Dodaj do ulubionych

Kominek-kilka pytań

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 19:34
Witam
Kupiliśmy kominek i mam pytanie czy potrzebny jest wlot powietrza w salonie
około 40 metrowym bez dzrwi-połączenie z holem? Mąż chce sam montować (złota
rączka) ale mamy problem z tym wlotem powietrza, bo kilka różnych opinii na
ten temat słyszeliśmy.
No i niektórzy twierdzą, ze mozna samemu montować a inni, ze musi byc
fachowiec.
Zaznaczam, ze jak budowany był dom to przewidziano miejsce na kominek.
Dzieki za wszelkie opinie i rady:)))
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Kominek-kilka pytań 04.10.06, 20:01
      Jeśli nie będzie wlotu powietrza z zewnątrz, w salonie, w wyniku odprowadzenia
      gorącego powietrza do komina, powstanie podciśnienie i w efekcie wciąganie dymu
      z kominka do salonu. Jeśli w domu był przewidziany kominek, powinien być też
      przewidziany wlot powietrza z zewnątrz do kominka. Może gdzieś jest, ale zamurowany?
      • Gość: Agucha Re: Kominek-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 20:38
        Dzięki:)
        Nie wiem z tym wylotem, muszę popatrzeć na planach, bo kupiliśmy gotowy dom,
        sami nie budowaliśmy więc nie wiem. No ale logicznie myśląc, skoro przygotowano
        miejsce pod kominek, powinien też być zrobiony wylot? :)
        • jan-w Re: Kominek-kilka pytań 04.10.06, 21:18
          Wlot. Logicznie tak. Ale jakich ja już widziałem fachowców budowlanych...
          Wszystko jest możliwe.
    • Gość: Agucha Re: Kominek-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 21:38
      Dzięki jeszcze raz:)
      A czy ten wlot powietrza może być w szybie kominowym?
      • jan-w Re: Kominek-kilka pytań 04.10.06, 21:45
        To jest tylko moja, niefachowa opinia: Myślę że nie. Komin słuzy do wylotu dymu.
        Do wlotu powietrza, powinien być osobny kanał.
        • Gość: Agucha Re: Kominek-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 22:01
          wieeeelkie dzięki
          Na zewnątrz na wysokości gdzie ma stac kominek nie ma zadnej kratki, jest
          dopiero przy dachu, dach jest lekko spadzisty bez strychu. Moze to wlasnie do
          kominka? Cholerka juz nie wiem....
          • Gość: kominiarz Re: Kominek-kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 22:28
            Pytasz o WYLOT=komin czy o Wlot???
            Jedno i drugi musi byc!!!
            Kupiliscie kominek w markecie budowlanym??? Jesli tak to jak najszybciej go
            oddajcie!!!
            Wazne aby kominek byl kupiony wraz z montarzem, jesli bedzie (a na poczatku na
            pewno) cos nie tak to bedziecie miec mozliwosc pelnej reklamacji (montarzu) a
            nie tylko samego wkladu.
            ps. zlota raczka moze plytki polozyc, sufit pomalowac,kran naprawic ale jak nie
            ma doswiadczeni przy montarzu (budowie) kominka to lepiej aby tylko dokladnie
            nadzorowal ekipe montazowa.
            To tak z wlasnego doswiadczenia :)
            • ewa8a Re: Kominek-kilka pytań 05.10.06, 09:24
              Gość portalu: kominiarz napisał(a):

> Kupiliscie kominek w markecie budowlanym??? Jesli tak to jak najszybciej go
              oddajcie!!! Wazne aby kominek byl kupiony wraz z montarzem

Rozumiem, że sam wykonasz ten montaRz najlepiej. Ago, nie bierz przypadkiem na
              serio takich rad. Jeśli masz odpowiedni komin, podłączenie kominka to banał,
              podobnie jak wykonanie nawiewu, to tylko otwór w ścianie z rurą, doprowadzającą
              powietrze,a nawiew rzeczywiście jest niezbędny. Mój kominek stoi w bardzo dużym
              pomieszczeniu – 80 m 2 i sądziłam, że będzie to przestrzeń wystarczająca, by
              zaspokoić jego potrzeby. Okazuje się, że przy intensywnym paleniu powstają
              zakłócenia ciągu, a przy dokładaniu drewna trzeba czasami wręcz otwierać okno.
              • rispetto Re: Kominek-kilka pytań 05.10.06, 09:45
                Zakłócenia ciągu przy takiej powierzchni??? To jaką moc ma ten kominek??? Może
                po prostu komin jest schrzaniony i nie ma "cugu" ?
                • ewa8a Re: Kominek-kilka pytań 05.10.06, 14:35
                  Komin to oczywiście rzecz bardzo ważna. Jestem budowlańcem, więc sprawy,
                  związane z przewodami kominowymi nie są mi obce. Mój kominek ma moc 16 kW,a
                  więc zgodnie z normą zasysa 160 m3 powietrza na godzinę, jest zatem logiczne,
                  że w pewnym momencie tego powietrza zaczyna brakować. Użytkować kominek bez
                  nawiewu można sporadycznie, ja jednak ogrzewam nim niemal cały dom, dogrzewając
                  się nieco prądem.
                  ,,Cugu’’, o którym piszesz nigdy nie będziesz miał, zarówno w przewodach
                  dymowych, jak i wentylacyjnych, gdy do pomieszczeń nie będzie dopływało
                  powietrze, a podciśnienie nie jest żadną bajką, to prawa fizyki.

W bardzo przystępny sposób jest to wytłumaczone w tym artykule :

www.muratordom.pl/6934_10646.htm
                  • rispetto Re: Kominek-kilka pytań 06.10.06, 08:10
                    Niemniej moje doświadczenia są inne. Nie mam zasysania z zewnątrz i żadnego
                    podciśnienia nie ma, a palimy codziennie przez minimum 12 godzin i ogrzewamy
                    tym ok 100 m2.
                    • jan-w Re: Kominek-kilka pytań 06.10.06, 09:30
                      Praw fizyki, nie zmienisz. Jeśli z pomieszczenia wylatuje na zewnątrz dużo
                      powietrza, powstaje podciśnienie. Musi wlatywać powietrze z zewnątrz, albo dym
                      będzie cofał się do pomieszczenia. Podejrzewam że masz jednak jakiś wlot
                      powietrza, którego nie bierzesz pod uwagę.
                    • framberg Re: Kominek-kilka pytań 06.10.06, 12:46
                      Podciśnienie jest lecz tak małe, że go pewnie nie dostrzegasz. A jest małe bo
                      dopływ powietrza zapewniają nieszczelności stolarki okiennej, drzwiowej, może
                      podłoga, inne.

Mieszkam w starym domu i jest podobnie, brak dopływu powietrza przy
                      istniejących nieszczelnościach.
                      Nienajlepsze to i pewnie w przyszłości pozmieniam.
                      • ewa8a Re: Kominek-kilka pytań 06.10.06, 15:17
                        Rispetto pisze, że okna ma bardzo szczelne. W takich sytuacjach ssanie kominka
                        powoduje odwrotny ciąg w przewodach wentylacyjnych i powietrze z zewnątrz
                        dostaje się przez wentylację, której zadanie nie na tym polega.
    • rispetto Re: Kominek-kilka pytań 05.10.06, 08:05
      Wbrew fachowym opiniom tu zamieszczonym powiem Ci, że wlot takiego pwoietrza
      nie jest warunkiem koniecznym, a pisanie o wytwarzaniu się podciśnienia to
      trochę bajka. Mam kominek w salonie, który z pozostałą otwartą przestrzenią
      tworzy około 50 m2. Okna mam plastiki, a więc szczelne. Palimy w zimie
      codziennie w godzinach 15.00-04.00 (aż do wypalenia się wsadu) i nigdy nie
      zdażyło się, żeby było podciśnienie, czy jakiekolwiek inne niedogodności.
      Podkreślę jednak, że tak jak piszą przedmowcy jest "zgodnie ze sztuką".
      A samodzielny montaż kominka nie jest jakimś szczególnym wyzwaniem dla osoby
      umiejącej posługiwać się wiertarką i poziomicą, więc Twój mąż nie powinien mieć
      z tym problemu.
      • Gość: Agucha Re: Kominek-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 18:02
        Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za rady, opinie i Ewo za artykul z
        Muratora. Napiszę Wam jak się zakończyła sprawa z naszym kominkiem.:)
    • Gość: mariobros35 Re: Kominek-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 00:32
      jaki kominek planujesz powietrzny czy wodny?Kominki wodne mają własny dolot
      powietrza i odpowiednie sterowanie dopływem powietrza do paleniska
      • Gość: cromwell Re: Kominek-kilka pytań IP: *.57.jawnet.pl 06.10.06, 19:38
        moglbys nieco szerzej rozwinac mysl
        co oznacza wlasny dolot powietrza?
        bede wdzieczny

pzdr.
        • jan-w Re: Kominek-kilka pytań 06.10.06, 19:48
          Myślę, że chodzi o specjalny wlot powietrza do kominka, Np kanał w podłodze
          doprowadzający wlot powietrza z zewnątrz, bezpośrednio pod grill kominka. W
          przeciwieństwie do nieszczelnych okien i drzwi, albo odwróconej wentylacji.
          Na marginesie: wszyscy tu piszą o tzw telewizorach, nie prawdziwych kominkach
          (otwartych), przy prawdziwych kominkach pojawiają się kolejne problemy (np
          stosunek powierzchni otworu kominka do powierzchni komina. Jednak żaden
          telewizor, nie da się pokrównać z kominkiem. Ogień trzeba odczuwać wszystkimi
          zmysłami, czego telewizor nie umozliwia.
          • Gość: cromwell Re: Kominek-kilka pytań IP: *.57.jawnet.pl 06.10.06, 20:10
            eeeee
            to chyba nie tak
            dodatkowy wlot pod podloga oznacza ciecie katowka kempasow i merbałów
            kucie w plycie i fundamecie
            tymczasem producenci przekonuja
            ze kominek
            jest jak akwariumm
            zamontujesz wszedzie

pzdr.
            • jan-w Re: Kominek-kilka pytań 06.10.06, 20:24
              Miałem na myśli, kanał pod stropem piwnicy, pod "kempasami i merbałami" ;-)
              • Gość: janusz Re: Kominek-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 21:21
                z moich doświadczen,zamontowałem rurę 160mm pod stropem w piwnicy 5m z lekkim
                spadkiem na zewnątrz,dodatkowo ją ociepliłem.wcześniej w stropie był
                przygotowany otwór.
                • jan-w Re: Kominek-kilka pytań 06.10.06, 22:28
                  Ideał :-) Ja mam duży wlot z ogródka w podłodze, szeroki komim i mimo otwartego
                  kominka z dużym portalem otwartym z 2 stron, żadnych problemów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka