Dodaj do ulubionych

Pozwolenie na budowę

IP: w3cache.* / *.2-0.pl 30.01.06, 20:47
Jak długo jest ważne pozwolenie na budowę i czy może stracić ważność jeżeli
zostaną na jakiś czas przerwane prace budowlane?
Obserwuj wątek
    • bb43 Re: Pozwolenie na budowę 30.01.06, 20:52
      Ważność pozwolenia określona jest zawsze w decyzji pozwolenia na budowę. W
      jednym z punktów w decyzji jest zapisane" Decyzja jest ważna......." Jeżeli
      decyzja straci ważność to trzeba ponownie występować o warunki zabudowy.
    • Gość: mif Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 20:55
      Warunkiem ważności, jest rozpoczęcie robót, w ciągu 2 lat od wydania pozwolenia
      na budowę, A potem można budować aż po nieśmiertelność.
      • bb43 Re: Pozwolenie na budowę 30.01.06, 21:10
        Nie do końca z Tobą się zgodzę. Przykład z roku 2005, sąsiad otrzymał decyzję
        pozwolenia na budowę w 1998 r. z zaznaczonym okresem rozpoczęcia robót podobnie
        jak napisałeś 2 lata od otrzymaniia decyzji i z ważnością tejże decyzji na
        okres 5-u lat.W między czasie poleciał za "kałużę", aby zarobić na
        wykończenie, pobyt co nieco się przedłużył, wrócił na poczatku 2005 roku i
        rozpoczął kończenie domku, pech chciał, że budowę skontrolował nadzór budowlany
        i okazało się, że decyzja jest nieważna. Zaznaczam, że odstępstw od projektu
        nie było. W związku z powyższym nałożono na niego obowiązek wystąpienia
        ponownie o warunki zabudowy i na dokładkę ukarano kwotą 500 zł i co Ty na to?
        Czyżby nad interpretacja obowiązujących przepsów.
        • Gość: Bożena Re: Pozwolenie na budowę IP: w3cache.* / *.2-0.pl 30.01.06, 21:21
          no właśnie takiej sytuacji sie obawiam, bo budowę rozpocznę w ciągu 2 lat,
          chociażby wylewając fundamenty, ale jeżeli nie będę miała funduszy w jakimś
          momencie, to nie chciałabym, żeby mi "przepadło" pozwolenie na budowę.
          Jest na to jakis paragraf?
          • bb43 Re: Pozwolenie na budowę 30.01.06, 21:35
            Ponieważ odnoszę wrażenie, że czasami decyzje wydawane są w zależności od
            punktu siedzenia i widzenia niektórych urzedników, to najlepiej zadzwoń do
            właściwego twojemu miejscu zamieszkania nadzoru budowlanegoi i porozmowiaj na
            ten temat. Ja osobiście w swojej pracy mam doczynienie z pozwoleniami na
            budowę , które mają wskazany termin rozpoczęcia budowy i jej zakończenia ,
            chociaż spotykam się również i z decyzjami o nie określonym terminie
            zakończenia, naprawdę nie potrafię jednoznacznie odnieść się do tego tematu.
            • Gość: observator Re: Pozwolenie na budowę IP: 82.146.246.* 30.01.06, 22:01
              Mif ma rację. Tylko nie wspomniał, że udokumentowane wpisami do dziennika
              budowy przerwy w realizacji robót nie mogą trwać dłużej niż 24 miesiące. Tak
              więc budować można całe zycie, pod warunkiem odpowiedniego wypełniania
              dziennika budowy przez zatrudnionego w TYM OKRESIE kierownika budowy.
              Pozdrawiam inwestorów.
              • Gość: Bożena Re: Pozwolenie na budowę IP: w3cache.* / *.2-0.pl 30.01.06, 22:14
                Właśnie tez to teraz wyczytałam w ustawie o budownictwie, która jest chyba
                tylko dla prawników zrozumiała;) Pytanie tylko co to znaczy, żeby nie było
                przerw? Czy to chodzi o konieczność kończenia kolejnych etapów, czy wystarczy
                zrobić jakąś pierdołę i się urzędnicy odczepią?
                A przy okazji-czy pozolenie na budowę jest odpłatne, bo ja na razie na etapie
                WZ-ki, a ta jest za darmo(nie licząc map).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka