1dolar2 12.02.06, 19:31 mam pytanie :ile bedzie kosztowac przylacze gazu,i wody oraz pradu trojfazowego 16A.rura z woda jest juz na poczatku naszej dzialki do zalozenia ok 20m rur.odleglosc do przylaczenia gazu i pradu to ok.30m dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: MEDIA -koszt 12.02.06, 19:41 Jedna rada,jak możesz to jednak 25A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: MEDIA -koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 22:29 1dolar2 napisał: > mam pytanie :ile bedzie kosztowac przylacze gazu,i wody oraz pradu > trojfazowego 16A. Chyba 16 kW ? rura z woda jest juz na poczatku naszej dzialki do zalozenia > ok 20m rur.odleglosc do przylaczenia gazu i pradu to ok.30m dzieki Najpierw WZ od dostawców, potem projekty wg WZ, potem kosztorys wg projektów. Cena projektu na każde medium to 300 do 500 zł Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: MEDIA -koszt 12.02.06, 23:20 Widzisz, a ja potraktowałem sprawę z punktu widzenia zabezpieczenia 16A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: MEDIA -koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 23:41 andrzej.sawa napisał: > Widzisz, a ja potraktowałem sprawę z punktu widzenia zabezpieczenia 16A. I pewnie tak myślała kochana dolarówka:) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: MEDIA -koszt 13.02.06, 10:10 Ale to akurat chyba nie problem,bo w projekcie chyba Al 4x25mm2,a zabezpieczenie to druga sprawa.Położyć kabel w ziemi to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kid Re: MEDIA -koszt IP: *.131.rev.vline.pl 13.02.06, 10:54 Chyba 5x 10mm2 bo taki warkocz idzie na przyłącza,w końcu to aluminuum.A 25A na każdą fazę to 17kW mocy.Powiedz po co tyle w domku jednorodzinnym a za każdy kilowat mocy trzeba płacićPozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: MEDIA -koszt 13.02.06, 11:21 No więc ja mam liczone na 10 kW,i to jest Al 4x25mm2.Opłata stała to parę zł. A teraz policzmy ile mocy potrzeba: 1,oświetlenie 1kW 2,drobne urządzenia jak TV,liczydło,pompka w c.o.,mikser 1kW 3,pralka 2kW 4,kuchnia elektr.moja ma max.moc7,3kW 5,piła do drewna lub strugarka,albo spawarka do4,5 kW Oczywiście nie wszystkie te urządzenia jednocześnie,ale ok.8-9 kW bez problemu może być. A teraz policz jeszcze jedno.Ile kosztuje kabel.Ok.15 zł/mb.+ koszt położenia,ile na mniejszym przekroju zaoszczędzisz?Ok.100zł. Owszem,może kuchnia gazowa i narazie nie tniesz drewna do kominka,ale.... Nie jestem maniakiem rezerw nadzwyczajnych,ale na jednorazowych wydatkach nie można oszczędzać zanadto. A jeszcze opowiem co mi się zdażyło.Padły dwie fazy i musiałem cały dom zaopatrzyć z jednej fazy.Ale miałem rezerwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kid Re: MEDIA -koszt IP: *.131.rev.vline.pl 13.02.06, 11:40 Z kablem się zgodzę ale po co płacić za coś czego nie pobieram.Zawsze można wystąpić o podwyższenie mocy do ZE.Masz 10kW to na 1 fazę ok 3,3 ,więc zabezpieczenie 16A.Oczywiście przy kuchni el. o takiej mocy włżczonej na full ,pralce,bojlerze no i paru innych maszynach trzeba to przewidzieć.Wydaje mi się ,że pytający nie myślał o takim sprzęcie a może? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: MEDIA -koszt 13.02.06, 12:28 Oczywiście nie myślałem o tym,żeby płacić za zawyżoną moc,tylko,żeby nie oszczędzać na jednorazowym wydatku ponad konieczność.Ale chyba rozumiemy się,a i inwestorka czegoś dowiedziała się z naszej wymiany zdań. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: MEDIA -koszt 13.02.06, 12:37 Z tym występowaniem o większą moc wcale nie musi byc tak prosto. Jak "skończy się moc" na najbliższym transformatorze to będa nici. Warto chyba na czas budowy podpisać umowę na 3-4 kW, a po odbiorze budynku zwiększyć ją do 10-15 w zależności czego komu potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: MEDIA -koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 18:51 Problem może jednak powstać, jeżeli będziemy chcieli być "kiedyś wygodni" i zainstalować np. przepływowy podgrzewacz wody ( = te słabe 18 kW , lepsze 23 kW ), albo może dwa takie byłoby jeszcze praktyczniej ( ? ) ... i np. podczas brania prysznica ze swą "ukochaną" ... (...) Zimy nieraz też bywają nieraz mroźne ( jak ta ostatnia np. ), dogrzanie 1, 2, 3, ... x ... kW = ...... ( ? ) ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: MEDIA -koszt 13.02.06, 18:55 Toteż pisałem o kalkulacji zapotrzebowania na moc i o tym,żeby nie oszczędzać na przekroju kabla/w granicach rozsądku/. Odpowiedz Link Zgłoś