Dodaj do ulubionych

Płyta indukcujna Bosch

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 20:20
Moja żona zachorowała na płytę indukcujna . Amica nie produkuje za ludzkie
pieniądze można kupić Boscha
Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu płytą i cdzym sie rożni oprócz ceny od
noramalnej płyty ceramicznej
jaka kuchnie elektryczna polecacie?
Pozdrawiam jojoXL
Obserwuj wątek
    • Gość: Wacek Re: Płyta indukcujna Bosch IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 08:01
      Zalety
      -najszybsze palniki (szybciej zagotowują niż gazowe)
      -bardzo szybka reakcja temp.garnka na zmiany mocy (jak na gazie)
      -najwyższa sprawność energetyczna
      -garnki nie muszą być dopasowane do średnicy palnika
      -małe straty ciepła(10%)przez co najwyższy komfort gotowania

Wady
      -podzielone zdania fachowców co do szkodliwości pola elektromagnetycznego
      (nawet najlepszy garnek nie absorbuje 100% energii)
      -wymiana wszystkich garnków i patelni na specjalne z ferromagnetycznym dnem
      (zwykłe chromoniklowe nie nadają się a emaliowane nie zaleca się)
      -możliwość rozmagnesowania nośników magnetycznych znajdujących się w kieszeni
      (np:karty z paskiem magnet.)
      -możliwość zakłócania odbiorników radiowych i to nie z winy płyty
      -podzespoły są max. zintegrowane przez co ewentualne naprawy będą przekure....
      drogie (często na granicy opłacalności)
      • Gość: Jojo XL Re: Płyta indukcujna Bosch IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 17:58
        Serdecznie dziękuje za precyzyjna podpowiedź
        Mamy na myślenie
        Pozdrawiam
        • j666 Re: Płyta indukcujna Bosch 17.03.03, 09:24
          Moja sąsiadka ma indukcyjną, nie pamiętam, czy akurat Bosch, mąż jej przywiózł
          z Francji z jakiejś wyprzedaży i wyszło połowę tego co w Polsce, akurat ta
          płyta ma 90 cm szerokości i sterowanie dotykowe na powierzchni nie przeszkadza
          (ja nie zniósłbym sterowania na powierzchni przy płycie 60 cm, ciągle bałbym
          się, że coś na rękę wykipi).
          Porównuję do swoich płyt ceramicznych Amica i obecnie Whirpool i od razu widzę,
          że indukcyjną jest o niebo łatwiej utrzymać w czystości, bo teoretycznie szkło
          jako takie przy indukcyjnej w ogóle się nie grzeje (tyle, co "wsteczne" grzanie
          od garnka) i nie przypala zawsze istniejących drobin tłuszczu itp. na krawędzi
          naczyń, odpada skrobanie od czasu do czasu, które i tak pozostawia ślady.
          Pierwszą patelnię dostała kosmiczną w komplecie od męża, a poza tym używa
          najzwyklejszych garnków emaliowanych typu Olkusz, bo jest to przecież stal!
          JaC
          • Gość: bankroot Re: Płyta indukcujna Bosch IP: *.pekao.com.pl 17.03.03, 10:45
            a poza tym używa
            > najzwyklejszych garnków emaliowanych typu Olkusz, bo jest to przecież stal!
            > JaC

????????

z tego co wiem, to energia indukcyjna "wydziela" się tylko w materiałach
            ferromagnetycznych.
            czego to Polak nie wymyśli

bankroot
            • Gość: Wacek Re: Płyta indukcujna Bosch IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 17.03.03, 13:24
              Gość portalu: bankroot napisał(a):

> a poza tym używa
              > > najzwyklejszych garnków emaliowanych typu Olkusz, bo jest to przecież stal

Zwykłe garnki emaliowane nie są zalecane gdyż ich cienkie dno nie pozwala
              w pełni wykorzystać moc palnika poza tym emalia która jest twardsza od stali
              może rysować płytę ceram.

Pozdrawiam
              Wacek
              • Gość: jojoXL Re: Płyta indukcujna Bosch IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.03, 21:56
                Wystraszyliscie moją Żone - kupuje płyte ceramiczna Boscha PKF 645
                Nie wiem czy dobrze robie ale na pewno taniej
                Pozdrawiam wszystkich
            • Gość: Homer Re: Płyta indukcujna Bosch IP: *.pkobp.pl 29.03.03, 12:31
              Ściślej to chodzi o strumien magnetyczny, który idukuje w PRZEWODNIKU ( atym
              może być każdy materiał nie będący izolatorem) prąd wirowy. Ferromagnetyczne
              materiały dobrze przewodzą strumień magnetyczny a gorzej prąd zatem
              przepływający prąd powoduje nagrzewanie takiego przewodnika. Zatem: taki prąd
              wyidukuje się we wszystkim, natomiast materiały ferromagnetyczne są
              skuteczniejsze. Tyle wykładu
              • zayzayer Re: Płyta indukcujna Bosch 29.03.03, 17:01
                Przetłumaczenie wykładu Homera.

Jak zwykły magnes chwyta się garnka jak głupi to garnek
                jest ferromagnetyczny. A jak nie, to nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka