Dodaj do ulubionych

podwyższenie gruntu

IP: *.20.54.194.generacja.pl 29.04.06, 18:52
witam, tym razem proszę o Wasze opinie dot. podwyższenia gruntu. Moja działka
znajduje się miedzy dwoma posesjami. W tej po lewej sąsiad podwyższył swój
grunt w stosunku do mojego o jakieś 50 cm z mojej strony cała podmurówka płotu
jest "goła", sasiad po prawej stronie ma grunt równny z moim. Zależy mi
również na podwyższeniu terenu tak by zrównać się z sąsiadem po mojej lewej
stronie. Dom również został podwyzszony o dwa bloczki. W projekcie budowlanym
nie mam zadnej wzmianki na temat dowiezienia ziemi. Czy mogę to zrobic na tzw.
własna rękę czy powinnam wystąpic o pozwolenie? jesli tak to o co powinnam
wystąpic i do kogo. Dom jest budowany za miastem - na wsi. Prosze o rade.
Byłam już w starostwie, w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego - i
nigdzie nikt do końca nie umjiał mi pomóc udzielano mi wrecz skranie różnych
wskazówek - te urzędy mnie wykańczaja - moze ktos z Was miał podobną historię
i ma te drogę za sobą?
to samo dotyczy drenażu opaskowego. Wodę z drenażu chcę odprowadzić do
studzienki burzowej i znowu nie wiem co robic czy muszę to gdzieś zglaszac?
czy po prostu wykonac projekt i zlecic jego wykonanie wyspecjalizowanej firmie?
Obserwuj wątek
    • rispetto Re: podwyższenie gruntu 29.04.06, 19:14
      Nie potrafię zacytować Ci konkretnych przepisów, ale takie podwyższanie terenu
      na własną rękę jest sprzeczne z prawem i gdyby nie to, że z sąsiadem będziesz
      się męczyć długie lata, to mogłabyś wystąpić do nadzoru budowlanego o wydanei
      decyzji, która zmusiłaby go do usunięcia tej nadsypanej ziemi. W naszej
      miejscowości jest właśnie taki przypadek, że rodzina, która wybudowała się jako
      pierwsza został "okrążona" przez takie "podsypane" działki. Efekt jest taki, że
      w czasie wiosennych roztopów nocują u nich strażacy i wypompowują non-stop wodę
      z posesji. Wszyscy sąsiedzi dostali administracyjny nakaz doprowadzenia swoich
      działek do stanu pierwotnego (chodzi o wysokość terenu zgodną z mapami
      geodezyjnymi).
      • Gość: szwedka111 Re: podwyższenie gruntu IP: *.20.54.194.generacja.pl 29.04.06, 19:59
        no tak ale co zrobic jeśli sąsiad zanim podwyższył teren uzyskał na to zgode?
        przypuszvczam ze tak zrobił, zresztą wolę uniknac sąsiedzkich konfliktów i nie
        chce robic mu problemów. Poza tym przypuszczam że sąsiad nie miał wyjscia tak
        jak ja . Nasze działki są bowiem w jednakowym kształcie, tzn. podłuznego
        prostokąta. Domy stoją blizej ulicy zas za domami jest spory spadek w stosunku
        do drogi. Gdyby zatem nie podwyższac gruntu to na końcu działki miałby i on i ja
        bajoro.
        Zastanawiam sie jednak ze w ogóle sytuacja jest bez sensu. W gminie mozna zrobic
        zapisy na ziemie i ludzie tak robia, gmina dostarcza im darmo ziemie i nie wnika
        po co a później sąsiad na sąsiada donosi...
        Poza tym nawet jesli ja czy ktokolwiek inny uzyska pozwolenie, które jak tylko
        przypuszczam wydaje Starostwo Powiatowe w wydziale architektury to pojawia sie
        jednak pytanie czy nie narusza to gospodarki wodnej.
        Nie wiem co robic - jedno jest pewne jakos musze uzyskać na to zgode tylko nie
        wiem od czego zacząc i u kogo bo ciągle jestem odsyłana. A jednak ludzie
        budujacy sie prawie zawsze mają ziemi albo za dużo albo za mało...
        • andrzej.sawa Re: podwyższenie gruntu 29.04.06, 20:45
          Spytaj czy dostał zgodę i zapytaj o zgodę dla siebie.Na piśmie!
          • Gość: szwedka111 Re: podwyższenie gruntu IP: *.20.54.194.generacja.pl 29.04.06, 22:08
            kogo mam zapytac???
            dzwoniłam do Starostwa powiatowego oni odesłali mnie do Pow. Insp. Nadz. Budowl.
            a on do gmin a gmina znowu do starostwa....:(((
            w momencie kiedy zakupiłam działke obaj sąsiedzi mieli już wybudowane domy a
            jeden z nich podniesiony grunt, także nikt mnie o niczym nie zawiadamiał. Mam
            wykonany projekt budowlany ale w nim nic nie znalazlam na temat podwyższenia
            gruntu. Przypuszczam że sąsiad uzyskal zgode na podwyzszenie gruntu - nie mam
            się niestety jak go zapytac bo go akurat nie ma przez najbliższy miesiac....
            Sama myśle, ze chyba powinnam wystapić o projekt zamienny do starostwa do
            wydziału architektury ale pewna nie jestem
            • Gość: pod stołem [...] IP: *.chello.pl 29.04.06, 22:18
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • andrzej.sawa Re: podwyższenie gruntu 29.04.06, 23:38
              A po co chcesz cały teren podnosić?Podnieś przy budynku/tylko/,będziesz miała
              lepszy odpływ wód opadowych.
        • Gość: ##2 Re: podwyższenie gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 20:50
          gdyby sąsiad miał zgodę na podwyższenie terenu dostałabys o tym powiadomienie
          tak jak w przypadku budowy domu czy ogrodzenia, jeśli nie było poleconego
          zgoda taka nie była wydana.
          tak jak w przypadku budowy domu, bierze sie pod uwagę interes osób trzecich.
          gdybyś chciała podwyższyć swój teren musisz przedstawić plan zabezpieczenia
          przed "zalaniem " sąsiada z prawej strony, on otrzyma powiadomienie o twoich
          pracach i będzie mógł się sprzeciwić jeśli uzna ,że zabezoieczenia z twojej
          strony są nie wystarczające.
          • Gość: dekarz [...] IP: *.chello.pl 29.04.06, 21:33
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka