Gość: Bożena IP: w3cache.* / *.2-0.pl 30.01.06, 20:47 Jak długo jest ważne pozwolenie na budowę i czy może stracić ważność jeżeli zostaną na jakiś czas przerwane prace budowlane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bb43 Re: Pozwolenie na budowę 30.01.06, 20:52 Ważność pozwolenia określona jest zawsze w decyzji pozwolenia na budowę. W jednym z punktów w decyzji jest zapisane" Decyzja jest ważna......." Jeżeli decyzja straci ważność to trzeba ponownie występować o warunki zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 20:55 Warunkiem ważności, jest rozpoczęcie robót, w ciągu 2 lat od wydania pozwolenia na budowę, A potem można budować aż po nieśmiertelność. Odpowiedz Link Zgłoś
bb43 Re: Pozwolenie na budowę 30.01.06, 21:10 Nie do końca z Tobą się zgodzę. Przykład z roku 2005, sąsiad otrzymał decyzję pozwolenia na budowę w 1998 r. z zaznaczonym okresem rozpoczęcia robót podobnie jak napisałeś 2 lata od otrzymaniia decyzji i z ważnością tejże decyzji na okres 5-u lat.W między czasie poleciał za "kałużę", aby zarobić na wykończenie, pobyt co nieco się przedłużył, wrócił na poczatku 2005 roku i rozpoczął kończenie domku, pech chciał, że budowę skontrolował nadzór budowlany i okazało się, że decyzja jest nieważna. Zaznaczam, że odstępstw od projektu nie było. W związku z powyższym nałożono na niego obowiązek wystąpienia ponownie o warunki zabudowy i na dokładkę ukarano kwotą 500 zł i co Ty na to? Czyżby nad interpretacja obowiązujących przepsów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Pozwolenie na budowę IP: w3cache.* / *.2-0.pl 30.01.06, 21:21 no właśnie takiej sytuacji sie obawiam, bo budowę rozpocznę w ciągu 2 lat, chociażby wylewając fundamenty, ale jeżeli nie będę miała funduszy w jakimś momencie, to nie chciałabym, żeby mi "przepadło" pozwolenie na budowę. Jest na to jakis paragraf? Odpowiedz Link Zgłoś
bb43 Re: Pozwolenie na budowę 30.01.06, 21:35 Ponieważ odnoszę wrażenie, że czasami decyzje wydawane są w zależności od punktu siedzenia i widzenia niektórych urzedników, to najlepiej zadzwoń do właściwego twojemu miejscu zamieszkania nadzoru budowlanegoi i porozmowiaj na ten temat. Ja osobiście w swojej pracy mam doczynienie z pozwoleniami na budowę , które mają wskazany termin rozpoczęcia budowy i jej zakończenia , chociaż spotykam się również i z decyzjami o nie określonym terminie zakończenia, naprawdę nie potrafię jednoznacznie odnieść się do tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observator Re: Pozwolenie na budowę IP: 82.146.246.* 30.01.06, 22:01 Mif ma rację. Tylko nie wspomniał, że udokumentowane wpisami do dziennika budowy przerwy w realizacji robót nie mogą trwać dłużej niż 24 miesiące. Tak więc budować można całe zycie, pod warunkiem odpowiedniego wypełniania dziennika budowy przez zatrudnionego w TYM OKRESIE kierownika budowy. Pozdrawiam inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Pozwolenie na budowę IP: w3cache.* / *.2-0.pl 30.01.06, 22:14 Właśnie tez to teraz wyczytałam w ustawie o budownictwie, która jest chyba tylko dla prawników zrozumiała;) Pytanie tylko co to znaczy, żeby nie było przerw? Czy to chodzi o konieczność kończenia kolejnych etapów, czy wystarczy zrobić jakąś pierdołę i się urzędnicy odczepią? A przy okazji-czy pozolenie na budowę jest odpłatne, bo ja na razie na etapie WZ-ki, a ta jest za darmo(nie licząc map). Odpowiedz Link Zgłoś