Dodaj do ulubionych

ogrzewanie podłogowe

25.01.06, 16:34
Witam!
Zamierzam założyć w domu w niektórych pomieszczeniach ogrzewanie podłogowe.
Na pewno w kuchni i w łazience. A zastanawiam się czy w pokoju o powierzchni
35m też zda ono egzamin? Czy dodatkowo należałoby zamontować kaloryfer?
Proszę o odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: ogrzewanie podłogowe 25.01.06, 16:35
      Jeśli elektryczne może być mało, wodne da radę.
    • andrzej.sawa Re: ogrzewanie podłogowe 25.01.06, 16:37
      A po co dwa grzyby w barszcz,napewno drożej,zdecyduj się na jedno lub
      drugie,albo wstaw jeszcze kominek
    • zielonki Re: ogrzewanie podłogowe 25.01.06, 19:25
      Ja mam cały dom w podłogówce i lepiej być nie może.
      Co z tego, że 35m2 duża powierzchnia = dużo ciepła. Fizyka.
    • bb43 Re: ogrzewanie podłogowe 25.01.06, 22:16
      współczuję osobie która będzie stała przy garach w kuchni na ogrzewanej
      podłodze i jeszcze dodatkowo będzie piekła ciasto w piekarniku
      • Gość: lex Re: ogrzewanie podłogowe IP: *.acn.waw.pl 25.01.06, 23:07
        jaja sobie robisz?
      • martynka55 Re: ogrzewanie podłogowe 26.01.06, 13:14
        Pytanie dotyczyło pokju, a nie kuchni. Ktoś tu ma problem dotyczący czytania ze
        zrozumieniem!
        • bb43 Re: ogrzewanie podłogowe 28.01.06, 23:55
          Nie mam problemu czytania i zrozumienia zagadnienia, w wypowiedzi odnosłam się
          do jednoznacznego z Twojej strony stwierdzenia " Na pewno w kuchni"-
          żczę "szwedko" wszyskiego najlepszego Twoim nóżkom, kiedy przyjdzie Tobie np.
          przygotowywać potrawy na święta i będziesz musiała przy garach spędzić co nie
          co więcej czasu a twoje nogi zaczną Ci odmawiać posłuszeństwa z przegrzania i
          będą wyglądać jak dwa świąteczne balerony. Dlaczego na tym forum nikt nie
          podnosi aspektu, że ogrzewanie podłogowe ma niekorzystny wpływ na układ kostny
          człowieka?
          • bb43 Re: ogrzewanie podłogowe 28.01.06, 23:58
            Przepraszam Cię "martynko"- nazwałam Cię "Szwedką" zwykłe nieporozumienie,
            zwracam honor
          • martynka55 Re: ogrzewanie podłogowe 29.01.06, 12:35
            Dziękuję Ci bb43 za życzenia w imieniu moich nóżek. Nawet jeśli moim nogom
            będzie trochę ciepło, to na pewno nie będą wyglądać jak świąteczne balerony,bo
            jestem szczupłą osobą (pewnie napisałaś to w odniesieniu do swojej osoby).
            A jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe, to w tych zamierzchłych czasach, gdy
            kończyłaś politechnikę istniały pewnie tylko piece na węgiel i koszmarne
            kaloryfery wiszące pod oknami, a o podłogówce nikt wtedy nawet nie myślał. A
            może skończyłaś jeszcze drugi fakultet związany z medydyną, skoro wspominasz o
            niekorzystnym wpływie ogrzewania podłogowego na układ kostny.
            Ludzie! W takim razie budujmy znowu piece kaflowe i wstawajmy w środku nocy,
            aby dorzucić trochę węgla! Na pewno wyjdzie nam to na zdrowie!
            A Tobie bb43 gratuluję starannie wykonanego domu z funkcjonalno - użytkowymi
            rozwiązaniami, który to zachwyca ludzi do dziś.
    • polski0001 Re: ogrzewanie podłogowe 25.01.06, 22:19
      lepiej załozyc kaloryfer Troche duzo metrow jak na podlogowe
      • Gość: lex Re: ogrzewanie podłogowe IP: *.acn.waw.pl 25.01.06, 23:09
        a ten kaloryfer to na plecy chyba
    • jarecki_2 Re: ogrzewanie podłogowe 26.01.06, 13:25
      Nie róbcie jaj, pewnie że możesz założyć ogrzewanie podłogowe w pokoju. Świetny
      pomysł, nic na ścianach nie wisi, ciepło równomiernie wszędzie, zmywana podłoga
      błyskawicznie wysycha i rodzina nie musi czekać w kuchni ;-), moim zdaniem same
      plusy i gdybym miał możliwość zrobienia takiego ogrzewania w bloku, to bym
      zrobił, dla samego widoku faceta który przychodzi do odczytów podzielników
      ciepła, ciekawe gdzie by go sobie założył? hehehe.
      • Gość: agejn Re: ogrzewanie podłogowe IP: *.ists.pl 21.10.13, 14:09
        no tak argument z mytą podłogą jest dobry :) Też zawsze miałam ten problem, by nikt nie robił śladów na świeżo umytej podłodze :) My niedawno się wybudowaliśmy i również mamy podłogówkę. Sprawdza się super - mieliśmy podobne obawy co ty bo na dole mamy około 160 mkw. Wybraliśmy taki projekt: www.ekoheat.com.pl/sklep-internetowy/ogrzewanie-podlogowe-projekt/projekt-ogrzewania-podlogowego-151-200m-kw w sumie był w dobrej cenie i fajnie zaprojektowany rozkład instalacji. Ale wiesz jak jest najlepiej podzwoń, popytaj. Dobra firma powinna ci przede wszystkim zaproponować wyliczenie zapotrzebowania na ciepło zamiast podliczać koszt instalacji :)
    • Gość: tworek88 Re: ogrzewanie podłogowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 13:40
      ja mam wodne w pomieszczeniu 45m i jest bardzo dobrze
      • Gość: sewiza Re: ogrzewanie podłogowe IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 31.01.06, 16:21
        Witam,
        Wlasnie planuje zalozyc ogrzewanie podlogowe, zasilane z co. Prosze mi
        poradzic, czy warto, no i jaki bedzie koszt 1m2 podlogi?
    • Gość: tomi7771 Re: ogrzewanie podłogowe IP: *.gorzow.mm.pl 28.01.06, 20:27
      Rewelacja , moi znajomi mają w salomie i w łazienkach tam gzdaie na pododze są
      kafle rewelacja, kamień się nagrzewa i trzyma ciepełko że aż !!!! je st super
    • Gość: sneg Re: ogrzewanie podłogowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 14:04
      Witam, jeżeli jeszcze interesuje Cię temat to napisze kilka słów
      Mam elektryczne ogzrewanie podłogowe u siebie w domu, i tylko podłogowe.
      Temat nie jest prosty i ma kilka aspektów na poruszenie wszystkich tu nie ma
      miejsca.Ale spróbuje liznąć to zo najważniejsze nt. podłogówki.
      - ogrzewanie mam od 8 lat, i jest to jedyne ogrzewanie w domu
      - przy silnych mrozach jest nie wystarczające ale może być to powodem nie
      docieplenia mojego domu,
      - na podstawie doświadczeń uważam iż nie może być to jedyne żródło ciepła i
      należy podejść do tematu kompleksowo, i nie chodzi tylko o grzejnik na ścianie
      czy też nie ale jest też wiele innych aspektów, temat rzeka
      - temat zdrowie-mam dwoje dzieci dziś mają po 13 14 lat tak że można powiedzieć
      iż się wychowały w tym otoczeniu, moja rodzina nie odczuwa żadnych
      dolegliwości. Od z górą pięciu lat nikt z nas nie był u lekarza nie licząc
      specjalistów: dentysta, okulista, chirurg-próbowałem obciąć sobie palec.Zdaje
      sobie sprawę iż układ kostny czy też inne elementy ciała mogą odezwać się po
      kilku czy kilkunasty latach, ale u wszystkich moich znajomych którzy mieszkają
      w domach bywa tak przenikliwie zimno przy podłodze szczególnie iż myślę że ma
      to podobny wpływ na nasz organizm co ogrzewanie podłogowe które daje totalny
      komfort rozkładu temperatury w pomieszczeniu.
      - koszty oczywiście są spore ale są dwa ciekawe elementy z tym związane.Po
      pierwsze małe nakłady przy inwestycji trochę niwelują różnicę kosztów w
      utrzymaniu, niezawodność i obsługa sprowadzona do min. el. ogrzewania
      podłogowego w odrużnieniu od ogrzewania wodnego zdarzają się awarie pieców,
      pompy, oraz grzejników, bilans wychodzi na niekorzyść ale nie jest tak źle. Po
      drugie ja cały czas mam nadzieje iż technologia która wali susy siedmiomilowe
      pozwoli korzystać z dobrodziejstwa słońca i bezpłatnej energii, o czym niewiele
      osób dziś myśli.
      Reasumując: swój dom rozbudowuje i to co mam dziś będzie skorygowane, na pewno
      el. ogrzewanie podłogowe będzie miało swoje miejsce w systemie grzewczym w moim
      domu ale będzie to jeden z 5 elementów w całym systemie grzewczym, jest to
      związane z oszczędnościami jak również komfortem.
      Generalnie polecam, ale z głową.
      pozdrawiam
      sneg

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka