Dodaj do ulubionych

KOCIOL a wentylacja

06.04.06, 20:15
jakie przepisy obowiązują odnosnie rodzaju wentylacji w pomieszczeniu
(łazience) , w ktorym zainstalowany jest kocioł z ZAMKNIETA komorą spalania?
W przypadku otwartej komory na pewno musi to byc wentylacja grawitacyjna, a
jak to jest w przypadku zamkniętej komory, gdy kocioł pobiera powietrze z
zewnątrz?
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.
A.K.
Obserwuj wątek
    • Gość: ? nie wiem dlaczego wydaje mi się że w łazience IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 20:47
      tak sama z siebie musi być wentylacja grawitacyjna, nawet gdy w niej nie ma
      gazowego urządzenia grzewczego :-)
      • a_kozuchowski Re: nie wiem dlaczego wydaje mi się że w łazience 07.04.06, 07:59
        oczywiscie, ale chodzi tu o to, czy przepisy pozwalaja na zainstalowanie tzw.
        wentylacji mechanicznej z np. higrostatem, czy opoznionym wylacznikiem.
        Czy ktos moze wie? Zakaz taki ma zrozumialy sens w przypadku otwartej komory,
        ale czy obowiazuje rowniez co do zamknietej komory?
        Pzdr.
        • Gość: Piotr norma dopusza stosowanie wentylacji mechanicznej IP: *.aster.pl 09.04.06, 11:24
          przy piecu z mechanicznym odprowadzeniem spalin (a tak jest w piecu z zamkniętą
          komorą spalania). Warto jednak pamiętać, że nie można mieszać wentylacji w
          mieszkaniu tzn. jeżeli chcesz mieć wentylację mechaniczną to musi ona być we
          wszystkich kanałach wentylacyjnych i działać w sposób ciągły. W tym miejscu
          namawiam do poszukania wentylatrków przeznaczonych do pracy ciągłej, cichych itd.
          Odradzam stosowania wentylatorków typu np. Dospel (najtańszy badziew).
          Przy naprawianiu wyciągu sprawdź czy masz nawiew powietrza (nawiewniki okienne
          lub ścienne - lepsze).
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka