy na zewnątrz!!!!!!!!!! - a gdzie jest listwa montażowa pod
          ramą okienną oddzielająca parapet od podokiennnika. Zapytajcie przedstawicieli
          producentów oraz firmy montażowe czy zgubli listwy w czasie transportu do
          miejsca wbudowania?
        • smaja Re: Nieszczelne okna 23.01.06, 21:52
          Pyot,
          Jak było wcześniej moim zdaniem dobrze tzn wywiewało a nie nawiewało jednak
          przynam, że sprawdzałam zapalniczką ponad rok temu na odbiorach mieszkania .
          A teraz sprawozdanie co u sąsiadów.
          parter lokale użytkowe nie wiem jak tam wogóle przebiegają kominy wentylacyjne
          1 piętro komorki lokatorskie (też nie wiem czy są jakieś kratki)
          2 piętro - duży pokój z aneksem wieje, mały pokój tam gdzie miala być kuchnia
          nie ma kratki pewnie zamurowany komin
          3 piętro to ja - duży pokój z aneksem wieje, mały pokój tam gdzie miała być
          kuchnia wieje
          4 piętro nie było sąsiadów
          5 piętro (ostatnie) duży pokój wieje jak sie zapodałam z wizytą własnie
          zaklejali kratkę i odrywali sople, mały pokój w tym mieszkaniu tradycyjna
          kuchnia nie wieje
          Dodam może tylko, że aneksy były robione przez dewelopera nie była to żadna
          samowolka.
          I co mam o tym myśleć zła wentylacja czy sroga zima podobno typowa dla
          polskiego klimatu a jednak wprawiająca w zakłopatanie.
          W każdym razie jutro napiszę pismo do dewelopera i Spółdzielni Mieszkaniowej z
          prośbą o kontrolę wentylacji w całym pionie.
          Pozdrawiam,
          Asia
          • smaja Re: Nieszczelne okna 24.01.06, 19:20
            Podciagam
            Asia
            • pyot Re: Nieszczelne okna 27.01.06, 18:04
              Hej.
              Przepraszam,ale czasami nie mam czasu,czy nadal aktualne ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka