Dodaj do ulubionych

współczynnik k - pytanie do fachowca

IP: *.centertel.pl 25.08.06, 23:04
czy ktoś może wie ile orinatcyjnie może wynosić współczynnki k dla ściany
(w kolejności od wewnątrz bud.) złożonej z: dziurawka 6cm, szczelinówka 2 x12
cm , z 10cm styropianem w środku.
dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: +/- Re: współczynnik k - pytanie do fachowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 00:39

www.atlas.com.pl/architekt/salta.php
    • ramonka27 Re: współczynnik k - pytanie do fachowca 26.08.06, 12:31
      Gość portalu: Maciek napisał(a):

> czy ktoś może wie ile orinatcyjnie może wynosić współczynnki k dla ściany
      > (w kolejności od wewnątrz bud.) złożonej z: dziurawka 6cm, szczelinówka 2 x12
      > cm , z 10cm styropianem w środku.
      > dziękuję za pomoc

Współczynniki k były liczone na starej normie kilkanaście lat temu.
      Przypuszczam, że chodzi Panu o współczynnik przenikania ciepła U:
      Dla ściany 24cm pustak szczelinowy, 10cm styropianu, 6cm dziurawki po poprawce
      uzwględniającej łaczniki mechaniczne w ścianie trójwarstwowej współczynnik
      przenikania ciepła wynosi dla warunków średniowilgotnych z uwzględnieniem
      tynków 15mm z każdej strony (nie uzwgledniająć mostków termicznych) 0,334W/
      (m2*K) - czyli dla ścian w budownictwie mieszkaniowym ogrzewanym jest troszkę
      za wysoki.
      • Gość: maciek Re: współczynnik k - pytanie do fachowca IP: *.centertel.pl 26.08.06, 23:05
        dziękuję bardzo za tą informację.
        Nasuwa mi się jeszcze kilka pytań, będę bardzo wdzięczny za wyjasnienie
        współczynnik k czy też u jest mi potzrbny do wiliczenia mocy grzejników,w
        programie jest k, jak się ma k do u? czy można u uzyć zamiast k?

A druga sprawa to juz z ciekawości czy 0,334 to faktycznie dużo, myslałem że to
        mało. W programie do grzejników www.regulus.com.pl k=0.3 to najniższa wartośc a
        następne w kolejności to k=0.35.
        Jaką wartość wsp przenikania ciepła dla ścian uznaje się generalnie za dobrą?

dziękuję za odpowiedź
        • andrzej.sawa Re: współczynnik k - pytanie do fachowca 26.08.06, 23:50
          Maksimum obecnie to 0,30, kierunek jest dalszego zmniejszania.
        • ramonka27 Re: współczynnik k - pytanie do fachowca 27.08.06, 10:57
          W sumie to raczej pytanie do osób znających się na starych normach. Ja jestem
          za młody aby znać się na współczynnikach k. Teraz uzywany jest współczynnik U -
          PN-EN ISO 6946 i ta norma obowiązuje od 1999roku. Także jeśli chodzi o
          porównanie tych współczynników, to niech ktoś inny zabierze głos.
          0,334 to nie jest dużo, natomiast jest na tyle dużo że przekracza podawaną
          przeze mnie normę (chyba że mamy do czynienia z pomieszczeniami innymi niż
          mieszkaniowe ogrzewane). Więc jeśli masz takie ściany i budujesz nowy dom, to
          radziłbym zmienić albo grubość styropianu, albo grubość i typ cegły
          zewnętrznej. Natomiast jak masz tylko dobrać moc grzejników - to takżę niech
          inni się wypowiedzą, bo ja jestem tylko projektantem konstrukcji.

Wartość uznawaną za generalnie bobrą (wg PN EN ISO 6946) to poniżej 0,3 dla
          pomieszczeń zamieszkiwanych ogrzewanych. Natomiast jak udowodniłem Panu A.
          Sawie zmniejszenie współczynnika o połowę niesie za sobą zwiększenie warstwy
          izolacji termicznej (bo takie było założenie) o 20cm.
          POZDRAWIAM
        • ramonka27 Re: współczynnik k - pytanie do fachowca 27.08.06, 11:07
          Ja wszedłem na tą stronkę, którą Pan podał i obliczyłem współczynniki dla kilku
          materiałów i wynika z tego że wsp. k = U. Tylko norma się zmieniła i wymagania
          są bardziej rygorystyczne.
          Co do tego programu, to jeżeli chce Pan policzyć moc grzejników to w przypadku
          Pana ściany proszę przyjąc k=0,35 czyli drugą pozycję od dołu niezaleznie od
          materiałów przyjętych w programie. Jedno jest pewne, że program jest stary i w
          sumie nie powinien stanowić podstawy doboru grzejników - pewnie ktoś zapomniał
          o zmianie przepisów.
          POZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka