Dodaj do ulubionych

Samowolne opuszczenie budowy

IP: *.chello.pl 12.08.06, 15:51
Od 2 tygodni mam kapitalny remont wodno-kanalizacyjny. Do domu wprowadzam się
we wrzesniu, teraz wykorzystuję go w każdy weekend. Hydraulik mówił, że remont
potrwa ze 2 tygodnie, a wody nie będzie tylko przez 2-3 dni. Wody nie ma od
tygodnia. Za 2 dni w poniedziałek rozpocznie się trzeci tydzień robót.
Niestety, w czwartek i piatek ekipa nie przyszła na teren budowy, a w piątek
po południu hydraulik zadzwonił i powiedział, że wyjeżdżają na tydzien do
Niemiec robic jakies prace. W sumie niezapowiedziana przerwa potrwa 12 dni.
Nie dostałem zadnego wyboru, nie pytano mnie o zgode tylko postawiono przed
faktem dokonanym. Hydraulik mówi, że to normalna sytuacja.
Mozecie powiedziec co o tym sadzicie? Jak mam postapic po ich powrocie?
Bede wdzieczny za wszelkie sugesie.
Dziekuje i pozdraiwam
Radek
Obserwuj wątek
    • Gość: zygi Re: Samowolne opuszczenie budowy IP: *.chello.pl 12.08.06, 16:12
      Wystaw ich graty przed dom i podziękuj ! Zrezygnuj z ich prac i nie zapłać za
      robote bo nie dotrzymali terminu
    • jarecki_2 Re: Samowolne opuszczenie budowy 12.08.06, 17:32
      A co "mówi" umowa?
      • Gość: observator. Re: Samowolne opuszczenie budowy IP: 82.146.246.* 12.08.06, 17:49
        Umowy na pewno nie ma. Nikt podpisując umowę nie potraktowałby tak inwestora.
        • Gość: RadekB Re: Samowolne opuszczenie budowy IP: *.chello.pl 12.08.06, 17:53
          Umowa jest tylko ustna. Ani ja nie mam terminu ukończenia na papierze, ani on
          kwoty wynagrodzenia.
          • jarecki_2 Re: Samowolne opuszczenie budowy 13.08.06, 19:18
            Jeśli nie masz umowy to, jak ktoś już powiedział, zebrać narzędzia poprzedniej
            ekipy, zabezpieczyć, wezwać inną ekipę i niech kończą. Stara ekipa jak się
            pokarze niech zabiera "zabawki" i do widzenia, bez wynagrodzenia! Jak się będą
            burzyć to niech zapłacą za Twój stracony czas.
            Skoro bardziej opłacało im się wyjechać na inną robotę to nie zależy im na
            wynagrodzeniu za Twoje prace, a skoro tak to nie płać. Nie masz umowy i tak
            naprawdę nie masz podstaw żeby płacić. Może, jak kupowali jakieś materiały, to
            bym im zwrócił. W końcu część materiałów masz już w ścianach i nie będą ich
            zabierać, ale gdyby ktoś chciał być złośliwy to nie zapłaciłby nawet za
            materiały, narzędzia fachowców i to co po nich tam zostało zawiózł do
            wynajętego magazynu i niech sobie stamtąd je odbierają, oczywiście po
            opłaceniu magazynu. Takie magazyny już istnieją w wawie i nie ma z tym kłopotu.
    • ramonka27 Re: Samowolne opuszczenie budowy 12.08.06, 19:36
      Samowolne opuszczenie terenu budowy jest przeważnie jednoznaczne z
      wypowiedzeniem umowy pracownikom firmy. Ja bym podziękował za współpracę oraz
      nie wypłacił wynagrodzenia. Jesli natomiast takowej umowy nie posiadasz to
      musisz poradzić sobie sam. Ja bym ekipie podziękowa, dokonał wyceny wykonanych
      przez nich prac, następnie wypłacił stosowną część wynagrodzenia i powiedział
      im DOWIDZENIA.
      • Gość: XXX L Re: Samowolne opuszczenie budowy IP: *.chello.pl 13.08.06, 21:55
        ramonka27 napisała:

> Samowolne opuszczenie terenu budowy jest przeważnie jednoznaczne z
        > wypowiedzeniem umowy pracownikom firmy

Ale to wcale nie zapewni wody , inwestorowi . Sknera , dziwak upierdliwy,
        Czy są jeszcze jeszcze inne możliwości przekroczenia uprawnień inwestora.
        W końcu to nie koszry wojskowe , a opuszczenie budowy podciagać , można pod
        konkuencję innego inwestora . Dostali lepszą propozycję. Zdarza się .
        Masz umowę , idź do sadu najlepiej polubownego , masz to zapisane w umowie.
        Nie szukaj mniej zajętych , zapracowanych hydraulików .
        • Gość: autro witam Panie jarecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 15:11
          wpdalem sobie przypadkiem na stronę firmy
          i mam uwagi
          co tak dlugo sie robi ?
          a co najwazniejsze webmasterowi urwac web
          bląd na stronie !!
          nie daje linku ,nie mowie o co chodzi ,nie na forum
          ale warto poprawic
    • Gość: maciek Re: Samowolne opuszczenie budowy IP: *.centertel.pl 29.08.06, 15:42
      umowa ustna to też w świetle prawa umowa, i w błedzie są ci którzy mówią że nie
      ma tu żadnej umowy. Problem polega na tym że to co jest przedmiotem umowy jest
      trudniejsze do udowodnienia szczególniw gdy nie ma świadków. Ponadto założe się
      że przy umowie pisemnej zachowali by się tak samo, poprostu dostali lepszą kasę
      a polscy fachowcy w 90% to ludzie bez honoru i ten papierek wyrzuciliby do
      kosza.

Jedno jest pewne, napewno nie powinieneś dać kończyć roboty tej ekipie, dla
      nich słowo jest nic nie warte, i za tydzień ci mogą powiedzieć że jeszcze
      tydzien itd.
      W praktyce najlepiej zrób w ten sposób, znajdź szybko nową ekipę, ustal cenę za
      dokończenie roboty , weź rachunek, odejmił tą kwotę od tego na co się umaiwałeś
      z "uciekinerami" i to co zostanie zapłać tym co zwiali - może to fakt że za
      takie zachowanie najlepiej byłby ich wywalić na zbity pysk ale może cię to
      kosztowac trochę szarapniny i stresu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka