Dodaj do ulubionych

Fundament pod mur

IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.09.06, 09:22
Będę budował korytarz zewnętrzny przy ścianie domu do pokoju na dle , z
suporexu(takie białę coś) o szerokości jakies 18cm?? i wysokości ok.4m. Aha
zanim zadam pytania to powiem że dotąd nie miałem nic do czynienia z takimi
rzeczami:) Nie wiem jaki szeroki ma być fundament i jak głęboki, czy taką
scinę mogę układać cegła na cegle bez rzadnych wzmocnień?
Najchętniej to bym kogoś do wykonania wziął ale niestety raczej fundusze w tym
roku na to nie pozwolą, a tak wogóle to ile by to kosztowało? Trzeba zrobić
mur i wewnątrz schody no i jakis dach. Mieszkam pod Poznaniem
Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: kraiczek Nikt nie pomorze? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.09.06, 11:47
      A czy ten mór morze być postawiony bez fundamentuf?? Zależy mi na tym żeby
      zrobić to jak najmniejszym kosztem.
      • Gość: lolobrygida Re: Nikt nie pomorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 17:06
        tak. mosze byc bez fundamentuf. moszesz ukladac cegla na cegle - tak si eto robi.
    • ramonka27 Re: Fundament pod mur 07.09.06, 17:23
      Skoro nigdy tego Pan nie robił to bedzie nawet łatwo.
      Trochę betonu C20/25
      Trochę stali AII (18G2)
      Trochę stali A0 (St0S)
      Trochę cegieł (takiego białego czegos)
      Trochę desek na deskowanie schodów
      Trochę gwoździ na więźbe dachową
      Trochę tarcicy na dach
      Trochę pokrycia dachowego.

Teraz technologia:
      Fundament wykopać na głębokość 50cm. Humusu nie zdejmować. Luźno wsadzić kilka
      prętów w ławę fundamentową - najlepiej siatkę ogrodzeniową. Całość prac
      fundamentowych wykonać zimą przy ujemnych tempetarurach.
      Teraz murowanie. Proszę się nie sugerować wiązaniem murarskim. Murujemy jak
      umiemy. Zaprawa (jak najmniej cementu bo taniej).
      Taraz wieniec. W sumie to nie trzeba go robić. To tylko niepotrzebna robota a
      nic to nie daje. Tak więc wieńca nie wykonujemy (oszczędność stali i betonu).
      Teraz schody - najprostsze są monolityczne. Wykonać deskowanie i zalać zaprawą
      murarską co została nam z murowania. Proszę nie wrzucać prętów bo nie są tu
      konieczne.
      Dach - najprostsza rzecz. Murłatę przybić gwoździami do SUPOREXU. Nie za często
      bo szkoda gwoździ. Krokwie - przekroje jak najmniejsze - oszczędność drewna.
      Najlepiej 5x3,8cm w rozstawie co 1,5m. Krokiwe do murłat mocujemy na klej -
      VICOL. Teraz pokrycie dachowe - hmmm najlepiej płyty cementowo włókniste -
      każdy się ich pozbywa to będzie taniej.
      Dzieło jest skończone i można dumnie podziwiać efekt końcowy.
      PROSZĘ TYLKO O WYWIESZENIE TABLICZKI - NIE WCHODZIĆ GROZI ZAWALANIEM.

POZDRAWIAM
      • Gość: kraiczek. Re: Fundament pod mur IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.09.06, 18:31
        Z góry dzienki za cenne wskazuwki!
        > Skoro nigdy tego Pan nie robił to bedzie nawet łatwo.
        Tesz tak mówił mojej żonie to mnie pobiła,ale ja uważam że to nic
        trudnego,niedawno na wsi podłonczyli internet a w internecie wszystkiego się dowiem.
        Tylko nie rozumiem kilku żeczy:
        >Humusu nie zdejmować
        Joki Humus?
        >Taraz wieniec. W sumie to nie trzeba go robić.
        ??
        >Luźno wsadzić kilka
        >prętów w ławę fundamentową - najlepiej siatkę ogrodzeniową
        To musi być fundament czy nie?zdecudujta sie. Powiem wam tylko że wczoraj
        zrobiłem wykopke to ziemia jest twarda jak beton, wiec chyba nie ma sensu wedug
        mnie.
        >PROSZĘ TYLKO O WYWIESZENIE TABLICZKI - NIE WCHODZIĆ GROZI ZAWALANIEM.
        Nie rozumiem? to taki rzarcik? hehe nawet fajny
        Odpowiedzcie mi jeszcze na to, i jeszcze raz dzienki!jutro zaczynam kopac z
        sonsiadem.
        • Gość: lolobrygida Re: Fundament pod mur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 19:29
          kolerzanka zartowala chyba z tom wywieszka ;]
          a jak masz ziemie tfarda jak beton to w zasadzie nie ma co wylewac jeszcze raz
          betonu. marnotrastfo by bylo. a beton przyda ci sie jeszcze kiedys.
          pozdrofko
        • ramonka27 Re: Fundament pod mur 07.09.06, 20:15
          Panie
          A ziemia twarda na jeden czy na dwa sztychy łopatą???

Skoro twarda jak kamień to w żadnym razie nie polecam fundamentów. Mogą tylko
          zakłócić strukturę krystaliczną ziemi. Buduj Pan bezpośrednio na ziemi. Mury
          podeprzeć zastrzałami od wewnętrznej strony.
      • Gość: janusz Re: Fundament pod mur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 21:00
        w opisie pani ramonki wkrat sie błont,zamiast kleju wikolu nalerzy urzyć
        butapren,jest bardiej elastyczny, bo jjak wieje wiater to dah sie troche rusza
        no nie ?
        • ramonka27 Re: Fundament pod mur 07.09.06, 21:20
          No ewentualnie można zamienić ten VICOL na BUTAPREM. Natomiast wiąże się to z
          podwyższoną emisją zanieczyszczeń do środowiska - BOŚ może nie udzielić na taką
          inwestycję kredytu - a gmina może nie wydać pozwolenia na budowę i zażądać
          OPERATU WPŁYWU NA ŚRODOWISKO. Inwestor chciał tanio i nie możemy sobie na to
          pozwolić.

P.S. Krokwie można do murłaty przywiązać sznurkiem do snopowiązałki. W każdej
          gmieni jest (lub powinna być) przynajmniej jedna snopowiązałka. Trochę sznurka
          dobry sąsaid napewno użyczy. Rozwiązanie tańsze od BUTAPREMU I VICOLU a równie
          dobrze spełniające swoje zadanie.
          • Gość: lolobrygida Re: Fundament pod mur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 21:24
            tyle ze sznorek jest towarem dewizowym - zwracam uwage ze jest po dozynkah !!
            • Gość: lolobrygida Re: Fundament pod mur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 21:26
              a ja zech to dopiero teraz wyczail.
              korytasz zewnetrzny do pokoju na dol.
              a to co wczesniej - drabina sie schodzilo ??
              • Gość: janusz Re: Fundament pod mur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 21:40
                inwestor powinien sobie poradzić na agrowczasy są jescze dotacje.
                • Gość: kraiczek Re: Fundament pod mur IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.09.06, 22:09
                  No nie czy wy nie przesadzacie z tymi sznurkami, mówił tanio ale nie
                  przeginajcie. Bende się trzymał pierwszego pszepisu na wykonanie tego,nazwy
                  klejów mam już zapisane na kartce i jutro pojade do miasta kupić.

>korytasz zewnetrzny do pokoju na dol.
                  >a to co wczesniej - drabina sie schodzilo ?
                  Nie zgadłeś, jak miałem wolne palety to zrobiłem z nich zejście na duł a jak nie
                  było to trza było skakać.
                  Aha i jeszcz taka sprawa,czy najpierw zrobić schody czy wpierw mur? Sonsiad to
                  taki że obojentnie czy mur czy ściana będzie pomagał to dla mnie to obojentne
                  byle dla korytaża było lepiej
              • ramonka27 Re: Fundament pod mur 07.09.06, 22:04
                Chyba chodziło Panu o DEFICYTOWY towar. Ja bym raczej sznurka do snopowiązałek
                nie kojarzył z dewizami. Chodź prawdopodobnie za dewizy takżę da się go kupić.
                • Gość: janusz Re: Fundament pod mur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 22:20
                  o wsustkim powinien zadecydować kierownik.
                  • ramonka27 Re: Fundament pod mur 07.09.06, 22:38
                    Hmmm Panie po co odrazu kierownik. Weźmie tyle co za całą robotę.
                    Sąsiad dobrze doradzi bo widział pewnie nie raz w telewizji.

P.S. Jakby nie było w sklepie VICOLU to niech pan kupi zwykły BIAŁY KLEJ
                    SZKOLNY - w papierniczym.
                    Aha i karton gwoździ (papniaków) do wbijania w murłatę.
                    • Gość: lolobrygida Re: Fundament pod mur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 17:04
                      z telewizji to si ejednak wiele mozna nauczyc.......
      • Gość: zajebiste:D Re: Fundament pod mur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 10:10
        powiem szczerze, że się ubawiłem z tej wyczerpującej odpowiedzi:D
    • Gość: Artur Re: Fundament pod mur IP: *.aster.pl 09.09.06, 20:19
      Ten sam watek jest na www.forumbudowlane.pl/
      • Gość: kraiczek Re: Fundament pod mur IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.09.06, 22:35
        Olala, wydało się:)
        Ale tam nie pisałem tylko tu:
        forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=79972&sid=d02e221ef53adca4c9988b8cd430745d
        Tam ni ma błendów bo ze słownikiem żem pisał, tak naprawde jestem ze wsi i
        głosuje
        na Leppera, Pis, i LPR bo pleban mówił że tak trza,a jak trza to trza pleban wie
        co mówi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka