Dodaj do ulubionych

W białym dworku

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 07:24
moj wynarzony dom...namiastka mojego malego swiatka sprzed czasu pojscia na
studnia...cisza, spokoj, czas wolno plynal...placze za tym...
Obserwuj wątek
    • Gość: jamar telewizorek IP: *.cia.com 27.10.06, 06:55
      ten telewizorek powinien zniknoc z tego obrazka
      obraza majestatu
      stac na taki dom
      a telewizorek to moniotr?
      ej ludzie!
    • Gość: jolas W białym dworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 09:44
      Zastanawia mnie, dlaczego przekwalifikowanie gruntu traktowane jest jako wyraz
      zaradności. Mam nadzieję, że kiedyś zrozumniemy, że jest to działanie ze szkodą
      dla wszystkich.
    • Gość: Emeryt W białym dworku IP: 212.122.223.* 02.11.06, 09:51
      chociaz nie jestem zwolennikiem "dworkow",to ten jest dosc
      ladny.Jedyny "zgrzyt" to ksztalt dachu.Powinien byc mansardowy i zadnych
      okien "polaciowych".W tym stylu az prosza sie lukarny.Ogolnie,moim
      zdaniem,ladny dom.
      • Gość: michał Re: W białym dworku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 10:35
        Zgadzam się z przedmówcą prosty ładny dom i na szczęscie
        na działce, która daję trochę oddechu. Takie realizacje powinno
        się pokazywać większości tych którzy chcą budować tradycyjne domy,
        bo aż sie roi od kompletnych gniotów pseudodworkowych na działkach po 600 czy
        800 metrów.
      • Gość: J-k Re: W białym dworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 15:11
        Widać, że właściciele włozyli sporo serca w ten domek. Projekt jednak jest
        przeciętny. Nietrafione proporcje, brzydka forma dachu (aczkolwiek dach
        mansardowy nie był najbardziej powszechnym dachem w budownictwie dworkowym) i
        zupełny brak szacunku do detalu architektonicznego. Wnętrze przypadkowe, ale do
        zrobienia i to niewielkim kosztem. Z tego wszystkiego najładniejsza jest działka.
    • Gość: atakowac prl i te przerazliwie biale sciany IP: *.hsd1.mn.comcast.net 02.11.06, 11:47
      straszne wnetrzne, biale sciany lampa przy suficie, ciasne wejscie debilne slepe
      schody, stylistyka po polsku, tragedia
      • zazwyczaj Re: i te przerazliwie biale sciany 02.11.06, 22:05
        i tu sie zgadzam
        jedyne co w tej calej nieruchomosci jest mile to chyba alejka
        dom w sordku to starsznie odrzucajaca polska zenada

standard castorama + dom meblowy emilia
    • Gość: antek Re: W białym dworku IP: *.lot.pl 02.11.06, 12:28
      Dom - cudo, ale architektura wnętrza, jaszcze takiego miszmaszu niewidziałem.
      Aż żal.
    • Gość: qlomyoth Re: W białym dworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 12:33
      Dla mnie to tylko jakis pseudozabytek.
      Wole inna architekture, cos co prezentuje np. oslawiony "Dom Z Ziemi Slaskiej".
    • Gość: aw W białym dworku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 13:32
      Pytanie do właścicieli: jaki był ostateczny koszt inwestycji (tzn. samego
      dworku, bez kosztu działki).
      Zamieszkuję na ponad 100 metrach w b.ładnej kamienicy. Sądziłem do chwili
      przeczytania tego artykułu, że to docelowe miejsce. Dojazdy spoza miasta
      uznawałem za dość męczące - i dla siebie, i dla rodziny. Ale taki dworek to
      niemal przeniesienie kawałka polskiej historii (także mojej rodziny) do czasów
      współczesnych i może warto ponieść pewną cenę, aby historię tę w takiej formie
      właśnie przywracać?

pozdrawiam serdecznie,
      aw.
    • Gość: Pierr Dżordżi Obiekt twarzowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 14:47
      W środku knot.
    • 10kumak W tandetnym dworku.......... 02.11.06, 14:53
      .....ze satelitarna antena na dachu, oknami w dachu i kolumnami bez kapiteli -
      nic tylko usiac i zaplakac. Chcialbym wiedziec jaki to architekt
      wzgl. "architekta" splodzila taki bohomaz !!!! Jej zdjecie prosze !!!!!
      • Gość: hkjh Re: W tandetnym dworku.......... IP: 94.254.246.* 28.02.10, 18:57
        ale jestes załosny ....brak słow
    • jacpa14 W białym dworku 02.11.06, 15:30
      Ciekawe spostrzeżenia. Dla mnie szczególnie te dotyczące przejściowej
      inwestycji w drewniany dom z Dworku Polskiego. Dlaczego? Ponieważ sam
      zainteresowany jestem takim domem. Jeżeli ktoś ma uwagi z mieszkania w atkim
      domu, to chętnie bym je poznał.
    • Gość: rasowy_kundel W białym dworku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 17:00
      durny plebs chce się poczuć jak szlachta i buduje sobie dworki. ahh ci
      nowobogatcy...
    • Gość: jolka Re: W białym dworku IP: 86.86.145.* 02.11.06, 18:06
      co to za paranoja?ktos buduje w 2000 coz co bylo 100 lat temu na topie to tak
      by dzisiaj w szmatach z 1600 chodzic bo mi sie podoba.
      Prawde mowiac nie wiem czy to wina muratora i gotowcow za 2 tys.,ze nasze
      spoleczenistwo gustu nie ma,czy nikt nie ma ambicji,a ostatni architekt umarl?
      • Gość: menda Re: W białym dworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 18:57
        "Wydaje się, że ten stylowy dom stoi tu wśród drzew od bardzo dawna" -
        słusznie, wydaje się. Pomijam okreslenie stylowy - stylizowany też nie załatwia
        sprawy a jest czymś niżej "stylowego". Bardzo dawno temu, przy budowie dworów
        kolumny stawiano a nie wylewano do tekturowych szalunków. Te ostatnie -
        tekturowe, zastosowane w białym dworku - są regularnym walcem, bez proporcji.
        Coś takiego jak entasis jest - w przypadku tych białodworkowych kolumn -
        pojeciem abstrakcyjnym. Szkoda - bo to drobiazg ale jego brak czyni kolumny
        siermiężnymi. Liczbę kolumn pominę milczeniem :)) - choroba jakaś?
        Mam wrażenie, że architekt wiele rzeczy "ożenił" nieświadomym inwestorom albo
        sami z wielu istotnych detali zrezygnowali. Mówiąc wprost, aspiracje do rangi
        dworku - podnoszone przez właścicieli i autora - są zbyt wygórowane i opierają
        się nie tyle na wzorze z natury, lecz na własnych - niezbyt czytelnych i
        wyimaginowanych - wizjach. Totalny kapuśniak na zewnątrz i wewnątrz - i nie
        idzie mi tu o meble czy sztućce. Dworscy nie spali na poddaszu :)) i raczej nie
        biegali po schodach :)
        Co by nie mówić i jak nie narzekać - najważniejsze, że są zadowoleni. Bo o to
        chodzi. Ale żeby robić z takich realizacji coś do czego nigdy to coś nie
        dorośnie? Przesada panie redaktorze, przesada i błądzenie we mgle...
        • Gość: Prudent Normalnie Dzień Świra ! IP: *.chello.pl 02.11.06, 23:17
          Jak jeden mąż wszyscy dostrzegacie brzydotę, pretensjonalność dworku, naganne
          odlesianie.

Wyobraźcie sobie, że mieszka tam szczęśliwa rodzina, która nie czeka na pomoc
          Państwa a sama kreuje otoczenie wokół siebie, eksperymentuje z budowlą,
          wzornictwem, ogródkiem.

Eksperci wypowiadają się o koniecznym zastosowaniu wzorca dworku i jego
          wyposażenia. Skąd i kiedy Polacy mieli się tego uczyć jeżeli jesteśmy
          właścicielami w Polsce dopiero od 15 lat.

W dawnych czasach biedna szlachta mieszkała często w gaconych chałupach, pito
          na umór i zastawiano "dworki" Żydom.
          Nie chciałbym aby ta rodzina mieszkała w okowach tradycji to jest dom dla nich
          a nie odwrotnie. Jeżeli tak szybko budują domy to oni albo ich dzieci postawią
          jeszcze wiele coraz lepszych projektów.

Stać Was na jedno pozytywne zdanie w stosunku do innej osoby?
          Please
    • natgal Re: W białym dworku 02.11.06, 19:15
      Piękne i wartościowe meble, zaś "uroda" domu jest ich przeciwieństwem. Dom nie
      jest stylowy tylko stylizowany a to ogromna różnica i dla kogoś kto chociaż
      trochę ma pojęcie o architekturze (nie mylić z budownictwem) zauważy to na
      pierwszy rzut oka. Nie piszę o szczegółach gdyż zostały wypunktowane w
      poprzedzających komentarzach. Natomiast szczere gratulacje za udaną realizacje
      marzeń. Trudno jednak gratulować architektowi, a raczej autorowi projektu.
    • palmgarden W białym dworku 02.11.06, 19:20
      Gratuluje autorom tak udanego projektu i otoczenia. Ciesze sie z sukcesu i
      osiagnietych marzen. Moim jedynym ale jest tutaj nazywanie zamieszczonego na
      zdjeciach budynku mianem dworu lub raczej dworku. No coz - dzis wystarczy dodac
      dwie kolumny przed glownym wejsciem aby otrzymac dwor. Gdyby odjac ten element
      pozostal by jedynie klasyczny budynek z Muratora. Nie chce byc zle zrozumiany -
      dzialka i budynek sa naprawde sliczne ale dworek to budowla z
      charakterystycznym rozkladem pomieszczen na dole i pietrze a juz na pewno bez
      okien dachowych. Ale czego w dzisiejszych czasach nie sprzedadza nam mlodzi
      projektanci po studiach... Nie deprecjonujmy klasycznego stylu dworkow dodajac
      tylko jeden charakterystyczny element w postaci kolumn. W srodku bardzo ladnie.
    • Gość: Ela and Andrzej W białym dworku IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 02.11.06, 20:41
      wydrukowalem zdjecia i chemy taki zbudowac u nas.Pozdrawiamy Ela i Andrzj
    • Gość: pebe Re: W białym dworku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:59
      słabo mi się robi jak widze te nieszczęsne kolumienki. Toż to nędza już
      ostateczna. A biały domek to już jak "biały pedalski płotek" prawie brzmi
    • Gość: ela Do zazdrośników i zawistników IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.11.06, 23:12
      Dom jest stylizowany. To po pierwsze primo. Za własne pieniądze każdy ma prawo
      postawić sobie taki dom jaki mu się podoba. To już drugie primo. O gustach się
      nie dyskutuje. Osobiście wolę patrzeć na dom nawiązujący do starej i polskiej
      tradycji budowania domów, niż na gotowe projekty kupowane w internecie. To są
      dopiero koszmarki. Ja też marzę o własnym domu. I też myślę o indywidalnym
      projekcie, a nie kupowaniu gotowca do powielenia. Jeszcze nie wiem do końca
      jaki będzie ten dom, ale z pewnością nawiąże właśnie do dworku szlacheckiego.
      Bo moim zdaniem architektura dworku szlachckiego jest po prostu piękna. Dla
      mnie to piękno wynika z prostoty. I nie zrobię tego aby siebie nobilitować, ale
      żeby nawiązać do tadycji. Pięknej tradycji.
    • Gość: eeeee Re: W białym dworku IP: *.wolfson.cam.ac.uk 02.11.06, 23:30

domek bardzo ladny, wnetrze tez;
      jedyne co mi sie nie podoba to material, z ktorego zostal wykonany dach choc
      ksztalt dachu jest bardzo OK; jest po prostu jakis taki sztuczny; powinien byc
      zamiast niego jakis material imitujacy naturalny i ciemniejszy; troche psuje
      wrazenie, bo rzeczywiscie przez ten dach wyglada jak skopiowany z muratora; ale
      w sumie dom prezentuje sie niezle na tle wspolczesnych dworkopodobnych
      koszmarkow;

• Gość: iwa W białym dworku IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.06, 08:34
      najwazniejsze, ze wlasciciele zadowoleni...dla mnie malo przytulne wnetrza. za
      duzo bieli. bardzo ciekawy pmysl aranzacji kuchni /fatalne krzesla/. ale
      gratuluje odwagi i wytrwalosci w dazeniu do realizacji marzen. pozdrawiam.
      • odtracona Dworek i worek 03.11.06, 08:45
        Dałabym wiele, aby mieć chociaż fragmencik tego dworku. Brak mieszkania
        jest dla mnie tragedią. Życzę właścicielom dworku, aby ich nie opuszczało
        szczęście i aby byli zadowoleni ze swojego projektu, bo to jest najważniej-
        sze. Ale uwagi Czytelników niech przeczytają z ciekawości i niech nie mają
        żalu, bo każdy z nas ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie.
        Chciałabym dowiedzieć się od Was - jaki jest Wasz ideał domu? Może zamieścicie
        zdjęcia.
    • Gość: 20000000000Dworek Re: W białym dworku IP: *.broadband.pl 03.11.06, 09:36
      • Gość: Monika Re: W białym dworku IP: *.chello.pl 03.11.06, 11:07
        Bialy koszmar.
    • Gość: ddwd W białym dworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 11:17
      największymi krytykami tego projektu są "specjaliści" zamieszkujący w blokach z
      wielkiej płyty...
      • Gość: izabela Re: W białym dworku IP: *.kalisz.mm.pl 20.11.06, 00:12
        zgadzam sie i jak czytam te wszysystkie wypowiedzi to tylko jedno na mysl mi
        przychodzi zazdrosc tych wszystkich krytykujacym.Brawo dla gospodarzy wzor do
        nasladowania za podjecie powaznych inwestycji,podobnie buduje dworek lecz
        łaczony z garazem .Pozdrawiam i zycze wszyskiego najlepszego .Izabela
    • Gość: tera W białym dworku IP: *.phil.east.verizon.net 06.11.06, 19:02
      mam w planie budowe domu. Rozgladam sie za takim ktory spelni moje marzenia.
      Zobaczylam adjecia bialego dworku i chcialabym zdobyc jego plany. Do kogo mam
      sie zwrocic, pomozcie
      • jacpa14 Re: W białym dworku 07.11.06, 10:16
        Niech pan zajrzy na stronę www.domysajdaka.pl.
        Pozdrawiam
    • Gość: tłuszcza Re: W białym dworku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 23:09
      chamstwo buduje sobie dwory...koniec swiata...koniec swiata.
      • Gość: elamedur Re: W białym dworku IP: 151.60.95.* 13.09.08, 12:56
        Dziwi mnie taaaaaka krytyka naprawde uroczego "dworku". Jakie jest
        nasze otoczenie? Jest co krytykowac i zmieniac !!!! Pozdrawiam
    • Gość: gość W białym dworku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 16:51
      ja budując dworek przede wszystkim zainwestowałabym w prawdziwe drewniane drzwi
      wewnętrzne te ,, plastikowe'' z pcv jakos mi nie pasują do klasycznego dworu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka