Dodaj do ulubionych

piec kaflowy

03.09.06, 20:36
Witam

Noszę się z zamiarem postawienia pieca kaflowego - raczej zlecenia tego komuś :).
Tylko czym się tu kierować ??
Ktoś z Was już to przerabiał ??

Czy wkłady jakie są w sprzedaży do kominków to to samo co jest do pieca
kaflowego ???
Jakie są wymagania techniczne co do miejsca w którym może stać kaflak ??

Pozdrówko
Obserwuj wątek
    • framberg Re: piec kaflowy 03.09.06, 23:20
      Wkłady kominkowe służą do czego innego. oczywiście możesz obudować kaflami
      miejsce na wkład ale to będzie kominek o palenisku zamkniętym oddający ciepło
      przez ściany kasety do powietrza labu przy wyposażeniu w płaszcz wodny - wodzie.
      Piec kaflowy działał inaczej. kręte kanały dymowe nagrzewały cegły i kafle
      pieca działające jak akumulator ciepła. Nagrzany piec po szczelnym zamknięciu
      paleniska i popielnika (drzwiczki zaciskane śrubą) utrzymywały ciepło 12 godz a
      nawet dobę. Moi znajomi mą w starym budynku olbrzymie, wysokie piece, które są
      ciepłe na drugi dzień (24 h). Eh, te stare dwory ;-)
      Ja lubie piece, sam nie mam takiego a jedynie kominek. Żałuję ;-)
    • ofiarafachowcow Re: piec kaflowy 04.09.06, 18:32
      Piec kaflowy to dość droga sprawa , jedna kafla (wymiar ok. 20cmx20cm )kosztuje
      ok. 30zł/szt., narożne ok.50zł /szt.(wybór jest ogromny)+ oczywiście robocizna.
      Radzę ostro negocjować. Ja się uparłam i zachowując elementy ze starego pieca
      dokupiłam nowe kafle i mam nowy piec z "tym czymś" ( znaczy duszą :)) teraz
      jest piękne ;). Faktem jednak jest ,że ogrzewanie węglowe ( spory koszt, tona
      wegla to ok .350zł)jest uciążliwe a o ochronie środowiska można zapomnieć :(.
      Oczywiście można przerobić na ogrzewanie elektryczne...ale to za parę lat ;)
      • zielonki Re: piec kaflowy 04.09.06, 18:50
        Młode lata spędziłem przy takim ogrzewaniu, powiedziałem sobie: NIGDY więcej.
        I tego stanowczo będę się trzymał.
        • kaacka Re: piec kaflowy 04.09.06, 19:07
          ale ja chce, chcee, CHCEEEE !!!
          i tego sie bede trzymal :D

wegiel owszem uciazliwy, ale ze drogi ?? pierwsze slysze. najtanszy sposob
          ogrzewania. tylko klopotliwy bo brudzi.
          w takim piecu mozna z powodzeniem palic drzewem i tak wlasnie chce. kafel ma byc
          sposobem na dogrzanie - dla mnie gaz jest drogi - nie wegiel...

a wiec jak z tymi doswiadczeniami ??
          w "starych" kamienicach ?? drewniane podlogi i piec kaflowy ?? ma ktos ?? moze
          mial....

pozdrowko
          • zielonki Re: piec kaflowy 04.09.06, 19:14
            Jako czysta fanaberia jedynie.
            Ponadto pamiętaj o malowaniu i uczciwym wynagradzaniu palacza.
          • ofiarafachowcow Re: piec kaflowy 04.09.06, 19:27
            Chciej!I trzymaj się tego! :). Koszt był spory bo: mieszkanie ponad 100m2, jest
            to główne ogrzewanie, piece były jeszcze przed przebudową no i dłuuuga zima ;)w
            sumie poszło jakieś 5 ton ( a wszystko trzeba wnosić na górę ;)własnymi
            ręCAMI . Zobaczymy jak piece będą się sprawować po przebudowie. No i oczywiście
            mam starą drewnianą podłogę ( wycyklinowaną )Na razie jeden pokój . Niestety
            nie udało mi się zachować starych okien , starych drzwi wejściowych> a były
            przepiękne :( żałuję ... Teraz walczę z renowacją drzwi wewnętrznych.
            • Gość: kaacka Re: piec kaflowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 20:52
              a drewniana masz tylko podloge czy stropy tez ??? taki piec to spora waga :D

5 ton wegla - dla mnie ten piec ma tylko "dogrzewac" dwa pokoje, calosc idzie na
              centralnym.
              przebudowa - chcesz ja robic sam czy masz juz kogos ??
              jakos nie moge znalezc zduna w okolicach rybnika.... moze jest kto chetny :]

p[ozdrowko
              • anulka131 Re: piec kaflowy 11.09.06, 10:52
                Witam! Mam pytanie: czy orientujecie się może czy jest jeszcze w okolicach
                Warszawy badz w warszawie ZDUN? Potrzebuje naprawić mój piec kaflowy ale
                niogdzie nie moge znależć specjalisty!! :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka