jes3 25.08.06, 23:42 Czy da sie wykorzystac stary parkiet, od spodu " pobrudzony" lepikiem, albo taki, gdzie o spodu jest warstwa kleju ? Czy istnieją metody zdrapania tego dziadostwa /oprócz drapania ręcznego/ ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: stary parkiet 26.08.06, 05:24 To samo mnie czeka.Był parę miesięcy temu wątek na ten temat. Niestety ręcznie po zrobieniu gniazda na klepkę. Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: stary parkiet 26.08.06, 21:18 Ręcznie. Bo jak się robi mechanicznie to lepik się rozgrzewa i rozmazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jes3 Re: stary parkiet 26.08.06, 23:34 framberg napisał: > Ręcznie. Bo jak się robi mechanicznie to lepik się rozgrzewa i rozmazuje. To powiedzcie jeszcze, proszę, czym to robić - cykliną ? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: stary parkiet 26.08.06, 23:49 Cyklina jest za mała.Ja planuję zrobić zdzierak dwuręczny,z 3-4 mm płaskownika. Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: stary parkiet 27.08.06, 14:11 andrzej.sawa napisał: > Ja planuję zrobić zdzierak dwuręczny,z 3-4 mm płaskownika. Niezły pomysł ze względu na "dwóręczność". Może być potrzebna. Inny pomysł (sprawdzony): - są w sprzedaży zdzieraki dla cykliniarzy (do cyklinowania miejsc, w które nie sięgnie maszyną np narożników). Mam takie ale, przyznam, nie mam pojęcia gdzie się je kupuje. Może w sklepie z farbami? Są dobre ze wzgledu na dobrze wyprofilowany uchwyt i twardą stal. Wygląda to jak uchwyt pędzla z doczepioną pod kątem 45 - 50* blaszką szerokości od 3 do 8 cm. Nie tępią się. Pracowałem takimi i było to nad podziw skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jes3 Re: stary parkiet 27.08.06, 19:46 Dziękuje Panowie. Mam pojęcie co mnie czeka. Spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
subitsubit Re: stary parkiet 10.01.15, 17:45 Najszybciej i w sposób najbardziej bezpieczny można zrobić to tak: www.youtube.com/watch?v=lhN0lplEnCI Trzeba poszukać wypożyczalni z taką maszyną lub wynająć firmę, która to usunie. Odpowiedz Link Zgłoś