Gość: Korni IP: *.sarinet.pl 09.02.03, 21:04 Chciałabym dorobić do kuchni szafkę z ociekarką.Jeśli ktoś ją ma ,to proszę podzielić się opinią na jej temat.Czy zdaje egzamin w czasie użytkowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jarek Re: Szafka z ociekarką IP: *.siemens.pl 10.02.03, 12:15 Nie zdaje. jedyny jej plus to mozliwosc chowania garow zaraz po umyciu. Ale minusy: 1 (dyskusyjny) - kazda mokra sztuke musimy dzwigac do gory rozchlapujac przy tym wode. 2 - schnace naczynia w szafce, wilgoc osiadajaca na jej wnetrzu - na ogol szafki tego nie wytrzymuja i bardzo szybko zaczynaja puchnac na brzegach. Nierzadkie sa grzybki, plesnie itp. 3 - w szafce wszystko wolniej schnie, co poglebia uwagi z pkt.2 4 - taka szafka jest nieekonomiczna. Wiecej naczyn schowasz w szafce klasyczniej, niz zdolasz ulozyc na suszarce w niej zamontowanej. Pozatym jesli planujesz (nawet przyszlosciowo) zmywarke, to taka szafka tym bardziej nie ma sensu. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korni Re: Szafka z ociekarką IP: *.sarinet.pl 10.02.03, 15:09 Dziękuję za odpowiedż.Zgadzam się z Panem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Szafka z ociekarką IP: *.acn.pl 10.02.03, 18:44 Moja mama ma taka szafke od kilkunastu lat i nic sie zlego z nia nie dzieje !!! Ta szafka nie ma dolnej czesci, tzn. dna, wisi sobie nad zlewozmywakiem, ma w srodku taka zwykla dwupoziomowa suszarke, a ta suszarka ma taka tacke na wode, ktora spada z umytych naczyn. Nic nie plesnieje, nic sie nie wypacza, nic nie puchnie, nie chlapie sie po bokach, a wszystko szybko wysycha, bo jest przeplyw powietrza. Naczyn miesci sie duzo, w zasadzie wszystkie, ktore sa uzywane na biezaco. A jakie masz alternatywy ? Wycieranie wszystkiego - meczace. Suszarka na wierzchu np. w komorze zlewozmywaka ? Malo apetyczny wyglad i moga sie osadzac rozne z kuchni - kurz, opary z gotowania, "bryzgi" z mycia innych naczyn itd. Suszenie w zmywarce, ale to dla tych co maja zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Szafka z ociekarką IP: *.siemens.pl 11.02.03, 13:34 > Moja mama ma taka szafke od kilkunastu lat i nic sie zlego z nia nie dzieje !!! Widocznie szafka była zrobiona przez dobrego fachowca, który uszczelnił dodatkowo połączenia, zadbał o wentylację i zabezpieczył brzegi. Niestety to rzadkie. Wszyscy (!) moi znajomi, którzy się zdecydowali na taką szafkę (u różnych wykonawców) żałują. > Suszarka na wierzchu np. w komorze zlewozmywaka ? Malo apetyczny wyglad i moga > sie osadzac Na niej naczynia mają podeschnąć, potem się je chowa do szafki. Pozatym suszarki też potrafią być ładne. Np. wisząca na relingu. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korni Re: Szafka z ociekarką IP: *.sarinet.pl 11.02.03, 18:44 Gość portalu: JK napisał(a): > Moja mama ma taka szafke od kilkunastu lat i nic sie zlego z nia nie dzieje !!! > > Ta szafka nie ma dolnej czesci, tzn. dna, wisi sobie nad zlewozmywakiem, ma w > srodku taka zwykla dwupoziomowa suszarke, a ta suszarka ma taka tacke na wode, > ktora spada z umytych naczyn. Nic nie plesnieje, nic sie nie wypacza, nic nie > puchnie, nie chlapie sie po bokach, a wszystko szybko wysycha, bo jest przeplyw > > Nie zły pomysł ,napisz tylko czy suszarka jest powieszona na ścianie, czy zaczepiona o szafkę.Szafka ma górną cześć?Napisz też ,czy ta tacka wystaje spod szafki ,łatwo się ją wyjmuje?Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
loginka1 Re: Szafka z ociekarką 12.02.03, 14:43 Mam taką szafkę od kilku lat. Wisi w kuchni nad zlewem, woda ścieka przez kratke w dnie szafki bezpośrednio do zlewu. Nic sie nie rozsycha, choc uzywa sie jej przecież stale, a szafka jest seryjnego wyrobu sprzed lat, więc nie jakiejs rewelacyjnej jakości. Mnie takie rozwiazanie pasuje, bo nie przeszkadza mi zachlapany zlew, który przeciez można później przetrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korni Re: Szafka z ociekarką IP: *.sarinet.pl 12.02.03, 15:37 Napisz mi proszę z czego jest zrobiona ta kratka, była to szafka na zamówienie,jakie ma wymiary ? Odpowiedz Link Zgłoś
loginka1 Re: Szafka z ociekarką 14.02.03, 10:38 Szafka jest wyrobem seryjnym ze zwykłej płyty paździerzowej, z rodzaju tych, które przed laty były w sprzedaży. Wymiar też ma standardowy, jakieś 90 cm dł. i 40 szer. Teoretycznie pod suszarką może być ociekarka, ale ja ją sobie darowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Szafka z ociekarką IP: *.acn.pl 12.02.03, 16:16 Szafka mojej mamy to stary "komunowy" jeszcze wyrob, jakich robiono wtedy na peczki. Ze wszystkich stron szafka wyglada dokladnie tak samo jak pozostale, tyle, ze nie ma dna. No i tej polki w srodku, bo zamiast niej jest dwupoziomowa suszarka taka, jaka mozna kupic w normalnym sklepie. W sumie nie pamietam jak ona jest umocowana - chyba szafka ma na dole jakies dwie poprzeczne listwy, na ktorych spod suszarki sie opiera. Tacka sie wyjmuje bezproblemowo, ale w zasadzie mozna ja wyjmowac bardzo rzadko (zeby ewentualnie przemyc). Cala woda z naczyn (a w sumie ile jej jest po umyciu i strzasnieciu ? pare kropelek) odparowuje, wiec nie ma co wylewac. A moja mama nie przeklada z niej naczyn do innej szafki. Po co ? Stoja na niej talerze, szklanki itp do codziennego uzytku, to po co je przekladac ? A jak jest impreza, to i tak trzeba poimprezowe naczynia wycierac, bo wszystkie na suszarke nie wejda. I wtedy ten nadmiar chowa sie do innej szafki. To nic trudnego. Jak urzadzalam swoja kuchnie to tez chcialam cos w tym stylu miec, ale teraz jakos chyba nie robia. Odpowiedz Link Zgłoś
sawiano Re: Szafka z ociekarką 13.02.03, 10:08 Witaj Moj znajomy wlasnie kupil sobie nowa kuchnie a wraz z nia jedna szafeczke ta wiszaca nad zlewem własnie z suszarka. Nie powiem ci czy zdaje to egzamin gdyz ma to wszystko zaledwie od tygodnia. Jednak w trakcie zamawiania dowiedzialem sie ze jesli juz ktos chce cos takiego zainstalowac sobie w kuchni to do wnetrza szafki musi zainstalowac listwe aluminiowa( chodzi o ta rozpierajaca na dole szafki - ze wzgledu na brak dna) gdyz inne, najczesciej wykonywane z kawałka płyty MDF szybko naciagaja i szafeczka potrafi sie wypaczyć. Poza tym ja jestem zdania ze owszem suszarka w szafce to przede wszystkim estetyka ale tez zabieranie miejsca gdyz z reguły w szafkach montowany jest jedynie 1 poziom suszarek a co z teszta szafki?? Jesli sam sobie nia zamontujesz czegos dodatkowego to duze straty . Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Szafka z ociekarką IP: *.chello.pl 18.02.03, 16:05 Miałam robioną kuchnie na miarę, przez "super" studio mebli kuchennych, wspaniała pani architekt zaprojektowała mi równiez szafkę z suszarką i co... Szafka, jak szafka, jeden płaski poziom suszarki (raczej na kubki, niz na talerze). No i dno jest. Po fakcie zapytałam się czy ta szafka nie powinna być bez dna, przeciez wentylacja etc... A ona na to, że to nie szkodzi... :-(( Teraz nie uzywam tego jako ociekacza, stoja tam jakies kubeczki. Suszarkę kupiłam zewnętrzną i nie wygląda to źle. Pozdrawiam serdecznie Ala Odpowiedz Link Zgłoś