ramonka27 08.08.06, 13:31 Jesli ma ktoś jakieś pytania dotyczące konstrukcji budowlanych to chętnie na nie odpowiem w chwili wolnego czasu. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MS Re: Konstruktor Budownictwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.06, 13:47 Witam. Zastanawiam się nad przebudową kostki-bliźniak z lat 70. Interesuje mnie ogólny koszt - (rząd wielkości) zmiany stropodachu na dach wysoki - ok 45st z użytkowym poddaszem. Dach prosty dwuspadowy. Ew. Czy lukarna znacznie podraża. Powierzchnia kondygnacji budynku ok 50m. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Konstruktor Budownictwa 08.08.06, 14:14 Jesli chodzi o nadbudowę takiego damu to rozpocząć należy od wizyty u projektanta. Trzeba wykonać inwentaryzację budynku (szczególnie jego części konstrukcyjnych typu fundamenty, stropy, ściany nośne). W mojej praktyce robiłem wiele takich nadbudów, lecz często okazywało się że po odkopaniu fundamentów brak było jakiejkolwiek ławy fundamentowej. Koszt dolewania ław fundamentowch w istniejącym budynku może zostać wykonany tylko przez specjalistyczną firmę i jest dość spory. Jesli chcesz mieć dodatkowo poddasze użytkowe, to wiąże się to ze sprawdzeniem nośności stropu, który teraz jest dachem, oraz dodatkowe obiążenia wynikłe z nadbudowy (ściany nośne, obciążenie użytkowe, obciążenie nowym dachem). Często robiąc takie przeróbki można odciążyć konstrukcję zwalając warstwę żużla wielkopiecowego, który w latach 70 stanowił ocieplenie stropów. Jesli strop wytrzyma, wytrzymają ściany nośne i oczywiście fundament (wszystko trzeba przeliczyć i wytrzegałbym się opinii majstrów budowlanych że wytrzyma, oraz niekompetentnych ludzi podszywających się pod konstruktorów, którzy bez obliczeń powiedzą że wytrzyma!!!). Gdy się okażę że nie wytrzymuje fundament to masz dwa wyjścia, albo wylać nową ławę fundamentową, albo zrezygnować z poddasza użytkowego i zadowolić się samą zmianą dachu z płaskiego na wysoki (czasami też tak bywa). Koszt takiej zmiany bedzie wynikał z kosztu inwentaryzacji budowlanej (ok 1500-2000zł), kosztu pozowlenia na budowę, kosztu projektu (w zależności od skomplikowania konstrukcji dachu od500zł w górę), oraz kosztów samego wybudowania, które możesz znacznie ograniczyć stosując odpowiednie materiały, oraz wykonując prace systemem gospodarczym. Na początek udaj się do gminy o warunki zabudowy. Może się okazać, że twój budynek nie bedzie spełniał owych warunków i wtedy nie dostaniesz pozwolenia na budowę. Jesli chodzi o dach to kąt jego nachylenia bedzie wynikał z jego konstrukcji, pokrycia, max wysokości kalenicy, wysokości scianek kolankowych, oraz tego na co zezwoli ci urząd. Musisz wystąpić o warunki zabudowy i dokładnie określić w urzędzie zmiany, jakie chcesz wprowadzić. Teraz jeśli chodzi o koszty: - inwentaryzacja + projekt + kierownik budowy = około 5-7tyś zł - koszty pozwolenia na budowę - koszty materiałów w zależności od zastosowanych rozwiązań - koszty robocizny w zależności od rodzaju firmy i wykonywanych samemu czynności. Dokładne okreslenie kosztów dwóch ostatnich czynników jest możliwe dopiero po szczegółowej analizie, po inwentaryzacji (jeśli nie ma ławy to koszt znacznie się powiększy), po dokonaniu wyboru z czego będziesz budował i kto bedzie ci budował. Najtaniej wychodzi Bloczek z betonu komórkowego gr 24cm + ocieplenie styropianem gr 12cm. Drewno w zależności ile bedziesz go potrzebował ok 650- 700zł/m3. Im konstrukcja dachu bardziej skomplikowana, tym bedzie drożej. Zdarza się tak, że lukarna zaburza mocno konstrukcję dachu i znacznie przedraża jego koszt. Zależy jaka lukarna i gdzie zlokalizowana. Pokrycie dachu zalecałbym typu lekkiego - blachodachówka ocieplona wełną mineralną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Konstruktor Budownictwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.06, 14:26 Serdecznie dziękuję za szczegółową informację. Rozumiem że napewno nie ominie mnie projekt przebudowy i szczegółowy kosztorys w przyszłości, natomiast w tej chwili zastanawiam się czy w ogóle mnie stać na taką przebudowę. Czy łączny koszt, zakładając że nie będzie dużych niespodzianek będzie bliżej 50, 100 tys czy może wiecej ? Oczywiście wybierając sensowne materiały i w miarę solidnych wykonawców. Po prostu średnie koszty. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Konstruktor Budownictwa 08.08.06, 14:40 Jeżeli nie bedzie dużych niespodzianek to koszty nie powinny przekroczyć 70tyś. Natomiast tak jak pisałem: szczegółowo to po inwentaryzacji i założeniach projektowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Konstruktor Budownictwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.06, 14:46 Dzięki serdeczne. No to chyba się zabieram za inwentaryzację. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? proszę czytać dokładnie najpierw po: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 21:21 "Na początek udaj się do gminy o warunki zabudowy. Może się okazać, że twój budynek nie bedzie spełniał owych warunków i wtedy nie dostaniesz pozwolenia na budowę. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: proszę czytać dokładnie najpierw po: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.06, 13:17 Budynek generalnie jest do remontu, co najgorsze posiada niewiele dokumentacji, prawie nic, także niezależnie od wydania warunków, czeka mnie inwentaryzacja stanu obecnego. Ale dziękuję za przypomnienie. Wciąż zastanawiam się nad tym dachem. plusy to: - trochę więcej powierzchni, której potrzebuję (rodzina rośnie ;)) - lepsza izolacja pietra (upały!!!) - jakieś tam względy estetyczne minusy: - jednak znaczny koszt - w bliźniaku to chyba muszę sąsiada w to wciągnąć Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: proszę czytać dokładnie najpierw po: 09.08.06, 13:37 Jesli chodzi o dach to nie tyle lepsza izolacja przed ciepłem, co lepsza ochrona przed przemarzaniem. W budynku typu bliźniak nie uzyskasz pozwolenia bez zgody sąsiada. Najprościej bedzie go w to zaangażować. Odpowiedz Link Zgłoś