Dodaj do ulubionych

kominek - (z czego zbudować)

13.12.06, 14:20
Witajcie
Z czego lepiej zbudowac komin (pod kominek tylko i wyłącznie) z rur stalowych
czy ceramicznych?
cena stalowych - ok 1000 zł z montażem (choc nie jestem pewna czy sa to
wszystkie niezbędne części)
cena ceramicznego (firma presto)+ wentylacyjny - 2000 zł bez montażu za to z
z pustakami wentylacyjnymi
Wysokość komina ok 8m

Z góry dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • buildingservices Re: kominek - (z czego zbudować) 13.12.06, 23:45
      czy to bedzie kominek,czy tez wklad kominkowy??
      Komin do kominka otwartego nalezy zbudowac z cegly,taki jest najlepszy,ale to
      juz wyzsza szkola jazdy:))
      napewne tani nie bedzie.
      • zaneta21 Re: kominek - (z czego zbudować) 14.12.06, 13:07
        Chodzi mi o komin tylko i wyłącznie pod wkład kominkowy :)
        Pozdrawiam
        • Gość: Ziemianka Re: kominek - (z czego zbudować) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 14:26
          Komin najlepiej budować z cegły i podobno najlepiej, żeby otwór miał w przekroju
          kształt prostokąta.
          • Gość: Sas Re: kominek - (z czego zbudować) IP: *.net81.citysat.com.pl 14.12.06, 17:59
            Komin najlepiej budować z elementów Schidlowskich . Sas
            • Gość: zaneta21 Re: kominek - (z czego zbudować) DO SAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 09:52
              A co to takiego ??Gdzie to dostac itd
              Dzieki
              • Gość: Sas Re: kominek - (z czego zbudować) DO SAS IP: *.net81.citysat.com.pl 15.12.06, 09:55
                Pytaj w każdej dobrej hurtowni o komin Schidla . Sas
                • Gość: Ziemianka Re: kominek - (z czego zbudować) DO SAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 15:39
                  A ja nadal podtrzymuję tezę o wyższości cegły nad Schidlem.
                  • Gość: zaneta21 Re: kominek - (z czego zbudować) DO SAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 15:43
                    nadal mnie nie rozumiecie :(
                    Chodzi o to ze kupilismy dom który ma tylko jeden komin i chcemy zbudowac komin
                    tylko pod kominek(wkład kominkowy) wewnątrz budynku aby zajął jak najmniej
                    miejsca
                    Pozdrawiam
                    • buildingservices Re: kominek - (z czego zbudować) DO SAS 17.12.06, 10:52
                      Najlepiej zaprosic fachowca niech obejrzy gdzie ma byc komin,wtedy doradzi co i
                      jak.
                      • Gość: Sas Re: do buldingaervices IP: *.net81.citysat.com.pl 17.12.06, 11:42
                        Mój stoi od 2 lat i ma sie dobrze. Sas
                    • Gość: mif Re: kominek - (z czego zbudować) DO SAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 11:56
                      Wkład z rur stalowych musi być obudowany. Sam wkład zapobiega przedostawaniu
                      się dymu, iskier, sadzy do części mieszkalnej.
                      Ceramiczny dobry, ale obudowany cegłą, przynajmniej od części nadstropowej, nad
                      dach.
                      Schiedel b. dobry (najlepszy):
                      www.schiedel.pl/index.php?id=3189
                      • myslacy1 Re: kominek - mój problem 17.12.06, 13:28
                        jestem kompletnym laikiem w tym względzie,dlatego prosze o pomoc
                        kupuję dom w stanie deweloperskim oto co zapewnia mi deweloper w kwestii kominka

* przewód kominowy do kominka
                        - płyta fundamentowa o wymiarach 1 x 1,2 m pod kominek z instalacją w
                        posadzce i czerpnią powietrza w ściance zewnętrznej
                        - komin fi 20 stojacy na stropie 1 piętra z plafonem ze stali
                        nierdzewnej, pustaki kominowe, wełna mineralna, rura spalinowa, obróbki
                        blacharskie, tynk elewacyjny komina, dodatkowa wentylacja.

czy to wogóle upraszcza(zmniejsza ewentualne koszty) w jakiś sposób sprawę? co
                        napewno muszę dokupic ,zeby postawić kominek, zastanawiam się nad widełkami
                        kosztów zamontowania takowego
                        proszę o sugestie
                        • Gość: cromwell Re: kominek - mój problem IP: *.57.jawnet.pl 17.12.06, 14:05
                          to elementy niezbedne do prawidlowego funkcjonowania kominka
                          pozniej zostanie tylko moztaz
                          w zaleznosci od wykonczenia
                          wyniesie ok 3 tys

jezeli mieszkanie ma 2 kondygnacje
                          warto wczesniej pomyslec o rozprowadzeniu cieplego powietrza
                          na gorze
                          przed wylewkami zapros goscia od kominkow
                          przebije strop nad czopuchem
                          polozy kanaly
                          i zamontuje w scianach pomieszczen kratki nawiewu cieplego powietrza
                          robota na jedna dniowke
                          szkoda pozniej przeplacac za dodatkowe ciecie wylewek
                          i tynkowanie scian

pzdr.
                        • Gość: Sas Re do myślący IP: *.net81.citysat.com.pl 17.12.06, 14:06
                          Jezeli nie Chcesz rozprowadzeń cieplego powietrz - to praktycznie Masz
                          wszystko co potrzeba . Reszta nalezy do Ciebie.Sas
                          • myslacy1 Re: Re do myślący 17.12.06, 14:51
                            a to dodatkowe rozprowadzenie na piętro wyzej z jakim kosztem moze się wiązać
                            (materiał+robocizna)?
                            • Gość: Sas Re: do myślacy IP: *.net81.citysat.com.pl 17.12.06, 15:16
                              Nie sa to duze koszty ./ 100O- 2000/ W zalezności w ilu pomieszczeniach Chcesz
                              mieć nawiewy. tylko , że takie nawiewy powinno sie wykonywać na etapie budowy
                              domu . Inną sprawą jest to ,że przy nawiewach musisz sie liczyć z częstszym
                              malowaniem. Ciepłe powietrze wychodzące z kominka samo nie jest najczystsze a
                              ponadto wzbudza kurz , ktory osiada na ścianach . Cos za coś . Sas
                            • Gość: cromwell Re: Re do myślący IP: *.57.jawnet.pl 17.12.06, 15:22
                              nie kosztuje wiele
                              nie wiem ile pomieszczen jest na pietrze
                              ale mysle ze ok 5 stowek wystarczy
                              biorac pod uwage pozniejsze oszczednosci na ogrzewaniu oplaci sie

masz zarzutke typowych zlaczek do kanalow grzewczych stosowanych pod wylewkami
                              www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=8&xid=10#poz
                              sa stosunkowo drogie
                              ale 2/3 z nich jest niepotrzebna
                              wystarcza zwykle kanaly prostokatne z blachy ocynkowanej dlugie na 1 m
                              docinasz je jak chcesz
                              laczysz na styk za pomoca aluminiowej tasmy
                              pozniej zalewasz wszystko zaprawa cementowa
                              i gra muzyka:)

pzdr.
    • Gość: m Re: kominek - (z czego zbudować) IP: *.bulldogdsl.com 17.12.06, 19:59
      a czy mozna zastosowac jakies filtry w miejscach nawiewow...?czy to by cos
      dalo?
      • Gość: cromwell Re: kominek - (z czego zbudować) IP: *.57.jawnet.pl 17.12.06, 20:13
        :))

www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=8&xid=15
        pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka