Dodaj do ulubionych

zabudowanie rur płytą karton-gips

IP: *.crowley.pl 25.09.06, 10:24
Nie mam pojęcia jak skomplikowana ligistycznie jest to operacja, jestem w
trakcie poszukiwania fachowca, który by mi to mógł zrobić. Zastanawiam się:
1. Ile czasu może zająć obudowanie tych ciągnących się na dwóch ścianach pod
sufitem rur (łącznie ok 10-12 m)?
2. Ile to może kosztować, nie wiem nawet jaką sumę mam brać pod uwagę i czy
kwota, którą fachowiec krzyknie nie będzie wzięta z kosmosu?
3. Czy takie zabudowywanie powoduje w domu duży bałagan.
Bardzo proszę o pomoc i jakieś rady. W wyszukiwarce znalazłam informację, że
nawet nie parający się na co dzień remontami facet mógłby to zrobić, ale mój
mąż niestety kompletnie nie ma głowy do takich rzeczy.
Obserwuj wątek
    • jes3 Re: zabudowanie rur płytą karton-gips 25.09.06, 13:25
      1.Jak są przygotowane materiały i bez malowania, to dzień, dwa ...
      2. 150 - 300 PLN
      3. Bałagan jakiś jest zawsze. Można bardziej uważać, docinac płyy gdzies na
      zewnatrz, itd ... Ale wtedy praca idzie wolniej.
      • Gość: mrówka Re: zabudowanie rur płytą karton-gips IP: *.crowley.pl 25.09.06, 13:39
        Bardzo ci dziękuję, teraz przynajmniej wiem czego się spodziewać.
        Pozdrawiam:))
    • Gość: mrowka Re: zabudowanie rur płytą karton-gips IP: *.crowley.pl 25.09.06, 14:00
      Przed chwilą ów pan fachowiec powiedział, że z materiałami będzie to kosztować
      950 zł (cena warszawska). Trochę mi się nie chce wierzyć, żeby materiały do
      tego obudowania były aż tak drogie, ale sama już nie wiem.
      • Gość: mic Re: zabudowanie rur płytą karton-gips IP: *.wyszkow.tnp.pl 25.09.06, 14:20
        sprawdzi pani portal www.marb.pl jest tam pare firm do wyboru
      • jes3 Re: zabudowanie rur płytą karton-gips 26.09.06, 00:11
        Gość portalu: mrowka napisał(a):
        > Przed chwilą ów pan fachowiec powiedział, że z materiałami będzie to
        kosztować 950 zł (cena warszawska). Trochę mi się nie chce wierzyć, żeby
        materiały do tego obudowania były aż tak drogie, ale sama już nie wiem.<<<<

Ja tych rur nie widziałem ! Może to jest pięć metrów nad ziemią i potrzebne
        jest rusztowanie ? Może mają masę zakrętów ? Może mają przekrój po 50 cm i
        potrzeba dużo profili i płyt g-k ? Może trzeba przemeblować pół domu ? Itd,
        itd... ;))) I dlatego taka cena ...
        • Gość: mrówka Re: zabudowanie rur płytą karton-gips IP: *.crowley.pl 26.09.06, 10:03
          Nie są 5 metrów nad ziemią, nie mają jakichś specjalnych utrudnień, jest to
          nadzwyczaj standardowa robota: obudowanie 10 m rury i przygotowanie tego do
          malowania, bo sami sobie możemy pomalować. Facet wyliczył swoją robociznę na
          550 zł + materiały, a moim zdaniem to jednak przesada. W wakacje miałam remont,
          sporo się fachowców przewinęło, więc mniej więcej jestem w stanie ocenić, czy
          ktoś aby nie przesadza z cennikiem.
    • Gość: menda Re: zabudowanie rur płytą karton-gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 15:05
      Gość portalu: mrówka napisał(a):
      > obudowanie tych ciągnących się na dwóch ścianach pod sufitem rur (łącznie ok
      > 10-12 m)?

A czy - przypadkiem, ma się rozumieć - nie są to rury gazowe? Bo jeżeli nie, to
      nie mam więcej pytań.
      • Gość: mrowka Re: zabudowanie rur płytą karton-gips IP: *.crowley.pl 25.09.06, 15:36
        Nie są to rury gazowe, bo tych -jak wiadomo- nie bardzo można obudowywać. Są to
        rury CO.
        • czajnik5 Re: zabudowanie rur płytą karton-gips 26.09.06, 10:43
          Można obudować rury gazowe przy zachowaniu następujących warunków:
          - należy zapewnić wentylację przestrzeni, w której będą zamontowane te rury (w
          praktyce oznacza to wykonanie otworków wentylacyjnych na dole i na górze),
          - nie mogą to być rury miedziane, a jedynie stalowe (czarne, łączone przez spawanie)

Alternatywnie można rozważyć umieszczenie rur w bruzdach ściennych, zakładając
          wcześniej izolację cieplną, jeżeli są to rury c.o. (np. THERMAFLEX Thermacompact
          S w kolorze czerwonym). Pracochłonność podobna, syfi się podobnie, problem
          jedynie jest taki, że dochodzi dodatkowa praca na zamontowanie kolan na
          przewodach, w zamian za to jest dużo estetyczniej, niż w przypadku robienia
          sarkofagów.
    • aankaa Re: zabudowanie rur płytą karton-gips 26.09.06, 16:55
      mieszkasz na ostatnim piętrze ? instalacja jest stara ? rury pod sufitem to
      rodzaj "odpowietrzenia" ?
      jeśli 3 x tak - dowiedz się czy Twoja administracja/wspólnota nie przewiduje
      wymiany co -> zlikwidują je (szkoda pracy/kasy na zabudowę)

może napisane to "po damsku" ale niedawno coś takiego przeszłam
    • 1realista a nie lepiej 26.09.06, 20:35
      obudować te rury konstrukcją z drewna lub plyty meblowej (w odpowiednim kolorze)? Łatwiejsze do demontażu( kilka srub) i mozna z tego zrobić ciekawy akcent urozmaicający wnetrze.
      • czajnik5 Re: a nie lepiej 26.09.06, 20:41
        Ja u siebie rozważałem wykonanie półki z płyty laminowanej lub drewna i
        wkomponowanie jej w otoczenie (znaczy się w wystrój). Po namyśle stwierdziłem,
        że półeczka z płyty G-K będzie ładniejsza.
        • Gość: mrówka Re: a nie lepiej IP: *.crowley.pl 27.09.06, 11:05
          Mnie zależy, żeby to zabudowanie nie rzucało się w oczy, więc chcę pomalować
          płytę na kolor ścian. W sumie na razie postanowiliśmy dać sobie z tym spokój,
          bo nie mamy nikogo, kto mógłby mam to zrobic za rozsądną cenę, jeżeli ktos zna
          dobrego fachowca w Wawie, to bardzo bym prosiła o namiar
          • czajnik5 Re: a nie lepiej 27.09.06, 22:00
            Proponuję, ażebyś Mrówka odpowiedziała na kwestię poruszoną przez ankaa (czy
            jakoś tak). W takim przypadku rzeczywiście chodzi o tzw. odpowietrzenie opaskowe
            (z reguły jest to rurka 3/8 cala (czyli DN10). Wtedy również należy się
            spodziewać remontu, podczas którego takie przewody zostaną zastąpione
            automatycznymi odpowietrznikami na pionach c.o. i problem z głowy.
            • Gość: mrowka Re: a nie lepiej IP: *.crowley.pl 28.09.06, 09:04
              Owszem, wszystko to się poniekąd zgadza, mieszkam na ostatnim piętrze,
              instalacja jest stara itd., ale była juz jakiś czas temu remontowana (kilka lat
              temu, ale ja mieszkam tam od niedawna, więc nie wiem dokładnie kiedy) i raczej
              się nie zapowiada, z tego, co mi powiedziano, żeby miała być remontowana
              jeszcze raz. Bardzo bym chciała, żeby tak było, bo unknęłabym wielu kłopotów.
              Na razie i tak się wstrzymam z tym obudowaniem.
    • nzuri Re: zabudowanie rur płytą karton-gips 28.09.06, 10:51
      U mnie za zrobienie zabudowy rury (rura od wyciągu do przewodu wentylacyjnego
      sama w sobie ma 3 m, ale zbudowa ze względów estetycznych ma 5 m) fachowiec
      chce 120 zł + materiały.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka