Dodaj do ulubionych

wzmocnienie stropu drewnianego kamienica XIX w.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 19:10
pzymierzam sie do adaptacji strychu. stara kamienica XIX w.interesuje mnie
jakiego rzedu kwota wchodzi w grę przy wzmocnieniu takiego stropu, mozliwe też
że będzie potrzeba wykonania, nie wiem jak sie to fachowo nazywa,drugiego nad
tym istniejącym jeżeli nie będzie mozliwości likwidacji leżących na nim
legarów podtrzymujących więżbę dachową. nie chodzi mi o dokładne wyliczenie
lecz orientacyjnie .czy będzie to kwota 10, 15 tyś czy więcej wraz robocizną.
pow.85 m kw.z góry dziekuję.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: wzmocnienie stropu drewnianego kamienica XIX 16.05.06, 21:59
      Myślę że więcej, sporo więcej. Kilka tysięcy złotych to same ekspertyzy,
      projekty, pozwolenia, i takie tam. Puźniej wykonanie. Same materiały mogą
      kosztować ok. 10 000 zł. No i wszystko to pod okiem konserwatora.
      • Gość: ? Re: wzmocnienie stropu drewnianego kamienica XIX IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 22:09
        "No i wszystko to pod okiem konserwatora."

hmmmmm san nie pisze że ta rudera jest zabytkiem :-)
        • Gość: san Re: wzmocnienie stropu drewnianego kamienica XIX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 22:31
          niestety jest zabytkiem i to kat. A
          • Gość: ? Re: wzmocnienie stropu drewnianego kamienica XIX IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 05:15
            wyrazy współczucia:

www.budujemydom.pl/artykuly/580_zabytkowy_budynek_-_klopot_i_atrakcja/?PHPSESSID=abcf48e5ccd267e0be90a2894f64358a

Podejrzewam że za samą inwentaryzację budynku/potrzebną do zaprojektowania
            jakichkolwiek robót i projekt to trzeba będzie wydać te 10 - 15 tysięcy:-(

• Gość: san Re: wzmocnienie stropu drewnianego kamienica XIX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 22:41
              no chyba trochę przesadzacie .inwentaryzacja już jest,gdyż w budynku właśnie
              odbywa się remont generalny, a ja mam zamiar zlecić projekt temu samemu
              architektowi co robił projekt remontu.10tyś za projekt trzech pomieszczeń to
              chyba przesada zwłaszcza ze jest to małe miasto na wschodzie Polski. myślę że
              2500 -3000 tyś to adekwatna cena. chodzi mi raczej o orientacyjna ocenę kosztu
              samego wzmocnienia.
              • Gość: ? Re: wzmocnienie stropu drewnianego kamienica XIX IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 05:20
                Nikt rozsądny nie poda Ci dokładnego kosztu "samego wzmocnienia" bez znajomości
                projektu robót budowlanych, w którym zresztą będzie jakiś kosztorys...

Szczególnie w takim przypadku - stara już istniejąca zamieszkała kamienica do
                remontu - gdzie nie wiadomo co trzeba wymienić/naprawić/dodać/jak zagospodarować
                plac budowy/jak zabezpieczać budynek w trakcie budowy/..../

Można próbować "strzelać" w przypadku typowej pracy budowlane np malowania
                pomieszczeń :-)czy budowy nowego budynku???, ale w Twoim przypadku - NIE......

• jarecki_2 Re: wzmocnienie stropu drewnianego kamienica XIX 17.05.06, 23:36
        Nie masz się co dziwić mojej, naszej, ocenie. Nie powiedziałeś nam wszystkiego.
        Pełnia informacji w zadawanym pytaniu pomaga uniknąć nie porozumień. Czy to tak
        trudno zadając pytanie nie zostawiać "zagadek". To ma się do wszystkich którzy
        zadają pytania. Oczekujecie odpowiedzi a nie możecie, zadając pytania, opisać
        własnej sytuacji.
    • fredi07 Robiłem coś takiego w Berlinie 16.05.06, 23:23
      Do boków legarów dokręca się odpowiednie łaty- wzmacniają i jednocześnie
      poziomują ugięcia. Na to płyta OSB i można kleić parkiet, tarakotę itd.
    • Gość: Leon Re: wzmocnienie stropu drewnianego kamienica XIX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 01:19
      W naszej nieruchomości (wspólnocie mieszkaniowej) została podjęta uchwała o
      nadbudowie kondygnacji. Cały problem w tym, że konstrukcja dachu jest betonowa,
      wylewana na mokro)
      Jestem właścicielem mieszkania na ostatniej kondygnacji i troszkę się obawiam,
      czy w wyniku rozbijania dachu moje mieszkanie nie ucierpi. Proszę o poradę,
      jakiej technologii powinien użyć inwestor nadbudowy, żeby w budynku nie było
      szkód związanych ze zrywaniem dachu.
      • Gość: ? Pot krew i łzy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 06:31
        Skoro już podjęto taką uchwałę to pewnie zostanie ona wprowadzona w życie...

Nie sądzę żeby projektant przebudowy potrzebował konsultacji na forum
        internetowym:-)

A tak będzie zrobione jak on zaprojektuje....

A szkody przewiduję na pewno związane z zalewaniem przez deszcz no chyba że
        akurat będzie lato stulecia i wszystko zrobią w czasie suszy:-), + oczywiście
        hałas, kurz, brud, czasem uda się wybić jakąś szybę/porysować drzwi/zahaczyć
        czymś o stojący koło domu samochód i pewnie też złodzieje korzystając z
        zamieszania hałasu i kręcenia się dużej ilości obcych osób zrobią parę
        "odwiedzin" w Waszych mieszkaniach...

No ale sami chcieliście:-)

• Gość: a Re: Pot krew i łzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:25
          co Ty jesteś takim pesymistą?
          • Gość: ? Re: Pot krew i łzy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:26
            to są bardzo optymistyczne przewidywania

nie piszę o pesymistycznych bo to nie forum "horrory"...
        • jarecki_2 Re: Pot krew i łzy... 20.05.06, 10:47
          Bzdury jak "sięmasz".
          • Gość: ? Re: Pot krew i łzy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:07
            "Bzdury"????

No chyba że wynajmiecie firmę Jareckiego2 wtedy pewnie i młot pneumatyczny
            kujący strop będzie wydawał dźwięk podobny do szemrzącego strumyka:-)
            • Gość: cromwell Re: Pot krew i łzy... IP: *.48.jawnet.pl 20.05.06, 12:09
              najlepiej usypiam przy mruczeniu mlota wyburzeniowego:)
              to kwestia gustu
              pamietasz goscia co lubil zapach napalmu o poranku?

? ma racje
              budowlaniec to pijak
              a kazdy pijak to zlodziej
              najlepiej jak budowlancy beda chodzic do pracy w garniturach
              bo czlowiek w krawacie jest mniej awanturujacy sie

pzdr.
              • Gość: ? Re: Pot krew i łzy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 13:30
                No może trochę niejasno się wyraziłem WCALE nie pisałem że budowlańcy to
                złodzieje :-(

tylko że złodzieje mogą wykorzystać remont i związane z tym zamieszanie do
                swojej pracy...
                • Gość: cromwell Re: Pot krew i łzy... IP: *.48.jawnet.pl 20.05.06, 13:46
                  nie bierz sobie do serca co pisze
                  w moim poscie nie bylo kropli ironii
                  chcialem cie tylko sprowokowac;)

pzdr.

• Gość: ? Re: Pot krew i łzy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:03
                    sprowokować trolla?????

Mission Impossible 4
            • jarecki_2 Re: Pot krew i łzy... 20.05.06, 14:59
              Dodaj jeszcze coś od Siebie.
              • Gość: Leon Re: Pot krew i łzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 00:19
                Dlaczego sobie tak dogryzacie? Czy nikt nie może rozwiać moich wątpliwości?
                Czy dla fachowców to takie trudne?

(Gadu, gadu, a chłop śliwki rwie!)
                • Gość: ? Na wyraźną prośbę zacytuję samego siebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 05:47
                  A szkody przewiduję na pewno związane z zalewaniem przez deszcz no chyba że
                  akurat będzie lato stulecia i wszystko zrobią w czasie suszy:-), + oczywiście
                  hałas, kurz, brud, czasem uda się wybić jakąś szybę/porysować drzwi/zahaczyć
                  czymś o stojący koło domu samochód i pewnie też złodzieje korzystając z
                  zamieszania hałasu i kręcenia się dużej ilości obcych osób zrobią parę
                  "odwiedzin" w Waszych mieszkaniach...
                • Gość: cromwell Re: Pot krew i łzy... IP: *.48.jawnet.pl 21.05.06, 07:35
                  nie cisnieniuj sie leonie
                  zwroc uwage ze wciales sie gosciowi w watek
                  zamiast zalozyc wlasny

skoro bardzo chcesz zeby ktos zepsul ci humor prosze bardzo

oprocz betonowej plyty panowie musza jeszcze skuc okap
                  to grozi uszkodzeniem okien

trzeba dobudowac kanaly wentylacyjne
                  kolejna niespodzianka jak kurz wlatujacy przez kratki i zapchane przewody
                  zaprawa

a teraz najlepsze:

musisz sie przygotowac na wizyty panow w drelichach
                  panowie przebija strop w kilku miejscach
                  zeby wyjechac pionami na pietro

nie wiem jakie masz media
                  ale woda , co , na pewno
                  a moze jeszcze gaz?
                  przewody elektryczne ciagniete sa klatka schodowa czy kanalem w mieszkaniu?

i na koniec pytanko
                  na klatce schodowej sa schody na strych czy klamry prowadzace do wylazu dachowego?

jak klamry to trzeba zrobic schody

milego dnia;)

pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka