Dodaj do ulubionych

Szafka z ociekarką

IP: *.sarinet.pl 09.02.03, 21:04
Chciałabym dorobić do kuchni szafkę z ociekarką.Jeśli ktoś ją ma ,to proszę
podzielić się opinią na jej temat.Czy zdaje egzamin w czasie użytkowania?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Szafka z ociekarką IP: *.siemens.pl 10.02.03, 12:15
      Nie zdaje.
      jedyny jej plus to mozliwosc chowania garow zaraz po umyciu.
      Ale minusy:
      1 (dyskusyjny) - kazda mokra sztuke musimy dzwigac do gory rozchlapujac przy
      tym wode.
      2 - schnace naczynia w szafce, wilgoc osiadajaca na jej wnetrzu - na ogol
      szafki tego nie wytrzymuja i bardzo szybko zaczynaja puchnac na brzegach.
      Nierzadkie sa grzybki, plesnie itp.
      3 - w szafce wszystko wolniej schnie, co poglebia uwagi z pkt.2
      4 - taka szafka jest nieekonomiczna. Wiecej naczyn schowasz w szafce
      klasyczniej, niz zdolasz ulozyc na suszarce w niej zamontowanej.

Pozatym jesli planujesz (nawet przyszlosciowo) zmywarke, to taka szafka tym
      bardziej nie ma sensu.

J.
      • Gość: Korni Re: Szafka z ociekarką IP: *.sarinet.pl 10.02.03, 15:09
        Dziękuję za odpowiedż.Zgadzam się z Panem.
    • Gość: JK Re: Szafka z ociekarką IP: *.acn.pl 10.02.03, 18:44
      Moja mama ma taka szafke od kilkunastu lat i nic sie zlego z nia nie dzieje !!!
      Ta szafka nie ma dolnej czesci, tzn. dna, wisi sobie nad zlewozmywakiem, ma w
      srodku taka zwykla dwupoziomowa suszarke, a ta suszarka ma taka tacke na wode,
      ktora spada z umytych naczyn. Nic nie plesnieje, nic sie nie wypacza, nic nie
      puchnie, nie chlapie sie po bokach, a wszystko szybko wysycha, bo jest przeplyw
      powietrza. Naczyn miesci sie duzo, w zasadzie wszystkie, ktore sa uzywane na
      biezaco.
      A jakie masz alternatywy ?
      Wycieranie wszystkiego - meczace.
      Suszarka na wierzchu np. w komorze zlewozmywaka ? Malo apetyczny wyglad i moga
      sie osadzac rozne z kuchni - kurz, opary z gotowania, "bryzgi" z mycia innych
      naczyn itd.
      Suszenie w zmywarce, ale to dla tych co maja zmywarki.
      • Gość: Jarek Re: Szafka z ociekarką IP: *.siemens.pl 11.02.03, 13:34
        > Moja mama ma taka szafke od kilkunastu lat i nic sie zlego z nia nie
        dzieje !!!

Widocznie szafka była zrobiona przez dobrego fachowca, który uszczelnił
        dodatkowo połączenia, zadbał o wentylację i zabezpieczył brzegi.
        Niestety to rzadkie. Wszyscy (!) moi znajomi, którzy się zdecydowali na taką
        szafkę (u różnych wykonawców) żałują.

> Suszarka na wierzchu np. w komorze zlewozmywaka ? Malo apetyczny wyglad i
        moga
        > sie osadzac

Na niej naczynia mają podeschnąć, potem się je chowa do szafki. Pozatym
        suszarki też potrafią być ładne. Np. wisząca na relingu.

J.
      • Gość: Korni Re: Szafka z ociekarką IP: *.sarinet.pl 11.02.03, 18:44
        Gość portalu: JK napisał(a):

> Moja mama ma taka szafke od kilkunastu lat i nic sie zlego z nia nie
        dzieje !!!
        >
        > Ta szafka nie ma dolnej czesci, tzn. dna, wisi sobie nad zlewozmywakiem, ma w
        > srodku taka zwykla dwupoziomowa suszarke, a ta suszarka ma taka tacke na
        wode,
        > ktora spada z umytych naczyn. Nic nie plesnieje, nic sie nie wypacza, nic nie
        > puchnie, nie chlapie sie po bokach, a wszystko szybko wysycha, bo jest
        przeplyw
        >
        > Nie zły pomysł ,napisz tylko czy suszarka jest powieszona na ścianie, czy
        zaczepiona o szafkę.Szafka ma górną cześć?Napisz też ,czy ta tacka wystaje spod
        szafki ,łatwo się ją wyjmuje?Z góry dziękuję!
    • loginka1 Re: Szafka z ociekarką 12.02.03, 14:43
      Mam taką szafkę od kilku lat. Wisi w kuchni nad zlewem, woda ścieka przez
      kratke w dnie szafki bezpośrednio do zlewu. Nic sie nie rozsycha, choc uzywa
      sie jej przecież stale, a szafka jest seryjnego wyrobu sprzed lat, więc nie
      jakiejs rewelacyjnej jakości. Mnie takie rozwiazanie pasuje, bo nie przeszkadza
      mi zachlapany zlew, który przeciez można później przetrzeć.
      • Gość: Korni Re: Szafka z ociekarką IP: *.sarinet.pl 12.02.03, 15:37
        Napisz mi proszę z czego jest zrobiona ta kratka, była to szafka na
        zamówienie,jakie ma wymiary ?
        • loginka1 Re: Szafka z ociekarką 14.02.03, 10:38
          Szafka jest wyrobem seryjnym ze zwykłej płyty paździerzowej, z rodzaju tych,
          które przed laty były w sprzedaży. Wymiar też ma standardowy, jakieś 90 cm dł.
          i 40 szer. Teoretycznie pod suszarką może być ociekarka, ale ja ją sobie
          darowałam.
    • Gość: JK Re: Szafka z ociekarką IP: *.acn.pl 12.02.03, 16:16
      Szafka mojej mamy to stary "komunowy" jeszcze wyrob, jakich robiono wtedy na
      peczki. Ze wszystkich stron szafka wyglada dokladnie tak samo jak pozostale,
      tyle, ze nie ma dna. No i tej polki w srodku, bo zamiast niej jest dwupoziomowa
      suszarka taka, jaka mozna kupic w normalnym sklepie. W sumie nie pamietam jak
      ona jest umocowana - chyba szafka ma na dole jakies dwie poprzeczne listwy, na
      ktorych spod suszarki sie opiera. Tacka sie wyjmuje bezproblemowo, ale w
      zasadzie mozna ja wyjmowac bardzo rzadko (zeby ewentualnie przemyc). Cala woda
      z naczyn (a w sumie ile jej jest po umyciu i strzasnieciu ? pare kropelek)
      odparowuje, wiec nie ma co wylewac. A moja mama nie przeklada z niej naczyn do
      innej szafki. Po co ? Stoja na niej talerze, szklanki itp do codziennego
      uzytku, to po co je przekladac ? A jak jest impreza, to i tak trzeba
      poimprezowe naczynia wycierac, bo wszystkie na suszarke nie wejda. I wtedy ten
      nadmiar chowa sie do innej szafki. To nic trudnego. Jak urzadzalam swoja
      kuchnie to tez chcialam cos w tym stylu miec, ale teraz jakos chyba nie robia.
    • sawiano Re: Szafka z ociekarką 13.02.03, 10:08
      Witaj
      Moj znajomy wlasnie kupil sobie nowa kuchnie a wraz z nia jedna szafeczke ta
      wiszaca nad zlewem własnie z suszarka. Nie powiem ci czy zdaje to egzamin gdyz
      ma to wszystko zaledwie od tygodnia. Jednak w trakcie zamawiania dowiedzialem
      sie ze jesli juz ktos chce cos takiego zainstalowac sobie w kuchni to do
      wnetrza szafki musi zainstalowac listwe aluminiowa( chodzi o ta rozpierajaca na
      dole szafki - ze wzgledu na brak dna) gdyz inne, najczesciej wykonywane z
      kawałka płyty MDF szybko naciagaja i szafeczka potrafi sie wypaczyć. Poza tym
      ja jestem zdania ze owszem suszarka w szafce to przede wszystkim estetyka ale
      tez zabieranie miejsca gdyz z reguły w szafkach montowany jest jedynie 1 poziom
      suszarek a co z teszta szafki?? Jesli sam sobie nia zamontujesz czegos
      dodatkowego to duze straty . Powodzenia
      • Gość: ala Re: Szafka z ociekarką IP: *.chello.pl 18.02.03, 16:05
        Miałam robioną kuchnie na miarę, przez "super" studio mebli kuchennych,
        wspaniała pani architekt zaprojektowała mi równiez szafkę z suszarką i co...
        Szafka, jak szafka, jeden płaski poziom suszarki (raczej na kubki, niz na
        talerze). No i dno jest. Po fakcie zapytałam się czy ta szafka nie powinna być
        bez dna, przeciez wentylacja etc... A ona na to, że to nie szkodzi... :-((
        Teraz nie uzywam tego jako ociekacza, stoja tam jakies kubeczki. Suszarkę
        kupiłam zewnętrzną i nie wygląda to źle.

Pozdrawiam serdecznie
        Ala
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka